Війна триває, а до початку навчального року лишається все менше часу. І хоча кілька місяців тому заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко анонсував повернення школярів за парти з 1 вересня, зробити це скоріш за все доведеться у змішаному онлайн-офлайн режимі. 

Ба більше, в окремих обласних центрах, зокрема й у Дніпрі, відвідини школярами своїх навчальних закладів є, можливо, передчасним кроком. Адже частота ракетних обстрілів суттєво не зменшується, а брати відповідальність за життя дітей під час навчального процесу згодиться не кожна школа. Та і батьки не поспішають погоджуватись на офлайн-режим навчання. 

Так, а що там у Дніпрі

Під час інтерв’ю виданню “Наше місто” міський голова Дніпра Борис Філатов наголосив – його адміністрація хоча й готувала заклади до відновлення роботи, та все ж вважає доцільним організувати проведення уроків без повернення школярів до класів. 

“Ми всі схиляємось до того, що навчання у школах буде дистанційним. Бо якщо не дай Бог щось прилетить у районі школи… Не можу брати на себе таку моральну відповідальність – перед дітьми, батьками та Господом Богом.

Зрозуміло, що можна обладнати цокольні поверхи, біля шкіл можна покласти мішки, поставити щити, вжити інших заходів. Але ми не забезпечимо всіма бомбосховищами.

А якщо кілька повітряних тривог? А як у ситуації постійних повітряних тривог ми водитимемо дітей – із класів у бомбосховище і назад? Тобто все одно навчального процесу не буде. А якщо по дорозі хтось загубиться, заблукає, ще щось станеться?

Усе це робить навчальний процес неможливим. І така ситуація, на жаль, буде у всій країні”, – розповів журналістам Борис Філатов.

Врегулювати питання надумали шляхом прийняття відповідного сесійного рішення наступного змісту:

Попри здавалось цілком логічний крок, ураховуючи відносну близькість міста до фронту та активних бойових дій, із міського бюджету ввесь цей час виділялось чимало коштів на облаштування у школах найпростіших укриттів. 

З травня Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради та окремі школи оголосили проведення понад шести десятків закупівель послуг з поточного ремонту відповідних укриттів. При очікуваній вартості в майже 109 мільйонів гривень на дату написання матеріалу було підписано 29 договорів загальною вартістю 37,7 мільйонів гривень. Частина торгів закінчились нічим, по деяким контракти очікують на візування замовника та виконавця. 

Вартість послуг вельми різна, від 139,16 тисяч гривень, що пішли на ремонт у «Середній загальноосвітній школі № 112» до 3,93 мільйонів, які підуть на облаштування укриття в «Середній загальноосвітній школі № 135». 

Хто фаворити

Найбільше найдорожчих “укриттєвих” підрядів, станом на 16 серпня, встигло оформити приватне підприємство “Днепрогорстрой”.  На момент публікації фірма мала договорів на ремонт укриттів загальною вартістю 16,13 мільйонів гривень. Ще десяток угод чекали свого підписання.

Фірма на ринку доволі давно, з 2007-го року. Встигла обрости чималою кількістю бюджетних замовлень у будівельній сфері та, як це не дивно, поставках меблів для навчальних закладів області. За 2021-22 роки таких замовлень назбиралось на 186,6 мільйонів гривень. 

Власником підприємства вказаний Микола Фільченко, який також зареєстрований як ФОП. Прикметно, що і в статусі фізичної особи підприємця Фільченко встиг отримати кілька схожих замовлень. Усього їх було підписано три, на 1,4 мільйона гривень. За ці гроші ФОП мав провести ремонтні роботи в 15-ій та 88-ій школі, а також НВК №148.

Ще одним підприємством, що встигло підписати вже 6 контрактів та почати ремонт споруд цивільного захисту навчальних закладів Дніпра, стало ТОВ “Нью Білд Істейт”. Ціна замовлень – 4,7 мільйонів гривень. У порівнянні з попередньою фірмою цю можна назвати “успішним новачком”. Заснована у 2019-му, однак за неповні 3 роки роботи вже стигла двічі  змінити власників та виграти чимало тендерів. Лише з 2021 року їх назбиралось на 59 мільйонів гривень. 

Наразі єдиним власником та керівником підприємства значиться Олексій Рубльов. До цього фірма належала Олександру Величку, а до нього Олександру Жуковському. 

Замикає трійку лідерів цього неформального змагання ТОВ “Асна-Буд” з одним, однак дорогим замовленням – поточним ремонтом укриття навчально-виховного об’єднання № 136 класичної гімназії ім. Кирила i Мефодія. За свої послуги фірма має отримати 3,3 мільйона гривень. 

Співвласниками є Олег та Максим Чалі, яким також належить ТОВ “БК Стілус” та ТОВ “Скол-Тех”.

Як бачимо, незважаючи на те, що з 1-го вересня школярі Дніпра повернуться не за парти, а за ноутбуки, підготовка навчальних закладів триває. Цілком очевидно, що війна в Україні триватиме ще певний час і навіть після її завершення наявність обладнаних сховищ стане обов’язковою умовою нормальної роботи будь-якої школи країни. Перефразовуючи відому фразу: підготовлений – значить озброєний.

Читайте також, як підготовлені укриття в школах на Хмельниччині тут.

Головне фото – Суспільне.