Робота в журналістиці вимагає дотримання професійних стандартів, але не всі медіа їх, на жаль, дотримуються. У волинському інфопросторі з’являються матеріали на тему, що стосується життя під час російсько-української війни. Деякі онлайн-ЗМІ поширюють маніпуляції заради збільшення кількості переглядів на їх сайтах. Проте таке «заманювання» на сайт шляхом обману може спрацювати навпаки – наприклад, читач перестане відвідувати ці медіа взагалі. 

Як показує аналіз медіапростору, посилання на інше джерело інформації – це ще не показник, що в іншому медіа опублікували текст правильно. Наприклад, на сайті «Волинь#infa»  пишуть про те, що « У Білорусі біля кордону з Рівненщиною з вертольота Мі-8 висадився десант”. Хоча на цьому сайті посилаються на «Білорускі Гаюн» та rivne.media, мова йде про навчання у Білорусі, про що у назві не сказано. 

 Скріншот з сайту «Волинь#infa»

Перебільшення – одна з поширених маніпуляцій у медіа. Наприклад, на сайті «Волинь24» є новина із заголовком «Ракети, від яких не буде часу сховатися». Чомусь у тексті не згадали, що українські ППО збивають такі ракети. Звісно, поки не всі. Ракета – може попасти в ціль, а може й не попаде. Однак стверджувати, що точно не вдасться врятуватись – неправильно. Видання посилається на  Телеграмну Служба Новин та не названих рятувальників.

У тексті «Експерт назвав можливу дату нападу білорусів» насправді немає конкретної дати. Згаданий експерт лише називає відсотки, чи є можливість нападу зі сторони Білорусі, чи ні. 

Скріншот з сайту  «Волинь#infa».

У назві «У прикордонній області зафіксували 8 прильотів»  не згадується про те, де ж це сталося. На волинському сайті читачі можуть спочатку подумати, що це стосується Волині. Проте в тексті йдеться про «прильоти» на Сумщину. Також у новині «На території області заблокували «Вайбер»» насправді йдеться про Херсонську область через дії окупантів.  У новині «У Рівному немає світла» є маніпуляція, адже йде мова лише про кілька вулиць, де не було світла 8 липня. Аналогічна маніпуляція є у новині з назвою «У Рівному заборонили їздити на автомобілях». Мова йде про їзду на автомобілях, що не оснащені глушниками. 

Скріншот з сайту “Волинь24”

Як не “вестись” на маніпуляції

Інформацію варто аналізувати та не вірити всьому одразу, що є в медіа. Варто читати сайти з незаплямованою маніпуляціями та фейками репутаціїю.  

Важливо читати далі заголовків, адже у деяких сайтів назва може не відповідати змісту тексту. 

Треба шукати конкретні факти. Добре, якщо їх можна перевірити в інших медіа чи офіційних джерелах. 

Завжди треба звертати увагу на першоджерело інформації. Так простіше зрозуміти, хто раніше говорив чи писав про те, що йдеться в тексті. 

Якщо у медіа пишуть про експертів й не називають їх, то оприлюднена інформація вже має викликати сумніви. Анонімні джерела інформації можуть бути в журналістських розслідуваннях, а також у аналітиці, якщо інформатору журналіста щось загрожує. А якщо у звичайній новині немає імені та прізвища експерта, який щось коментує, тоді є питання до якості оприлюдненого тексту.  Після прочитання  якісних новин немає виникати ще більше нез’ясованих питань, або ж сумнівів із думками: «А що я тільки що прочитав? Що це взагалі було?».  

Кожен журналіст має писати доступно, з дотриманням усіх професійних журналістських стандартів: оперативності, повноти, точності, достовірності інформації, балансу думок і точок зору, відокремлення фактів від коментарів. 

Головна ілюстрація – з сайту politeka.net.

Читайте також про інші приклади порушення професійних стандартів волинськими журналістами у наших матеріалах Маніпулятивні заголовки з Волині про війну та її наслідки та Чому  важливі джерела інформації в часи війни

Avatar photo

Від Maya Golub