Бути в авангарді непросто. Навіть якщо мова йде про авангард регіональний. Та ще й на інформаційному полі. До топових видань більше питань, вимог, зацікавленості. Адже все що вони ретранслюють у маси, бачать не просто сотні, тисячі та десятки тисяч їхніх постійних читачів, а перепощується вдячною аудиторією у соціальних мережах. 

Ми вирішили перевірити, наскільки популярні видання Дніпропетровщини дотримуються журналістських стандартів у ці непрості для країни часи. Чи не хайпують на воєнній тематиці, чи не маніпулюють у заголовках і взагалі, чи не поширюють фейки та дезінформацію. Не оминули увагою й загальні підходи до подачі інформації.  А розпочати вирішили з “Дніпровської панорами”.

Перші враження

Для читача, що вперше потрапить на сайт “Дніпровської панорами” не буде проблемою зорієнтуватись, що і де тут можна почитати. Дизайн простий та інтуїтивний. Кольори приємні та не дисонуючі. Реклами якраз достатньо для того, аби звернути увагу на її наявність, але не почати дратуватись від її присутності. А головне, що досить нетипово для дніпровських онлайн-ЗМІ, українська мова викладення матеріалів.

Звісно, в Україні це не мало б викликати здивування. Однак в реальності на Дніпропетровщині чимало видань і досі публікують власні новини російською. Або ж, якщо пощастить, мають двомовну подачу, дозволяючи своїм авторами на власний розсуд обирати якою мовою працювати. 

Я вже був готовий співати дифірамби “Дніпровській панорамі”, але для певності все ж вирішив трохи погортати стрічку новин. І тут мене чекало розчарування. Виявилось, що “українізувалось” видання не так давно. З обіду 14-го липня.  

Скріншот – dnpr.com.ua

Перекласти на українську мову, однак, встигли не все. Наприклад, розділ “Про нас” і досі містить “візитівку” видання російською. Тут читачі можуть дізнатись що “над проектом трудится команда крепких профессионалов, ориентирующихся в неиссякаемых информационных потоках нашей с вами современности шустро и налегке”. А головне, що “просто – иногда о сложном – это формат «Днепровской панорамы»”

Розділ “Реклама” у видання теж вельми цікавий. Знайомить потенційних рекламодавців з прайсами та показниками охоплення аудиторії, а головне виводить на ТОВ «Айк’ю діджитал груп», яка також світиться як рекламник дніпровських видань “Gorsovet” та “Дніпро оперативний”. Одним із засновників фірми є Ігор Литвинов, телеграм канал якого «Стоп Фейк Дніпро» вже під час активної фази війни піарила міська рада Дніпра. Самого ж Литвинова місцеві видання називають “чорним піарником” Геннадія Корбана, що наразі очолює Центр тероборони Дніпра. 

Не будемо влазити в ці перипетії, однак все ж відзначимо для себе цю інформацію про “Дніпровську панораму” та її рекламників. 

Запам’ятали і йдемо далі.

Цікава рубрикація

Давайте неупереджено поглянемо на рубрики “Дніпровської панорами”. Нічого не бентежить?

Скріншот – dnpr.com.ua

Якщо з новинами, регіональними та всеукраїнськими розділами, а також воєнною тематикою  все ясно, то далі все пішло в щось подібне таблоїдам від “жовтої преси”. 

Заради об’єктивності відкриваємо розділ “Плітки”. І маємо звісно ж повний набір інформації про зірок естради, коханців, бойфрендів, “холостяків” та подібного. Не зовсім новинарна журналістика, однак теж, безумовно, має право на існування. Тим паче, що подібні теми традиційно набирають чимало переглядів. 

Далі “Містика” і тут все ще цікавіше. Астрологи, віщуни, екстрасенси, релігія… Всього потроху. Є тут і зовсім екстравагантні тексти. Зокрема такий – “Корбан пригрозив путіну “пульса-де-нурой”: що це таке і як працює”. Журналісти цілком серйозно розбираються обіцянку вже згаданого Корбана накласти на президента росії прокляття. Ба більше, цитую “Дніпровська Панорама розбиралася, як діє смертельне прокляття, чи вплине воно на кремлівського диктатора та хто з історичних постатей, ймовірно, постраждав від нього” . Коментувати, мабуть, не буду. Кому цікаво – почитаєте. До того ж, у статті є навіть автор – місцева журналістка, що, судячи з її профілю, закінчила журфак Дніпровського національного університету ім. О. Гончара у 2020 році.

Що там далі? “Секс”. З деяким острахом зазираю до рубрики, але боятись виявилось нічого. Лише шість текстів, які “кидає” від порад сексолога і аналізу цін на секс-іграшки до астрології, якій наче ж виділили місце у розділі “Містика”. Коротше, “секс” є, але його обмаль.

А от розділ “Леді” відверто розчарував набором кліше та стереотипів. На думку авторів видання, дніпровських леді має зацікавити десяток рецептів приготування наливок у домашніх умовах, багато кулінарії і трохи спорту та порад з б’юті сфери. 

Трохи маніпуляцій

У пошуку журналістських недопрацювань довго ходити не довелось. Новина привернула увагу гучним заголовком – “Впала в 70 метрах: українська ППО збила ворожу ракету на Дніпропетровщині (фото)”. З цікавістю відкриваємо текст і… не зустрічаємо жодної згадки про 70 метрів. Є фото частини ракети збитої силами протиповітряної оборони. Є емоційний коментар, узятий, судячи з усього, з ФБ-сторінки автора фотографії. А от згадок про загадкові 70 метрів нема. Суто з контексту можна здогадатись, що мова йде про розташування військових і відстань від місця падіння саме до них. Однак не факт. Це може бути і місто, село, міст, дорога чи якийсь стратегічний об’єкт. Обирайте варіант на власний смак. Звісно, заголовок новини важко назвати маніпулятивним. Скоріш за все авторка тексту просто недогледіла чи забула дописати у тексті роз’яснення до заявленої цифри. Та все ж враження обману очікувань залишається з читачем надовго. 

А тут вже маємо приклад відвертої маніпуляції. Новина “Маскується від військкомату: у Дніпрі чоловік розгулює у ніжній сукні (Відео)” за день зібрала понад 4 тисячі переглядів. Уся суть – в заголовку. До тексту дійсно додано взяте з соцмереж відео, на якому можна побачити чоловіка, який вдягнений у довге плаття. Поруч ще двоє молодиків, з якими головна дійова особа спілкується. І все б нічого, але свою сенсаційну новину видання починає наступною фразою: “Поки в Дніпрі триває активна хвиля мобілізації, чоловіки вигадують оригінальні способи, як уникнути призову.

Звідки такі висновки? Незрозуміло. Чи хтось намагався поговорити з цим чоловіком? Не ясно. А от що цілком очевидно – намагання авторки хайпонути на темі мобілізації. Плюс, все ще незріле ставлення українського суспільства до прав кожного індивіда на самовираження, в тому числі й через одяг. Бо будьмо відвертими, як відео в соцмережі це ще більш-менш зрозуміти можна, а от робити з цього інфопривід – не найкраща стратегія для серйозного новинного видання. 

А навіщо було використовувати такий манупілятивний заголовок в новині про трагічний обстріл Вінниці зрозуміти важко – “Ракетний удар по Вінниці: постраждало чимало українських зірок”. Враховуючи кількість загиблих та поранених, намагатись привернути увагу аудиторію таким відверто дешевим способом було вельми цинічно. Тим паче, що в матеріалі фігурують лише три зірки української естрати – Олег Скрипка, Ольга Цибульська, Roxolana і при цьому вони особисто не постраждали. Така от бездумна спроба затягнути в один текст трагедію і знайомі всім образи.

Як бачимо працювати “Дніпровській панорамі” є над чим. Хоча віддамо виданню належне: попри місцями дивні та хайпові тексти новинарна складова сайту все ж перебуває на досить непоганому рівні.

Читайте також про якість волинських медіа у текстах “Поширені маніпуляції у волинських медіа: як не “вестись” на це” і “Маніпулятивні заголовки з Волині про війну та її наслідки

Головне фото – www.5.ua