Ворожі війська вторглись в село Боромля Охтирського району надвечір 24 лютого. Колони танків та іншої техніки рухалися одразу з двох напрямків, пригадують місцеві. 31 день окупанти обстрілювали житлові будинки та критично важливі підприємства, викрадали продукти та автівки, знущалися з місцевих, вбивали мирних. Як жителі Боромлі витримали 31 день окупації та як відбудовують село зараз?

У центрі села пан Віталій продає полуницю – запашну та яскраву, зі свого городу.

Фото автора

Та довкола прилавку видовища менш приємні – наслідки ворожої окупації, яка тривала у цьому селі на Сумщині 31 день. Зруйновані споруди, вибиті вікна, розтрощені будинки. Ворог стояв тут понад місяць.

«Тикали руки вітатися! Отак до мене підходить і тикає руку, говорить: «Здравствуйте!»

Віталій, житель Боромлі

Спроби здаватися привітними обурювали найбільше, говорять місцеві. Російські окупанти, які знищували все на своєму шляху, вбивали й катували, пропонували місцевим тиснути їхні руки… Жителям села точно відомо про загибель двох молодих чоловіків з Боромлі. Один з них – марафонець з «Книги рекордів України» Сергій Проневич. Його рекорд був внесений до реєстру у 2019-ому. У повній військовій амуніції Сергій пробіг марафонську дистанцію за 4 години 36 хвилин.

Сергій Проневич, вбитий російськими окупантами. Фото Лани Вєтрової, керівниці Національного реєстру рекордів України

Чоловіка знайшли закатованим вже після звільнення Боромлі, через тиждень після його зникнення.

«Найстрашніше – літак, бо не знаєш що, де і скільки впаде»

5 березня на світанку Боромля зазнала потужних авіаударів. Ворожий літак кружляв над селом і скидав бомби на центральну частину міста, магазини, цивільні підприємства, дитячий садок.

«Найстрашніше – літак, бо не знаєш що, де і скільки впаде. Ви самі бачите руйнування!»

Віталій, житель Боромлі

Руйнування тут повсюди. У кількох метрах від прилавка, де боромляни продають городину, знаходиться зруйнована двоповерхівка. До приходу російських окупантів тут був магазин з кав’ярнею, де часто зупинялись перепочити водії – поруч траса «Суми-Полтава». Зараз припаркованих автомобілів немає, лише уламки металевого даху і вибите вибуховою хвилею вікно з написом «Купуй каву тут». Та вже не продається.

Фото автора

Росіяни наносили авіаудари по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури. Через це місцеві певний час вимушені були жити без харчових продуктів та електроенергії.

«Сиділи в підвалах. Стріляють – ми у підвали, оце так.»

Любов, жителька Боромлі

Від ворожих обстрілів та авіаударів у темних і сирих сховищах людям доводилось ховатися годинами, пригадують жителі Боромлі. Хоча температура повітря на початку березня знижувалась до -20 градусів. Одного разу перебувати у підвалі довелось добу, пригадує пані Любов. Вийшовши з укриття, жінка побачила, що в її будинку вибиті абсолютно всі вікна.

«Ми все відбудуємо»

У центрі Боромлі десятки людей розбирають завали зруйнованих стін та даху приміщення газової дільниці. Сюди також “прилетіло” з ворожого літака. Частково вціліла лише одна стіна приміщення. Все інше – зруйноване вщент.

Фото автора

«Був перший авіаудар о 4 ранку, потім о 7 ранку був удар. Після цього ми дізналися, що витік газу йде. Ми приїхали – обдивилися будівлю, усунули витік газу.»

Андрій Сумець, водій газової служби

Терміново ліквідовувати витік газовикам вдалось у той самий день, поки село було в окупації, вулицями рухались ворожі танки, ходили озброєні росіяни. Роботу газової служби не зупиняли і під час активних бойових дій, розповідають працівники.

«Одного разу подзвонили об 11 вечора, бо в людей не було газу. Наші хлопці пішли підключати, але там було близько 100 людей і багато техніки, тому вирішили не ризикувати і повернулися назад. Але вже на ранок ми все зробили.»

Андрій Сумець, водій газової служби

Зараз до основної роботи фахівців газової служби додалось ще одне завдання – розбирати завали. Допомагати приїхали члени добровольчого батальйону. Добробатівці – це жителі Сумської області, люди різних професій, які об’єднуються та виїжджають прибирати наслідки ворожих обстрілів та бомбардувань і відбудовувати пошкоджені споруди по всій області.

«Це різні люди різних професій. Є люди, які працюють і зараз, але у вільний від роботи час вони долучаються до цих робіт. Є ті, хто через таку ситуацію втратив свою роботу, і, говорять, ну що я буду сидіти вдома, краще я допоможу своїй країні тим, чим можу. Інші говорять: «Мене сьогодні ще не призвали, тому я допомагаю людям. Коли мене призвуть, я піду захищати нашу Батьківщину!»

Євгеній Могиленець, речник Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Сумській області

Добробатівці почали працювати ще у квітні, одразу після звільнення області від окупантів. Виїзд у Боромлю – одинадцятий, до цього розбирали завали вокзальної площі у Тростянці (містечку неподалік) та відбудовували приватний будинок, де загинув місцевий житель. До ліквідації наслідків ворожих ударів на Сумщині можуть долучитися усі охочі, зареєструвавшись на сайті добробату. Разом з добробатівцями завали розбирають рятувальники Державної служби України з надзвичайних ситуацій, з транспортом та технікою допомагає місцева влада.

Фото автора

Вихователька дитячого садочка з обласного центру переносить і складає вцілілі цеглини приміщення газової дільниці. Зараз у жінки відпустка, тож вирішила долучитись до руху добробатівців, аби провести час з користю. Стоячи на руїнах будівлі у невеличкому селі на Сумщині жінка впевнено говорить: «Ми все відбудуємо».

Фото автора

Але відбудовувати доводиться багато. За інформацією Сумської обласної військової адміністрації на сотий день війни, тобто на початку червня, на Сумщині, внаслідок війни зазнали пошкоджень 1979 об’єктів критичної інфраструктури та житлового фонду, пошкоджено 15 мостів, зруйновано 580 кілометрів доріг, пошкоджено 833 кілометри автошляхів. Лише за минулий тиждень, з 13 по 19 червня, Сумська область піддавалась ворожим авіаударам, мінометним та артилерійським обстрілам щонайменше 25 разів. За офіційною інформацією внаслідок цього 9 людей загинули. 15 – отримали поранення. Сирени, які сповіщають про повітряні тривоги лунають по кілька разів на добу. Та попри все це жителі звільненої від окупації Боромлі, добровольці, що відбудовують область, та ще тисячі людей на Сумщині впевнені: Україна не просто вистоїть, Україна обов’язково переможе!