Під час майстер-класу сумчани виготовили 100 окопних свічок, які волонтери передадуть на передову. Військові використовують їх для приготування їжі, обігріву та освітлення бліндажів. З чого роблять окопні свічки та чому вони так важливі для захисників?

Окопні свічки: з чого і для чого?

Для виготовлення окопних свічок необхідна бляшанка з-під консервів, гофрований картон та віск або парафін. Найкраще підходять бляшанки з сардин, кільки або тунця – низькі й широкі. З такою формою легше працювати, говорять волонтери. Але можна використовувати і більші баночки, як то з кукурудзи або консервованих томатів. Картон краще брати м’який, адже його легше скручувати. Банку зі скрученим картоном заливають воском. Віск або парафін може бути будь-яким, підходять навіть огарки свічок.

Бляшанки для виготовлення окопних свічок. Фото автора

Окопні свічки з таких найпростіших матеріалів використовують військові, особливо на передовій. Газові балони з пальниками мають не всі, а транспортувати й зберігати їх не завжди безпечно.

«Такі окопні свічки корисні хлопцям на передовій, особливо тим, хто найближче до військових дій. На такій свічці можна підігріти воду, їжу. А ще вона дуже корисна для того, щоб обігріти бліндаж, вона довго горить і тому, як свічка, освітлює приміщення.»

Марина Кісліцина – волонтерка проєкту «Благодій»

Горять окопні свічки від однієї до шести годин, залежно від розміру бляшанки. За  допомогою них можна розпалити багаття у дощову погоду. А один літр води, за підрахунками волонтерів, закипає на такій свічці за 24 хвилини. Тож окопні свічки користуються у військових неабияким попитом, особливо у вологу і прохолодну погоду.

Як виникла ідея?

Волонтерка Марина Кісліцина зізнається, першу окопну свічку виготовила для себе. Інструкцію знайшла в інтернеті, коли внаслідок ворожих ударів сумські багатоповерхівки залишились без електроенергії.

Марина Кісліцина. Фото автора.

 «Я як мама маленької дитини подумала, як я буду підігрівати йому їжу? Навіть якщо я живу в великому багатоповерховому будинку?»

Марина Кісліцина – волонтерка проєкту «Благодій»

Згодом волонтерка дізналася, що такі свічки вкрай необхідні військовим і разом з друзями почала робити їх більше і більше. Так і виникла ідея майстер-класу, де сумчани зможуть навчитися робити свічки та допоможуть волонтерам з матеріалами: бляшанками, картоном та воском.

«Три місяці тому ми розпочали групу самопідтримки для сумчанок, які виїхали за кордон із дітками. У мене виникла така ідея, коли ми зустрічаємось, уявляти, що ми замовляємо каву і таким чином донатити на підтримку військових. Так накопичились певні ресурси. А потім виникла ідея за ці кошти закупити матеріали для свічок і створити ініціативу, щоб люди могли теж повчитися. Це і емоційна розрядка, й захід, щоб зробити добру справу для наших військових».

Марія Литвиненко – кризовий психолог благодійного фонду «Право на захист»

На оголошення у соцмережах про проведення майстер-класу відгукнулось понад півсотні сумчан. Хтось прийшов повчитися, хтось – привіз матеріали для роботи.

Учасники майстер-класу: хто вони?

Сумчанка Валентина прийшла на майстер-клас разом із донечкою Еммою. У вересні дівчинці виповниться три роки.

Валентина з донькою. Фото автора.

«Я вважаю, що це відповідальність і борг перед країною кожної особистості. А також прищеплювати потрібно дитинці піклування про наших військових. Хто як не ми?»

Валентина – сумчанка

Попри старання мами вберегти дитину від реалій сьогодення, дівчинка чує звуки вибухів і часто говорить мамі: «Мені страшно». Під час майстер-класу Емма малюватиме обгортку для окопної свічки, аби зігріти душу військових.

«Сонечко і прапор України буде малювати!»

Валентина – сумчанка

Пані Оксана прийшла на майстер-клас одразу з двома дітьми, донечкою та племінницею.

«По-перше, дійсно, це підтримка військових. Ми знаємо, що повинні їх разом підтримати, бо зараз держава не усім може забезпечити наших хлопців. По-друге, дітей я беру для того з собою, щоб виховати в них ту патріотичну нотку, виховати любов до нашої Батьківщини, щоб вони також не стояли осторонь.»

Оксана – сумчанка
Оксана з донькою та племінницею. Фото автора.

Свою племінницю Злату пані Оксана забрала з села на самому кордоні з російською федерацією. Через постійні обстріли люди там вимушені ховатися в підвали і щомиті боятися, аби ворожий снаряд не поцілив у їхню домівку. До майстер-класу родина підготувалася, зібрали вдома свічки та віск.

Результати майстер-класу

За кілька годин спільної роботи сумчани виготовили 100 окопних свічок, які волонтери передадуть на передову. Крім того, вдалось знайти майстра, який обрізатиме зависокі консервні бляшанки для заготовок, та зібрати кошти на 5 кілограмів воску та 7 кілограмів парафіну. Діти намалювали обкладинки для окопних свічок і написали побажання для українських воїнів.

Діти на майстер-класі з виготовлення окопних свічок. Фото Марини Кісліциної

Окопні свічки виготовляють по всій Україні. Аби підтримати ініціативу, людей просять не викидати картон, огарки свічок та консервні бляшанки, а передавати їх волонтерам у своєму місті.

Читайте також історії воїнів-«азовсталівців» із Запоріжжя