Пекельна кухня

Тролінг ворога вдався – на благодійному ярмарку в Чернівцях відвідувачам пропонували скуштувати плов по-байрактарськи, Not-орка, або «смаженого москаля», патріотичну піцу та коктейль Бандери. Всі ці страви приготували кухарі-професіонали найвищого класу з місцевих кафе та ресторацій – так вони модернізували козацьку кухню. Тож у величезному казані замість традиційного куліша справжні козаки, тобто волонтери та воїни ЗСУ, смажили приправлену гострим перцем картоплю та шкварили сало, додаючи гострих слів на адресу російських загарбників. Бажаючі могли скуштувати не лише «байрактарські» страви, а й одягти бронежилет та сфотографуватись з військовими. Також вчили, як правильно користуватися турнікетом.

Козацька кухня (фото автора).

Так незвично у місцевому чернівецькому парку розпочався благодійний ярмарок-аукціон, на якому збирали кошти на автомобіль для ЗСУ. Його ініціатором стала громадська організація «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців» у співпраці з департаментом соціальної політики міської ради.

Голова ГО Ярослава Заліско розповіла:

До нас звернулися військові зі 108 гірсько-штурмового батальйону з проханням: дуже потребують машини. Вони зараз на передовій, і автомобілі першими стають мішенню для ворога. Ми вже знайшли авто, пофарбували в піксельний камуфляж. Військові приїхали, щоб забрати його. Автомобіль перевозитиме зброю, навіть поранених з нульовки ним можна вивозити. Це прохідний бус, позашляховик. Але зібрати треба майже 90 тисяч гривень.

Азартний аукціон

Партнери, які долучилися до організації ярмарку – Чернівецький міський центр соціальних служб, Резиденція молоді, БФ «Центр громадських ініціатив», Будинок творчості дітей та юнацтва, гімназії та ліцеї міста – продавали свої сувеніри та випічку чернівчанам та гостям міста. Можна було купити картини, прикраси з українською символікою, вироби з дерева, кулінарні смаколики. Також у продажі були вишиті сорочки й рушники. Бажаючим візажисти наносили патріотичні малюнки. Хто хотів, міг спробувати плести маскувальні сітки. Продавці не встановлювали чітких цін – за кожен товар покупці могли вкинути в скриньку для збору коштів будь-яку суму.

Кадри ярмарку (фото автора)

Одночасно розпочався аукціон. Розігрували заздалегідь приготовані речі, зокрема ящики від снарядів, які з передової привіз військовий капелан Василь Гасинець. Серед лотів були книги з автографами, трофеї з російсько-української війни, картини, ляльки-мотанки. Дівчата зі студії «Фльор» мистецьки демонстрували їх для покупців. А суми витрачали дуже поважні! Так, книга чернівецького поета Сергія Скальда, який загинув у Маріуполі, була продана за 1500 грн. За патріотичну бавовняну футболку (улюблений матеріал для росіян) вторгували 1300 грн. Картина від хлопчика-переселенця «Україна непереможна» потягнула на 1200 грн. За подарунковий сертифікат на авторську екскурсію містом від відомого гіда пана Ярка віддали 1400 грн. А ще розігрувалися віночки, вишиванки, розписані волонтерами гільзи, іграшковий «бандеромобіль» в пікселях. Несподіванкою став акційний (зі знижкою) котел від АТ «Чернівцігаз» з пропозицією безкоштовного встановлення. Дорожчі речі, які не пішли на аукціоні, спробують продати через інтернет. Тож торг перейшов в онлайн.

Переможці аукціону (фото автора)

Є «бандеромобіль»!

Кошти збирали пів дня. Після закриття ярмарку відкрили скриньки та підрахували суму. Як повідомила Наталія Фрунзе, директорка департаменту соціальної політики міськради:

– Нам вдалося зібрати 169 тисяч 533 грн. Одну машину за 89 тисяч гривень того ж дня ми придбали та передали на передову. Однак зібраних коштів стільки, що можна спробувати купити й друге авто. Тому благодійний аукціон продовжимо в онлайн, бо ж є ще цінні лоти. Шукаємо ще один «бандеромобіль».
Кошти порахували (фото автора)

Придбаний бус наповнили гуманітарною допомогою та відправили на передову – того ж дня увечері 3 липня військові поїхали ним на фронт.

Придбаний “бандеромобіль” (фото автора)

Це не перший благодійний ярмарок, який з 2014 року влаштовують волонтери ГО «Крик душі». На попередньому зібрали на два тепловізори для військових.

Читайте також, як працюють волонтерські організації у Запоріжжі і Дніпрі у матеріалі Вціліли й не здалися: переселенці з гарячих точок волонтерять у Запоріжжі