Офіційно до непростого опалювального сезону 2022-23 років український уряд почав готуватися ще навесні. Тарифи для населення обіцяли не підіймати та працювати над запровадженням альтернативних газу джерел енергії. Втім, за умови російського газового шантажу та ймовірних диверсій про впевненість не йдеться.

У Хмельницькому понад 70 котелень – від маленьких, які обігрівають навчальні заклади, до великих з котлами висотою в чотириповерховий будинок. Також тут розташовані 76 центральних теплових пунктів. У місті один з найнижчих тарифів серед інших обласних центрів –  1,8 тисяч гривень за одну гігакалорію з ПДВ. До чого готуються в обласному центрі напередодні нового опалювального сезону – про це ми поговорили із заступником Хмельницького міського голови Василем Новачком.  

За відсутності електроенергії – генератори

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що на випадок руйнування котелень передбачена процедура дій. Яка вона?

Він таке ж казав нам, коли ми були на нараді в Києві. Тоді збирали представників місцевого самоврядування і повідомили: є мобільні котельні, їх привезуть у місто, якщо буде потреба. Але скільки часу будуть везти, де зберігатимуть – я не можу сказати. Це зараз більше схоже на політичну заяву.

Як діють мобільні котельні?

Це котельна на колесах до півтора мегавата потужності.  Об’єкт приєднується до мереж теплопостачання і вручну опалюється дровами. Такої котельні вистачить, щоб обігріти небагато будівель.

Що передбачено на випадок зникнення електропостачання?

За свої обігові кошти місцеве комунальне теплопостачальне підприємство “Теплокомуненерго” придбало 2 генератори: один потужністю 130 кіловат, інший – 30 кіловат. Також з міського бюджету виділили 8 мільйонів гривень на поповнення матеріального резерву – маємо ще докупити сто маленьких генераторів на 5-7 кіловат, більше десяти 7-кіловатних генераторів і ще двадцять – на 20 кіловат. Завдання цих генераторів  – забезпечити електроенергією наші котельні, якщо газ буде, а електроенергія – ні. Окрім того, на найбільших хмельницьких котельнях є когенераційні установки. Вони виробляють тепло і світло. І якщо будуть короткострокові перебої з електроенергією протягом однієї-трьох діб, ми зможемо за допомогою цього обладнання забезпечити теплопостачанням.

У Хмельницькому обіцяють не економити на теплопостачанні більше, ніж раніше. Інакше послуга не буде якісною. Про інші особливості нового опалювального сезону у матеріалі.
Котельня в хмельницькому мікрорайоні “Ракове”. Фото Андрія Грищука

Старі тарифи на опалення та температурні нормативи

Чи йдеться про зменшення обсягів газу для хмельницького теплопостачального підприємства?

Обсяги нам обіцяють залишити на рівні минулого року. Торік ми суттєво зекономили, зменшивши споживання газу в порівнянні з попереднім сезоном на 10%. Не бачу можливості подальшої економії газу із залишенням нормальної температури теплоносія і дотриманням температурних нормативів.

Далі заощаджувати неможливо, тому що тоді вже буде надання неякісної послуги. Проте якщо не будемо входити у визначені обсяги, то “поліземо” в дуже дорогий газ і накопичимо борги.

Уряд обіцяв виділити кошти для компенсації різниці між тарифом на тепло і собівартістю послуги. Ці гроші  вже надійшли?

Нічого поки не було. У нас обрахована нашими комунальниками різниця в тарифах 136 мільйонів гривень за опалювальний період минулого сезону. Наразі закон про компенсацію тарифів Президентом не підписаний. А після підписання Уряд має розробити порядок виділення коштів з бюджету і погашення цієї різниці. Проте поки що кінцевої дати цього не знаємо.

Яка мінімальна температура може бути в оселях з централізованим опаленням?  

Це 18 градусів. Якщо температура нижче цієї позначки, мешканці можуть звернутися до теплопостачальної компанії. Не треба ніяких рішень судів, просто приходить комісія “Теплокомуненерго”, вимірює температуру в помешканні,  і якщо вона справді не відповідає нормі, потім роблять перерахунок.

Які причини, чому не досягається температура 18 градусів у багатоповерхівках?

Їх багато, але одна з основних – мешканці будинку закручують кран подачі теплоносія в будинок задля економії. Наприклад, у будинку шість під’їздів, елеватор розміщений десь у першому. І тому там  набагато тепліше, ніж в останньому. Якщо з першого під’їзду мешканець  приходить і закриває кран, якась економія від цього, звісно, є. Але зрештою  інші люди мерзнуть. Виникають сварки між мешканцями дальніх і ближніх під’їздів. У принципі, крутити тепловий лічильник не дозволяється жителям самовільно. Але є такі елеваторні вузли, де люди вішають замки й інколи не допускають працівників “Теплокомуненерго”. Це питання повністю вирішується, коли в будинку ставлять індивідуальний тепловий пункт.

Дорога “альтернатива”

Чи є можливість використовувати у Хмельницькому альтернативне газу паливо?

Є декілька великих котелень на вулицях Степана Бандери і на Пілотській, які опалюють щепою. Є менші котельні, де використовують паливні пелети. У міському перинатальному центрі і міській дитячій лікарні ми вирішили встановити твердопаливні  котли, оскільки є ймовірність того, що деякий час може не бути газу через диверсії ворога. А ці об’єкти обов’язково потрібно забезпечити опаленням.

Ми знімаємо два котли у мікрорайоні “Озерна”, які вже декілька років там не працюють через дуже щільну забудову. Спочатку на цій території спорудили  котельню, а потім поруч – житловий будинок, тому палити дровами чи щепою там не було можливості, оскільки від такого палива більші викиди в повітря, ніж від газу. Ці твердопаливні котли стояли на резерві, й зараз ми їх переміщуємо. Роботи виконують силами “Теплокомуненерго”, без залучення підрядних організацій за кошти комунального підприємства.

Як ви загалом оцінюєте кроки уряду для проходження сезону 2022-23?

Не можна сказати, що немає ніякої співпраці – уряд намагається допомагати. Але є, вважаю, серйозні прорахунки. Перший – те, що Кабмін ухвалив рішення про дотацію вартості газу, заливши ціну 7,5 гривень для населення, але при цьому не хоче дотувати альтернативу: деревну тріску та пелети. Наразі, наприклад, пелета коштує 11 тисяч гривень за тону. Треба спалити 3 тони пелети за 33 тисячі гривень, щоб замінити 1 куб газу. А ще ж навіть не почався опалювальний сезон! І це проблема, тому що твердопаливні котельні стоятимуть. Натомість спалюватиметься газ, який наразі є дуже цінним ресурсом. Інший прорахунок – вартість газу для бізнесу. Приміром, в одному будинку живуть люди і працюють підприємці. Мешканці отримуватимуть тепло за ціною газу 7,50 гривень за кубометр, а бізнес – за 70, 80 чи 100 гривень за один куб. Вартість такого опалення на місяць буде космічно дорогою. І це серйозне навантаження на дрібний бізнес в осінньо-зимовий період.

Головне фото – https://www.pexels.com

Як допомагають переселенцям, читайте у матеріалі “Медична допомога для ВПО в Хмельницькій громаді: особливості та наявні проблеми”.