Держава вжила заходів з метою фінансової допомоги українцям під час війни – напередодні уряд відзвітував, що за програмою єПідтримка майже 5 млн. українців отримали по 6.5 тис. грн. виплат. Разом – близько 31 млрд. грн. На четвертий місяць повномасштабного вторгнення, у червні, Кабінет Міністрів України анонсував грантові програми підтримки малого і середнього бізнесу.

За дослідженням платформи Keep Going, близько 40% усіх невеликих бізнесів України або зараз знаходяться у зонах бойових дій, або перебували в їх межах на початку активної фази війни. Щонайменше частина з них евакуйована, знищена або зупинена. 

Якщо наймані працівники могли зареєструватися у центрі зайнятості або ж повернутися до роботи за фахом у новому місті, то для власників малого та середнього бізнесу, які вимушені були тікати від війни з регіонів активних бойових дій, виклики відновлення діяльності виглядають інакше. Ми поспілкувалися з тими, хто самотужки зміг евакуювати не лише себе й родини, а й власну справу.

У Дніпрі відкрився соціальний хаб для переміщених осіб «Вільний Простір – Little Mariupol». За власні та залучені кошти активні маріупольці переобладнали заклад на проспекті Гагаріна, 127. За словами ініціатора проєкту Кирила Долімбаєва, приміщення поєднує у собі зону для культурного дозвілля, соціальної адаптації та кав’ярню і наголошує, що без малого бізнесу всередині закладу його функція є неповною. А послуги повинен надавати евакуйований бізнес, який таким чином забезпечить економічну свободу переселенцям.

Напис “Найкраща кава з Маріуполя” зустрічає відвідувачів на ґанку простору. Маленьку кав’ярню відкрив з нуля Володимир. Він евакуювався з Маріуполя 25 лютого. Готувати каву – справа, яка близька серцю підприємця. У Маріуполі його родина мала кілька магазинів з гарячими напоями, торгівлею солодощами. Цей бізнес давав заробіток не тільки його сім’ї, але й забезпечував робочі місця іншим. 

Володимир відкрив кав’ярню у центрі “Вільний Простір – Little Mariupol” у Дніпрі. Фото автора

Попри труднощі, викликані евакуацією, Володимир вважає, що у Дніпрі його прийняли добре. Проте, аби відновити роботу і знову розпочати бізнес з нуля, довелося покластися виключно на власні ресурси. “Вовка ноги годують”, – кілька разів наголошує підприємець під час розмови. 

У хабі можна відвідати культурні заходи, випити каву або оплатити її для українських захисників і захисниць.

Наталія багато років займалася грумингом (перукар для домашніх улюбленців, – ред.) у Бердянську. Місто полишила наприкінці березня. І хоча частина її клієнтів також опинилися у Дніпрі, каже, починати довелося спочатку. Вже за кілька днів після приїзду вона почала шукати в соціальних мережах салони і пробувати співпрацювати. Майже одразу вдалося знайти доброзичливий колектив.

Займатися улюбленою справою, але працюючи на когось – це один зі способів збереження власної економічної активності, – розповідає жінка. “Я просто поїхала на підвищення кваліфікації”, – говорить Наталія зі своїми знайомими, які залишилися у Бердянську.

Грумер Наталія тепер працює в салоні для домашніх тварин у Дніпрі. Фото автора

Володимир каже, що у місті багато можливостей, є простір для підвищення рівня сервісу. І як фанат своєї справи, він звертає на це увагу. Наталія ділиться історією своїх вагань – була не впевнена у своїй професійності, однак зрозуміла, що є перспективним спеціалістом.

Як і Володимир, що готує каву, Наталія підтверджує, що тільки проактивна позиція веде до успіху. Запевняють, що найкраще про плани говорить відновлення роботи. Навіть у місті, яке вони вважають своїм тимчасовим прихистком.

Я вірю, що я повернуся до Бердянська. Поки я інший варіант не розглядаю, тому що я вірю, що повернуся до себе додому, в Україну” – говорить Наталія.

Те саме про своє місто повторює Володимир: “Маріуполь я дуже люблю, коли він буде знову українським, навіть ще не відбудованим, – хочу туди повернутися”. 

Відновлення підприємницької активності збільшує рівень податкових надходжень, тому Головне Управління Держпраці у Дніпропетровській області активізує інформаційну роботу для боротьби з “сірою” зайнятістю. Обласна військова адміністрація також звертає увагу на економічні заходи подолання кризових явищ у суспільстві та економіці та поширює урядову програму єРобота із залучення грантового фінансування для малого бізнесу.  

Читайте також, як переселенці працюють у Запоріжжі в матеріалі Вціліли й не здалися: переселенці з гарячих точок волонтерять у Запоріжжі