Через повномасштабне вторгнення росії в Україну і накладені Заходом санкції багато великих міжнародних компаній згортають роботу на російському ринку. Частина продає російські активи, або оголошує про вихід з російських проєктів. І хоча такі рішення є збитковими для міжнародних фірм, проте коли йдеться про ціну людського життя та захист демократії – вибір безсумнівний.

Компанія не планує покидати російський ринок

На жаль, не всі міжнародні структури готові зупинити свій бізнес в рф. Французько-німецький концерн «Veolia» (також відомий як «Альтфатер») з активами понад 63 мільярди доларів досі продовжує там працювати, ігноруючи введені західні санкції і незважаючи на те, що багато держав визнали росію країною-терористом.

На третьому місяці війни компанія зробила заяву про продовження роботи в росії у звичному режимі, а її голова та виконавчий директор Антуан Фреро заявив: «2022 рік розпочався дуже добре, незважаючи на наслідки війни в Україні для світової економіки».

Антуан Фреро. Фото «Metropolis Group».

Від західного світу таку двозначність не сховати: компанія наштовхнулася на критику низки муніципалітетів Великобританії, з якими має контракт, профспілками GMB, а економічне видання «Metropolis Group» вийшло з матеріалом «Veolia захищає продовження надання послуг у Росії»: «Компанія з утилізації відходів Veolia захищає свою присутність у Росії, незважаючи на санкції, накладені більшістю західних урядів». Тож, сплачуючи податки, вона тим самим фінансує продовження війни.

«Veolia» працює і в Україні. У нас вона зареєструвала як дочірнє підприємство компанію «Альтфатер», яка займається прибиранням та вивезенням твердих побутових відходів. Компанію звинувачують у підтримці анексії Криму. Тут вона уклала договори з окупаційною «владою» і діє як «Альтфатер-Крим». А також на восьмому році війни (!) вона досі працює у Києві, Хмельницькому, Тернополі та в Чернівцях.

Конфлікти навколо «Альтфатер Чернівці»

Спробуємо з’ясувати, як же працює компанія в Чернівцях. Сюди організація ТОВ «Альтфатер Чернівці» прийшла ще в 1996 році та зареєстрована за адресою вул. Лесина, 4. Керівником є Бутра Віталій Зіновійович. Попри вісім років війни міська влада й не думала розривати з цією фірмою контракт. Більше того, договори на вивіз сміття з «Альтфатером» до сьогодні укладають комунальні підприємства міста, університет, інститути, школи, лікарні у Чернівецькій області. А минулого року мерія продовжила співпрацю ще на десять років, незважаючи на те, що на неякісні послуги та завищену ціну не раз скаржились чернівчани.

Цього року в червні «Альтфатер Чернівці» знову привернув до себе увагу – на цей раз вирішивши одразу на 20% підняти ціну на вивіз сміття. Заступник міського голови Ігор Крохмаль відреагував на фейсбуці:

Слід зауважити, що компанія, яка вивозить сміття, а саме ТОВ “Альтфатер Чернівці”, продовжує ігнорувати надіслані нами акти обстеження та претензії, якими зобов’язуємо усунути недоліки: покращити санітарно-технічний стан контейнерів та прибрати майданчики. Попри це, ця компанія надала пропозицію щодо підняття тарифу на послуги. Наразі дане питання розглядається відповідними структурними підрозділами міської ради. Однак як можна підняти тариф на надання неякісних послуг?

Крім неприбраної території, проігнорованих актів обстеження, де йдеться про виявлені недоліки, компанія заборгувала місту 1 млн. 200 тис. гривень та ще й неправомірно просить не проводити нарахування за надані послуги та призупинити їх на час воєнного стану.

З огляду на назріваючий конфлікт міська рада запитала у Телеграмі думку чернівчан про ТОВ «Альтфатер Чернівці». Результати не на користь підприємців:

Опитування з Телеграм: скріншот

Що ж відбувається?

Ми не купуємо товари російських брендів та ігноруємо продукцію європейських компаній, які досі працюють в росії. Бойкотуємо торговельні центри, котрі продовжують співпрацювати з ворогом. Але… щомісяця сплачуємо за вивіз сміття «Альтфатеру» (тій же «Veolia») – компанії, які будує свій бізнес на території країни-агресора, та ще й, м’яко кажучи, надає послуги далеко не кращої якості. Чи не є це матеріальною підтримкою ворога? Можливо, сплачені в її бюджет кошти фінансують війну?

Чи готова влада миритися з такою ситуацією, запитаємо заступника мера Ігора Крохмаля:
Роз’ясніть, будь ласка, підстави та мотиви господарської діяльності ТОВ «Альтфатер Чернівці» у місті.

– Ми засуджуємо тих, хто спонсорує агресора. «Альтфатер Чернівці» у надісланих нам листах запевняє, що вони та «Violia» – це окремі юридичні особи. Хоча всі ми розуміємо, що це намагання виправдати свою діяльність. Але прямих юридичних підстав розірвати договір наразі нема. Мер міста Роман Клічук ініціював перевірку щодо якості надання послуг. Була створена робоча група, зараз після місяця її роботи готується висновок. Ми отримали 250 актів обстежень. Більшість порушень досі не усунені. Комісія прийме рішення, чи відповідає якість послуг договірним умовам. Як ні – ми звернемося до сесії щодо визнання роботи «Альтфатер Чернівці» незадовільною. Це дозволить нам розірвати договір з ними.

Податками по доходах?

А тим часом у Верховній Раді підготували законопроект щодо запровадження в Україні додаткового податку для компаній, які продовжують співпрацювати з росією, незважаючи на її збройну агресію. Це проект закону № 7232 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування суб’єктів господарювання, пов’язаних економічними зв’язками з державою-агресором». Ним пропонують міжнародні компанії, які працюють і в росії, і в Україні, обкласти більшими податками. Ініціатори планують створити Реєстр суб’єктів господарювання, котрі пов’язані економічними зв’язками з державою-агресором. Формувати та вести цей реєстр мала б Державна податкова служба. У квітні депутати прийняли проект за основу, що означає фактичне схвалення його загальної концепції.

Тож міжнародні компанії, які працюють в Україні та не бажають відмовитись від роботи в росії, можуть проаналізувати для себе можливі наслідки. Більше того, аналогічні проблеми для них постануть і в Європі, адже вже сьогодні подібна ідея активно обговорюється в Польщі.
Чесно кажучи, дивлячись на платіжку «Альтфатера», думаєш: а чи такий уже незамінний цей бізнес для Чернівців?

Читайте також про те, як російські бренди йдуть із ринку в Чернівцях і про весільний бізнес Буковини під час війни.

Головне фото до матеріалу – автора.