За словами очільника МОНу Сергія Шкарлета, станом на середину серпня близько 41% закладів освіти готові до навчання офлайн. Проте під час війни самих лише сховищ недостатньо, аби бути впевненим, що діти в школах будуть у безпеці. Такої вимоги раніше у сфері освіти в Україні не було.

Спроба організувати сховища

Наприкінці травня заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко зявив, що новий навчальний рік офлайн почнеться лише в школах з бомбосховищами. Проте уточнив, що й це залежить від безпекової ситуації: “Завдяки ЗСУ ми сподіваємось, що 1 вересня діти підуть у школи”. 

Заступниця голови Дніпропетровської ОВА Ольга Горб наприкінці червня повідомила, що керівництво області розглядає повернення учнів до “офлайну” і здійснює відповідну підготовку. А в обласному центрі міський департамент гуманітарної політики проводив публічну кампанію щодо можливості займатися дітям у обладнаних сховищах. На момент публікації матеріалу стало відомо щодо актуальної ситуації в області. Директор департаменту освіти і науки ДніпроОВА Олексій Полторацький повідомив, що 80% шкіл регіону навчатимуться онлайн, інші 20% – у змішаному форматі.

Міська ж влада протягом літа оголосила ряд закупівель послуг з поточного ремонту споруд цивільного захисту у закладах середньої освіти (у Дніпрі це понад 130 шкіл). За словами очільниці міського управління освіти, деякі сховища вже обладнано, зокрема для проведення НМТ. 

Однак військові дії тривають, ракетна небезпеки на усій території країни зберігається. Відповідно до рекомендацій МОНу, відвідування учнями закладів освіти можливе за умови наявності обладнаних укриттів. Але остаточне рішення щодо форми навчання прийматиме військова адміністрація. Проте від імені офіційної сторінки Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради у фейсбуці пояснили, що у місті надаватимуть право вибору форми навчання.

Аргументація департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради під постом  у Facebook щодо інспекції укриттів у школах (липень 2022)

Рішення місцевої влади

1 серпня у газеті “Наше місто” вийшло інтерв’ю міського голови Дніпра Бориса Філатова, де очільник обласного центру заявив, що навчання в школах почнеться дистанційно. Він аргументував це питаннями безпеки та організаційними труднощами. Меседж міського обранця 2 серпня відобразили на його офіційній сторінці в Facebook – там з’явилося опитування щодо якості “дистанційки” в попередній рік.

11 серпня на сайті міськради з’явився відповідний проєкт рішення “Про організацію освітнього процесу в комунальних закладах освіти Дніпровської міської ради”. 17 серпня на сесії депутати міськради його підтримали.

Тим часом більшість батьків не готові відпускати дітей у заклади. Це підтверджується серпневим опитуванням Державної служби якості освіти. У Дніпропетровській області 67% батьків та 68% вчителів за “онлайн”. 

Безпека чи ефективність

Юлія Лівобережна, адміністраторка групи “Батьки Дніпра” у Facebook та міська активістка з числа батьківської громади, наголошує на тому, що бажання батьків і публічна політика міністерства різниться:

“Відірваний від реальностей шкільної освіти й батьків Шкарлет розповідав, що для тих дітей, хто вибере офлайн навчання, будуть створені окремі класи. Але річ у тому, що насправді більшість батьків не готові відпустити зараз дітей у школи та вважатимуть за краще вибрати дистанційне навчання”.

Жінка каже, що будучи мамою та багато років відстоюючи права на безоплатну освіту у школах, вона добре знає ситуацію з якістю дистанційки. За її словами, для створення якісної онлайн освіти в країні досі нічого не зроблено: від змін до положення, норм СанПІНу, програм, методичних рекомендацій та моніторингу.

“Більшість досі вважають, що зайти на 20 хвилин і кинути в гугл-клас домашку: прочитати параграф, подивитися відео, зробити завдання з підручника № 277, 278, 279 – цього достатньо. Але це не дистанційне навчання”.

Юлія підтримує рішення відновлення освітнього процесу онлайн. І як мама, і як громадянка. 

Фахівець міського центру професійного розвитку “Освітня траєкторія” Микола Кузічев наголошує, що скоріше за все іншого рішення громада області, в якій тривають бойові дії, прийняти не могла. Адже безпека шкільних укриттів залишається питанням невирішеним:

“Немає в школах бомбосховищ, а є умовні укриття у напівпідвальних приміщеннях, які навряд захистять, у яких неможливо розмістити всіх учнів (навіть не за партами), щоб продовжити навчання. Кількість тривог і їх тривалість, час на спуститись, піднятись, прийти до тями і почати урок обнуляють ефект офлайн. Створюють радше стрес”.
Микола Кузічев, фахівець ЦПР “Освітня траєкторія” Дніпровської міської ради. Фото з Facebook, пресслужба Дніпровської міськради

Цьогоріч у Дніпрі з відзнакою школи закінчили 255 учнів та учениць. Урочисте нагородження та вручення “золотих медалей” відбулося в залі однієї з міських станцій метрополітену. За тиждень, 20 серпня, силами ППО над містом збито щонайменше 2 крилаті ракети. Ще дві – на підльоті, а щодо форми освітнього процесу досі тривають дискусії у соціальних мережах.

Читайте також про підготовку до нового навчального року в умовах війни на ХмельниччиніДніпропетровщиніСумщині, у Луцьку та Запоріжжі та в українських школах Румунії.

Головне фото –  пресслужба Дніпровської міськради