Понад три місяці наші серця завмирали від новин про Маріуполь. Щодня ми зі сльозами на очах очікували інформації про ситуацію в місті від офіційної влади. Ми плакали, заламували руки, гуртувались та робили все можливе, щоб хоч трохи допомогти маріупольцям, у той час як країна-терорист нищила все живе у Маріуполі.

З того часу сотні тисяч жителів Міста-Героя змушені були шукати прихисток як в Україні, так і за її межами. Це були важкі дні евакуації. Гуманітарні коридори то не спрацьовували, то окупанти не впускали із території України транспортні засоби, які б мали організовано вивозити маріупольців із міста. Єдиний формат, який працював – виїзд на своєму авто через десятки ворожих блокпостів до Запоріжжя. Евакуація тривала декілька днів. Однак головне – люди хоч таким способом мали змогу вирватись із вщент зруйнованого міста.

Ще в квітні Маріупольська міська рада повідомила, що працює з фінансовими донорами для того, щоб відкрити центри підтримки маріупольців у тих регіонах України, де мешканців міста проживає найбільше. Перший Центр підтримки «ЯМаріуполь» відкрився наприкінці квітня у Дніпрі. На той час на початковому етапі планувалось відкрити лише п’ять пілотних центрів, окрім Дніпра, ще у Києві, Одесі, Вінниці, Львові.

Та вже на початку травня Центр підтримки відчинив двері у Запоріжжі. Це місто дало прихисток  понад 115 тисячам маріупольців та організувало потужну підтримку. Рівно через місяць після відкриття першого центру новий хаб офіційно відкрили у столиці, і він став четвертим за рахунком. Уже понад місяць подібний центр працює у сусідній Вінниці, хоч його офіційне відкриття відбулось лише в середині червня.

Центр підтримки «ЯМаріуполь», офіційне відкриття якого відбулося 24 червня в Хмельницькому, став шостим за ліком. А вже наступного дня подібний хаб відкрили у Кропивницькому, в якому знайшли прихисток близько п’яти тисяч маріупольців.

За інформацією Маріупольської міської ради, у Хмельницькій області  проживає понад 6 тисяч маріупольців. Більшість із них – в обласному центрі. Саме тому відкриття хабу було заплановано саме тут.

Всі Центри відкривають та працюють за однією концепцією. Відкриттям займається Маріупольська міська рада за сприяння міських рад у містах, а фінансують донорські організації. У Центрах можна отримати продуктові та гігієнічні набори, отримати юридичні консультації та психологічну підтримку, відвідати лікаря, дітям провести час в ігровій кімнаті та разом з родинами відвідати заходи, які організовують у Центрі. Родзинка хабів – у них працюють самі маріупольці.

Хмельницький – дружнє місто. Тут поважають подвиг Маріуполя та навіть перейменували вулицю на честь Героїв Маріуполя. Символічно, що центр працює саме на ній. Це моральна підтримка і вона надає сил боротися далі. Центри «ЯМаріуполь» борються за кожного маріупольця, об’єднуючи їх в маленькі маріупольські осередки по всій Україні», – написав Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.

Скріншоти з ТГ-каналу Маріупольської міськради

Відкриття Центру відвідало керівництво Хмельницької міської ради, яке всіляко сприяло роботі цього хабу. Міська рада надала приміщення у середмісті на нещодавно перейменованій вулиці на вулицю Героїв Маріуполя, а також допомагала із робочими руками з числа комунальних служб.

«Ініціатива створення Центру належить Маріупольській міській раді і міському голові Вадиму Бойченку. Він озвучив її в травні, два тижні тому приїхав у наше місто з робочим візитом, ми показали йому приміщення і взялися його облаштовувати. Бригади працювали вдень і вночі і сьогодні центр почав функціонувати і приймав перші сотні відвідувачів. Від нас буде максимальна співпраця. Уже сьогодні побачили кілька моментів, над якими ще треба буде попрацювати – медицина, місця в дитячих садках, школах, таборах тощо», – розповів у своєму ТГ-каналі Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Фото з ТГ-каналу Хмельницького міського голови Олександра Симчишина

В Центр перед його офіційним відкриттям завезли 718 пакунків гуманітарної допомоги харчових наборів та 300 наборів гігієни. Кожна родина до п’яти осіб отримує харчовий набір один раз на два тижні і гігієнічний набір один раз на місяць. Про це в день відкриття журналістам повідомили соціальні працівники хабу.

За словами Маріупольського міського голови Вадима Бойченка, на ремонт та облаштування центру у Хмельницькому витратили 100 тисяч гривень донорських коштів. Працює тут наразі дев’ять осіб. Хаб відчинений всі дні тижня, окрім неділі. В планах відкриття ще десяти таких центрів по Україні. До прикладу, вже є плани щодо створення подібного закладу і в Івано-Франківську.

Фото з ТГ-каналу Маріупольської міської ради

За словами керівника Євгена Мазура, Центр у Хмельницькому працює за філософією «маріупольцям від маріупольців» і в ньому, як в усіх інших хабах по обласних містах України, надаються послуги маріупольцям, які були вимушені покинути свої домівки через російську агресію. Маріупольці, які звертаються, можуть отримати комплекс послуг із підтримки й адаптації життя, а саме: психологічні, медичні послуги та послуги гуманітарного блоку, юридичні консультації, послуги сприяння працевлаштуванню. Також тут працює сімейний лікар з Маріуполя, в якого є певний базовий перелік медичних препаратів, що він може видавати. Ведуться перемовини з управлінням охорони здоров’я Хмельницької міської ради щодо перенаправлення пацієнтів-маріупольців за потреби до міської амбулаторії без переоформлення декларацій.

Під час спілкування з місцевими ЗМІ я звернувся до представників приватного сектору, які мають можливість прийняти на роботу наших маріупольців. На жаль, на сьогодні таких пропозицій ми не отримували. Але ми очікуємо, що хмельничани розглянуть можливість працевлаштувати в себе на підприємствах наших маріупольців. Бо ми не хочемо і маріупольці, я можу сказати за маріупольців, не хочуть бути лише споживачами», – зазначив Євген Мазур.

Загалом в Центрі фіксують усі запити від маріупольців та намагаються їх вирішити. Наразі це реалізується на особистих контактах, однак в майбутньому планується, що все працюватиме централізовано. Ведуться подальші перемовини з Хмельницькою міською радою щодо можливостей працевлаштування маріупольців на об’єктах комунальної власності. Питання щодо працевлаштування наразі залишається найбільш нагальним, тому в Центрі продовжують закликати працедавців із Хмельниччини до співпраці.

За п’ять повноцінних днів роботи до Центру «ЯМаріуполь» у місті Хмельницькому звернулось загалом 766 маріупольців. Їм видали 373 продуктові набори та стільки ж наборів особистої гігієни.

Центр відкритий до співпраці з усіма благодійниками та органами публічної влади, які хочуть спільно допомагати маріупольцям, що наразі проживають в обласному центрі та загалом на Хмельниччині. Особливо тут сподіваються на налагодження співпраці з працедавцями.

Читайте також інші історії переселенців із Маріуполя у матеріалі «Маріупольський щоденник»: як родина з Маріуполя пережила пекло на Землі

Від Alona Bereza