На початку липня в Хмельницькому запустили три автобусні маршрути. Вони з’єднали віддалені мікрорайони з центром міста. Однак, не всі маршрути нові. Раніше місцева влада вже пробувала їх запустити, але вони так і не прижились. Мова йде про автобусні маршрути   № 3 та №4. Цього разу врахували особливості проживання та переміщення хмельничан. Ще один маршрут №5 абсолютно новий. Він сполучив мікрорайон Лезневе з середмістям Хмельницького. Це чергова спроба транспортників розвантажити центральну частину міста, а саме вулицю Шевченка, та запустити громадський транспорт паралельною вулицею. За словами начальника профільного управління, вулиця Прибузька активно забудовується, там відкриваються торгівельні об’єкти, тому важливо цю вулицю використовувати для пересування громадського транспорту. В управлінні також сподіваються, що жителі цієї вулиці все ж таки користуватимуться транспортом, який вже майже місяць курсує нею. Ми розповімо вам, що це за маршрути, чому вони важливі для міста та мешканців і чи вподобали їх хмельничани за перший місяць роботи. 

Швидкі зміни у нових маршрутах

Офіційний старт нових маршрутів відбувся ще у перший тиждень липня. Але вже менш ніж за місяць існування у його роботу вносять зміни. З такою ініціативою виступило  міське управління транспорту та зв’язку. І на останньому засіданні виконавчого комітету було змінено автобусні маршрути №3 та №5.

Так автобусний маршрут № 3 загалом став кільцевим маршрутом і охоплює ще й зупинку біля Хмельницької обласної лікарні. Раніше через неї проходили лише маршрути, на яких працювали малогабаритні машини (мова про мікроавтобуси моделі «Спринтер»). Наразі в медичний заклад і з нього люди можуть доїхати великогабаритним автобусом “Solaris”. На маршруті наразі працює 3 машини.  Скористатись ними можна в години “пік” в усі дні тижня, окрім вихідних. В управлінні транспорту та зв’язку Хмельницької міськради нас запевнили, що наразі лише відбувається накатування цього маршруту і з вересня можуть бути розглянути зміни чергові зміни. Саме тому пасажирів просять надавати зворотній зв’язок.

Ще один автобусний маршрут № 5 теж зазнав змін менш як за місяць роботи. Його продовжили з центральної частини міста до обласної філармонії та зупинки на речовому ринку (мова про вул. Львівське шосе). Наразі в профільному управлінні не бачать необхідності продовжувати його до кінцевої зупинки “Катіон”. За їхніми словами, цей відрізок обслуговують приватні перевізники та тролейбуси. На маршруті наразі працює два автобуси вітчизняного виробництва Isuzu. Загалом в управлінні відкриті до діалогу і чекають на відгуки пасажирів, аби покращити маршрут.

Перевчити пасажирів

Маршрути накатують вже місяць, і в управлінні побачили перші складнощі. Одна з них – це запровадження громадського транспорту на вулицях, де його раніше ніколи не було. Вони перспективні з точки зору розвантаження центральних вулиць від заторів. Але пасажирам потрібен час, щоб звикнути до нових вигод. Інша проблема – ніхто не хоче очікувати: ані пасажири, ані перевізники. 
«По-перше, для того, щоб маршрут працював, він повинен бути рентабельним. Це саме основне. Тому що в збитки працювати ми не можемо. Сьогодні вулиця Прибузька неодноразово потребувала запуску громадського транспорту. Проте тяжко вона, відверто кажучи, запускається. Люди у нас звикли більш, знаєте, до вулиці Шевченка (одна із центральних вулиць Хмельницького – ред.). Це зрозуміло чому – тому що там трафік транспорту більший. Можна найшвидше проїхати. Хоча вулиця Прибузька, вона йде як паралельна вулиця і її однозначно потрібно запроваджувати для громадського транспорту загалом. Як альтернативу. Ми пробували це робити в 17 році. Тоді запускали приватного перевізника», – прокоментував запуск нових автобусних маршрутів в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради Сергій ШЕПУРЕВ.

По-перше, для того, щоб маршрут працював, він повинен бути рентабельним. Це саме основне. Тому що в збитки працювати ми не можемо. Сьогодні вулиця Прибузька неодноразово потребувала запуску громадського транспорту. Проте тяжко вона, відверто кажучи, запускається. Люди у нас звикли більш, знаєте, до вулиці Шевченка (одна із центральних вулиць Хмельницького – ред.). Це зрозуміло чому – тому що там трафік транспорту більший. Можна найшвидше проїхати. Хоча вулиця Прибузька, вона йде як паралельна вулиця і її однозначно потрібно запроваджувати для громадського транспорту загалом. Як альтернативу. Ми пробували це робити в 17 році. Тоді запускали приватного перевізника», – прокоментував запуск нових автобусних маршрутів в.о. начальника управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради Сергій ШЕПУРЕВ.

Вулиця Прибузька  сьогодні активно забудовується і повинна жити в ногу з часом. Жителі цього мікрорайну повинні мати альтернативні варіанти транспортного сполучення. Тож в управлінні планують привчити пасажирів користуватися маршрутами, що курсуватимуть по вулиці Прибузькій. Для початку вивчають ефективність руху автобусного маршруту № 5 цією вулицею. Ще один бонус, який отримають усі учасники процесу – стабілізація графіків руху транспорту вулицею Шевченка. 

Якщо на маршрут №5 транспортники покладають сподівання та вірять у майбутню рентабельність, то ось ситуація з автобусним маршрутом № 4 кардинально інша. Раніше він вже існував і на початку липня його знову відновили. В управлінні називають це маршрут соціальним, адже на ньому значна кількість пільгових пасажирів. Автобус курсує зранку і ввечері з віддаленого мікрорайону Ружична до центрального овочевого ринку. На вихідних автобуси не курсують. В робочі дні виїздить 2 автобуси, які були перенаправленні сюди з іншого маршруту. 

Запити пасажирів

Щоб зрозуміти ефективність роботи маршрутів – потрібно поспілкуватись із самим пасажирами. В управлінні нас запевнили, що регулярно моніторять роботу нових маршрутів. Як свідчення цих моніторингів – корегування руху двох маршрутів в перший місяць їх роботи, що вже значно покращили їх ефективність.

Ми вирішили проїхатись новенькими маршрутами та зібрати відгуки пасажирів. Загалом нововведенню містяни радіють. Спільним проханням на всіх напрямках – робота автобусів і у вихідні дні.

Маршрут № 3
Фото авторки

Пасажири позитивно відгукуються на зміни, що торкнулися руху автобусу № 3. Продовження руху автобусу до обласної лікарні порадувало як працівників лікарні, так і пацієнтів. Плюс цей маршрут розвантажив одну із головних магістральних вулиць мікрорайону Виставка – проспект Миру, адже автобуси обминають її паралельною вулицею Озерна. Користувачі кажуть, що кількості машин на маршруті не вистачає особливо у години “пік”.

Маршрут № 4
Фото авторки

Щодо роботи автобусного маршруту № 4, у пасажирів були позитивні відгуки та прохання – не забирати його. Він є зручним для мешканців мікрорайону Ружична. Але і в цьому випадку користувачі говорять про недостатню кількість рейсів на маршруті. Особливо відчутно це ввечері у будні дні, коли люди добираються додому.

Маршрут № 5
Фото авторки

Пасажири цього маршруту теж позитивно відгукувались про його запуск, хоч більшість з них вперше користувались ним. Загалом вони вважають, що автобусний маршрут, який з’єднає мікрорайон Лезневе та Катіон, надзвичайно важливий. Однак було б добре продовжити його до кінцевої зупинки мікрорайону Катіон. Також пасажири були задоволені комфортністю автобусів, які працюють на маршруті.

Усі пасажири відмітили ще й спільну проблему для всіх маршрутів – це відсутність широкої інформаційної кампанії. Деякі пасажири інтуїтивно здійснювали посадку на новий маршрут та дізнавались деталі руху у водія.

Бачення управління та плани на осінь

Наразі управління регулярно контролює роботу нових маршрутів та не виключає, що в перший місяць осені повернеться до їх корегування. За підсумками ще одного місяця роботи розглядатимуть і збільшення кількості машин, і продовження графіків роботи та взагалі роботу у вихідні дні. З перспективою управління дивиться на роботу маршруту № 3 та маршруту № 5. Поряд з тим вважає, що маршрут № 4 так і залишиться соціальним.

Пасажирів в управлінні закликають надати свій зворотній зв’язок про роботу нових маршрутів. Якщо є бачення у покращенні цих маршрутів – профільне управління з радістю їх розгляне, вивчить та у випадку підтвердження ефективності запропонованих змін – запровадить.

Маршрути, про які йшла мова, повністю комунальні. Їх роботу забезпечує комунальне підприємство «Електротранс». В цей час змін також зазнали і приватні маршрути. До прикладу, на маршрут № 2, що з’єднує мікрорайони Гречани та Ракове виїхало два великогабаритні автобусі. Однак в профільному управлінні також зазначили, що усім нововведенням наразі, на жаль, перешкоджає війна в Україні, що вплинула на вартість пального та запчастин, що в свою чергу вплинуло на вартість проїзду. А це впливає на пасажиропотік, адже значна кількість пасажирів почала користуватись електротранспортом, який значно дешевший.

Головне фото: скріншот програми DozoR City

Від Alona Bereza