У волинському медіапросторі найпоширенішими маніпуляціями в заголовках на тему війни є перебільшення, або ж неспівпадіння назви із текстом новини. 

Такі «прийоми» медіа використовують спеціально, щоб якомога більше людей прочитали новину. Простими словами це називається клікбейт. Проте водночас маніпуляції на тему війни несуть у собі й іншу загрозу – поширення паніки та страху серед населення. Також маніпуляції можуть з’явитися і випадково через помилку журналіста чи редактора. Однак відповідно до Кодексу етики українського журналіста, медійник одразу повинен виправити помилку, як тільки її виявили. 

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого стало справжнім потрясінням для населення. Перебільшення з маніпуляціями можуть додати стресу читачам.  

У якісній журналістиці в заголовках текст має співпадати із назвою, не мати безпідставних узагальнень чи перекручень.  

Ми виявили цілу підбірку заголовків із маніпуляціями на сайті «Волинь24». У цьому тексті є приклади новинних назв щодо того, як не треба писати. 

На сайті «Волинь24» є маніпулятивний заголовок  «Армія Польщі планує вторгнення на західну Україну наприкінці липня». Після прочитання цього можна подумати, що автор публікації втратив зв’язок із реальністю. Насправді ж, у новині цитують слова екс-політика Іллі Ківи, який висловив припущення, що армія Польщі планує напасти на Західну Україну наприкінці липня. Відповідно  до Кодексу етики українського журналіста, факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Але у даному випадку цього немає. Крім того, Ілля Ківа не є воєнним експертом, аби посилатися на його думку. 

Скріншот з сайту “Волинь24”

На цьому ж сайті можна прочитати ще один приклад маніпуляції з перебільшенням. Зокрема, у назві «Українські біженці займуть усі робочі місця в ЄС».  Заголовок сприймається так, мовляв, українці заберуть усю роботу, а іншим не залишиться. Натомість, у тексті йдеться про те, що біженці, які виїхали рятуючись від війни, ймовірно залишаться в ЄС назавжди.

Скріншот з сайту Волинь24

Маніпулятивні узагальнення в заголовках недоречні не лише в часи війни, а й загалом, бо це порушення професійних стандартів. А зараз і поготів. Наприклад, у назві «На Волині не буде води». Мова у новині йшлася не про всю Волинь, а про місто Нововолинськ, де 21-го червня відбулася планова промивка мережі. В той день було обмежене водопостачання.

Скріншот з сайту Волинь24

«На заході України не буде газу» – це ще один заголовок-«страшилка» для читачів.  Насправді ж, ця новина не стосується Луцька чи Волині загалом. Ідеться про Львівську область. Зокрема, що з 23 по 24 червня в Хирові та навколишніх селах припинять газопостачання.  

Скріншот з сайту “Волинь24”.

Медіа мають посилатися на думки авторитетних експертів, якщо йде мова про війну. Астрологи чи гадалки не відносяться до цієї категорії. Однак 22 червня  на сайті «Волинь24» з’явилась новина із назвою «Астролог назвав міста, які у найближчі дні потраплять під обстріл». У новині є перелік міст, які під загрозою. Таку новину можна назвати шкідливою, адже немає впевненості, які міста росіяни оминуть своїми атаками, а які ні. Сигнал повітряної тривоги ігнорувати не варто, адже поки війна не закінчилась, небезпека все ж є. 

Скріншот з сайту Волинь24

На сайті «Громадського інтерактивного телебачення» оприлюднили новину із назвою “Відомий астролог Влад Росс назвав дату закінчення війни». Війна триває вже 8 рік, а припущень чи прогнозів може бути ще багато. Про майбутнє  дехто гадає  і на кавовій гущі, але це не є стовідсотково правильною інформацією. 

Кожен повинен стежити за інформаційною гігієною, аби не попасти в пастку маніпуляцій, особливо зараз, у воєнний час, коли інформаційне поле перенасичене фейками, дезінформацією і пропагандою.

Фотоколаж до матеріалу – автора

Avatar photo

Від Maya Golub