Обстріли, бомбардування, зруйновані будинки й дитина з особливим захворюванням. Жителька Маріуполя Юлія Д`яченко, яка вирвалась із пекла російських окупантів у Запоріжжя, розповіла нам, як врятувала свою маленьку доньку з муковісцидозом і 9-річного сина.

Юлія приїхала до Запоріжжя лише наприкінці червня, за 4 місяці встигнувши побачити всі жахи війни в рідному Маріуполі. В неї на руках 4-річна донька Даша, якій постійно потрібні ліки й кисень у балонах, а також 9-річний син Діма, що почав заїкатися після обстрілів та побачених ворожих ракет. З нею онкохвора мама Олена.        

Початок пекла

– Маріуполь – наш дім. Коли росія напала на Україну, у Маріуполі було дуже страшно та небезпечно. Усі це знають. Ворог сильно бомбардував Маріуполь. Ми ховалися у сусідських підвалах, бо в нас свого не було. Там один підвал обладнано – буржуйка була, газовий балон – можна було якийсь час жити, – розповідає Юлія.

Як все було… спочатку було і світло, і вода, і продукти у магазинах. Але, як ми вже знаємо з історій маріупольців, на другий тиждень повномасштабного вторгнення ворога відключили електроенергію, газ, воду. Бомбардування були моторошними.

Жах війни у Маріуполі. Фото: DW

– У Даші муковісцидоз – тяжкий перебіг захворювання, який ми виявили ще у її 1,5 роки, коли «пішли» перші пневмонії і вона почала задихатися. Коли ми вирвалися нарешті до Запоріжжя, то одразу лягли до лікарні. Доньці потрібні ліки, постійне спостереження фахівця. А головне – кисень. Якщо не буде кисню, вона може не вижити. І за тих надважких умов у Маріуполі, це було головне, про що я хвилювалася, – каже Юлія Д`яченко.

7 березня родина збиралась їхати до Харкова, щоб лікувати Дашу, але не вийшло – життя розпорядилось інакше.

– Ми залишились у Маріуполі. І, звичайно, нам довелося зіткнутися з багатьма труднощами в тій ситуації, коли довкола бомблять ракетами, авіабомбами повністю руйнують будинки, артснарядами та мінами вбивають людей. А в мене, мало того, що діти, за яких страшно – їх годувати треба, то ще й донька з таким складним захворюванням і чистий кисень – це перше, що їй потрібно постійно. Його довелося видобувати дуже непросто, буквально бігати під кулями та мінами, – пригадує жінка.

4-річна Даша Д`яченко. Фото автора

Юлія – мати-одиначка: син від першого чоловіка, а дочка від другого. На жаль, чоловіки забули про своїх дітей, лишивши жінку сам на сам з проблемами.

– З Дашиним татом ми розлучилися, коли я була на п’ятому місяці вагітності. Він сумнівався, що це його дитина. Навіть тест на батьківство замовляв. Дізнався, що дочка його і все одно відмовився від неї. Якось я попросила просто здати для неї кров, але він проігнорував це моє прохання. Він просто «відморозився», і я після того зрозуміла, що більше з ним спілкуватися не буду. Нині я навіть не знаю, де він і що з ним.

У Юліної мами Олени, з якою вона виїхала разом, виявили онкологію з метастазами у черевній порожнині. Операцію їй зробили місцеві хірурги на початку червня. Це було складно, через проблеми з водою та електрикою в Маріуполі. Зараз Олена проходить хіміотерапію.

– Чому ми не виїхали одразу? По-перше, я дуже боялася бігти кудись із дітьми під обстрілами. Мені просто за водою було страшно ходити. Якось я йшла за водою, і був сильний приліт у сусідній будинок. Це було страшно. Я зрозуміла, що якби вийшла на хвилину раніше і підійшла до того будинку, мене вже не було б у живих. І це, як ви розумієте, була не єдина така ситуація. Ми мешкали в Іллічівському районі. Наш будинок залишився цілим після того прильоту, тільки хвіртку та паркан пошкодило, – розповідає Юлія.

У пошуках кисню

Неподалік від будинку родини Д`яченків розміщувався штаб батальйону «Азов». Коли маленька донька зовсім почала задихатися, жінка пішла до  військових.

– Кажу: «Хлопці, ось так і так, донька хворіє. Допоможіть із ліками». У них, звичайно, нічого такого не було, і я пішла у бік вже зруйнованої 5-ї лікарні, сподіваючись щось знайти в тих приміщеннях, які залишилися цілими. Мені військові казали: «Куди ти йдеш? Там міни!». Але що мені залишалося робити? Я пішла однаково. Що мені залишалося робити? І я мала рацію, бо таки знайшла там два балони з киснем. Так, я намагалася дуже пильно дивитися під ноги, щоб не наступити на міну. Їх видно, звичайно, якщо звертати увагу… і в самій лікарні було страшно, тому що стеля розбита висіла наді мною – могла обвалитися будь-якої миті. Я з медициною «на ти», і коли побачила ці балони, просто схопила їх і пішла. У доньки сатурація на той час вже була дуже небезпечна – 67 та 70.

Військова техніка рф у Маріуполі. Фото delfi.lt

Юлія каже, що «була на сьомому небі від щастя», коли тягла додому ці балони з киснем. То була середина березня. Тих балонів вистачило до кінця травня в ощадливому режимі: 1-1,5 рази на день Юлія давала дочці дихати.

З їжею, звісно, ​​було також дуже важко. Їли мало й лише те, що змогли видобути під завалами в зруйнованих складах магазинів. Трохи пізніше вже підвозили російську гуманітарку. «Там не було на що дивитися, звичайно, але якось вижили», – зауважує Юлія.

Чекаючи допомоги лікарів

Маріупольці біля зруйнованих ворогом будинків. Фото DW

– Якось я потрапила під обстріл, коли шукала педіатра для Даші. Нам терміново була потрібна допомога, щоб розрахувати дозування ліків («Меропенем») і я знала, що в сусідньому кварталі на вул. Металургів мешкає лікар. Дуже сподівалася, що він на місці. Коли поверталася назад, був перехресний обстріл і я потрапила прямо в цей момент у це місце. Мене врятував чоловік, який прикрив і, вихопивши мене, відштовхнув за ріг будинку. Якби не він, то навряд чи я б вижила, бо снаряд упав за 20-30 метрів від того місця, де я була, – пригадує наша героїня.

Так, родина залишилась у Маріуполі, бо спочатку не змогли виїхати, а потім чекали на лікарів, сподіваючись, що хтось приїде. Із середини квітня у Маріуполі вже було не так небезпечно, бомбили менше. У травні окупанти бомбили «Азовсталь», бо там були наші військові.

– Потім ми навіть змогли гуляти вулицями, але вигляд міста був жахливим. Розруха, трупи вулицями… чорні та зелені… які хочете. І військові, і цивільні, бачила одну загиблу дитину. Кисло-солодкий трупний запах ні з чим не переплутати. Це дуже залишилося у пам’яті. Травень-червень було тихо, але була гуманітарна криза – з їжею та комунікаціями, як і раніше, були проблеми. Я намагалася ні про що погане не думати навіть у такій ситуації та сподіватися на краще – на те, що ми виживемо. Прокинулися – добре, заснули – добре. Поступово психіка звикає та адаптується до того, що відбувається, – пояснює жінка.

Юлія Д`яченко з дочкою Дашею у запорізькій лікарні. Фото автора

Евакуація до Запоріжжя

Між тим Даші ставало все гірше, бо не було кисню. Вона була млява, багато спала, мала тяжке дихання. Мама Юлія дуже за неї хвилювалася й постійно сподівалась на виїзд і допомогу волонтерів.

– Син (Діма) теж дуже психологічно постраждав. Даша у свої 4 роки ще не так розуміла, що відбувається, а йому (синові) було дуже страшно від обстрілів та бомбардувань. Одного дня пізно ввечері він побачив у вікні прямо ось перед собою величезну кулю, що світиться – це була бомба або ракета, яка розірвалася неподалік. Наш будинок добре так потрусило, навіть дах заходив ходуном. Після цього він почав заїкатися і пісятися вночі, постійно плакав. Дуже боявся. Наразі вже нетримання сечі пройшло, але нервова система сильно підірвана. Істерики продовжуються і синові теж надають психологічну підтримку, – розповідає Юлія.

Жінка каже, що весь цей період у родини просто не було шансу виїхати в Україну, а виїзд у росію, навіть, не розглядався.

– Єдине, на що я сподівалась – це на зв’язок з нашими волонтерами. Рішення про виїзд ми прийняли лише наприкінці червня, коли з’явився інтернет зв’язок. Через соцмережі ми знайшли активістів нашої спільноти муковісцидозників. Вони взагалі думали, що нас більше немає в живих. Особливо хвилювалися про Дашу – не вірили, що вона вижила без кисню. Але якось ми вижили, я витягла свою «мишку» , – посміхається Юлія.

Юлія з донькою у запорізькій лікарні. Фото автора

Родина Д`яченків виїжджала з Маріуполя на волонтерській автівці.

– Ми їхали колоною спочатку через трасу, а потім завернули на поле – це давало більше шансів виїхати. Так, звичайно, їхати полями теж було небезпечно, бо нерозірвані міни навколо, але нам пощастило. До Бердянська пройшли близько 7-10 російських блокпостів. І, приблизно, таку ж кількість з Бердянська до Василівки. У Запоріжжі нас одразу поклали до лікарні. Тут ми отримали медичну та соціальну допомогу, – резюмує Юлія.

Наразі маріупольська родина знаходиться в Австрії, де 4-річна Даша проходить лікування.  

Читайте також: «Маріупольський щоденник»: як родина з Маріуполя пережила пекло на Землі

Avatar photo

Від Eva Mironova