Гучні вибухи й тривожні ночі. Південний схід України мужньо намагається тримати оборону на фронті проти російських загарбників.

Запоріжці й жителі Дніпропетровcького регіону котру ніч не сплять від ворожих ракет. За останні три дні російські окупанти щоночі обстрілювали мирне населення в Запоріжжі. Трагічні наслідки обстрілів російських терористичних військ зафіксовано в містечку Чапліне, що на Дніпропетровщині, Кам`янці Запорізької області й Оріхові, куди за пів дня було 200 ворожих «прильотів».

Прильот ворожої ракети біля будинку, Запоріжжя, фото автора

Запоріжжя

До пізнього вечора місцеві жителі розгрібали завали будівель зруйнованих після прильотів ворожих ракет у Запоріжжі, бо ніч проти 28 серпня для місцевих жителів знов не була спокійною.

У обласному центрі постарждали цивільні будинки й об`єкти інфраструктури, ворог обстрілював ракетами також село Таврійське Запорізького району.

Воронка від ракети в дачному кооперативі, Запоріжжя, фото автора

Запоріжець Сергій Шевченко приїхав у дачний кооператив, куди прилетіла ворожа ракета, щоб подивитися, в якому стані будинок знайомої. Той повністю зруйнований, а прямо за ним – воронка від ракети, як чималенький котлован:    

– Ну, сказати навіть нема чого. Ось це наші «улюблені брати», ви подивіться. У мене двоє братів живуть у росії – вони ж платники податків. І ось це мій брат Юра та Вова надіслали нам ось такий «приємний» сюрприз. А ось цей будиночок, дивіться – цей дачний будиночок – це моя знайома років 6-7 будувала – бідолаха, – з копійки на копійку перебивалася. І ось хлопці «запустили» таку штучку. Ви подивіться, яка тут вирва. Метрів, напевно, 20 на 20. Ну 15 точно, – каже Сергій.  

За три бентежних ночі у Запоріжжі було зафіксовано більше двох десятків прильотів по об`єктах інфраструктури, але дісталось і приватним домогосподарствам. У дачному кооперативі, де постійно мешкають люди, зруйновано щонайменше 8 будинків. Вони не підлягають відновленню.  

Розбите скло автівки, фото автора

– Нам із чоловіком просто пощастило, що ми перекинулися на інший бік у ліжку, а так би обличчя були засипані склом із вікон. У мене чоловік інвалід, і ми постійно живемо на дачі. А о другій годині ночі прилетіла російська ракета. Було страшно, просто жах. Це не те слово. Чого ми страждаємо, ми не знаємо,

каже жителька дачного кооперативу Людмила Анатоліївна.

– Попідривали дахи, повилітали вікна. Дуже лячно. Особливо за дітей. Не за себе… Їхати? А куди їхати? Тут хоч щось, хоч якийсь дах над головою. А далі, як буде – побачимо,

– каже молода мама Євгенія, яка мешкає з чоловіком та маленьким сином у селищі Тепличне, що поряд з кооперативом, куди прилетіла ракета.    

Уламками скла поранені дві людини. Одну жінку рятувальники дістали з-під завалів власного будинку. На щастя, жертв нема.

Напередодні російські терористичні війська обстріляли місто Запоріжжя 16 ракетами. Руйнувань зазнали об’єкти цивільної інфраструктури.

Чапліно

Медики продовжують надавати допомогу 30 пораненим під час трагедії у селищі Чапліно Дніпропетровської області. Там від ворожих ракетних обстрілів загинуло 25 людей, двоє з яких – діти.   

Зруйнований, після прильоту ворожих ракет, будинок селища Чапліно, фото автора

– Вісім ракет типу «іскандер» і «смерч» поцілили у приватні будинки селища, а також на залізничну станцію. 25 людей загинули. Було знайдено провідницю вагона, яка отримала травми, вона знаходилась 50 метрів від епіцентру подій. Під час ракетного удару поруч проїжджав автомобіль, у якому була сім’я переселенців із Донецької області. Батьки загинули, 17-річну дитину вибуховою хвилею викинуло на автошлях, де її знайшов голова тергромади, і він передав її до карети швидкої меддопомоги,

– прокоментував ситуацію начальник 10-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України Артем Журавльов.

У жахливу ніч обстрілів російськими військовими мирного населення України в Чапліно було зруйновано щонайменше шість приватних будинків. Під завалами одного будинку знайшли родину. Матір із 13-річним сином вдалося врятувати, а 11-річного хлопчика – молодшого сина – не вдалося.

– Наразі біля 30 поранених пацієнтів знаходяться у різних лікарнях Дніпра. Зафіксовані черепно-мозкові травми, переломи кінцівок. Велика кількість людей з вибухово-осколковими пораненнями як м’яких тканин, так і кісток. Маємо опікові травми. Є важкі пацієнти й середньо важкості. Зараз особливі наші зусилля зосереджені на дітях, які постраждали,

– розказала Тетяна Квітницька – заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпровської ОВА.   

У Чапліно тієї ночі загинула також 6-річна дитина й троє залізничників.

– Коли я бачу 6-річну дитину мертвою, яка тільки от вчора бігала тут по вулиці… а сьогодні я несу її на руках, то як я можу до цього відноситись? Убивати буду ворога й ненавидіти, доки живий,

– зі сльозами на очах каже місцевий житель Віталій.  

Містечко Чапліно наразі отримує гуманітарну допомогу, яка, на жаль, не здатна повернути життя людей.

Оріхів

Місто-герой Оріхів, що знаходиться біля лінії фронту у Запорізькій області, майже повністю розбите. До сьогодні руйнування стосувались окраїн міста, звідки виїхала переважна більшість жителів, а саме сьогодні зранку ворожі ракети, міни й снаряди летіли вже у центр Оріхова.

– Потужний та затяжний ворожий обстріл Оріхова почався сьогодні з 6 години ранку й тривав біля 5 годин. За цей ранок зафіксовано двісті «прильотів». Руйнувань зазнала інфраструктура міста й приватні будинки. Жертв нема, але багато поранених,

– розказав нам оперативну ситуацію голова Оріхівської ОТГ Анатолій Хворостянов.

Наразі Оріхів залишився без води, електрики й газу. Місцевим жителям рекомендують евакуюватися. За словами голови ОТГ, наступні 3-4 дні для міста будуть пекельними.   

“Прильоти” в Оріхові, фото автора

Нагадаємо, що цими днями російські війська обстріляли також окуповане селище Кам’янка Запорізької області. Стріляли тільки по житловим будинкам.

Під час обстрілу загинуло п’ятеро людей, серед них мати з двома малюками. Молода мама Анастасія, якій було 29 років, працювала завідувачкою культурно-масовим сектором  у “Центрі культури та дозвілля” Кам’янської селищної ради. Жінка з дітьми жила у чотириповерховому будинку, який окупанти обстріляли прицільно. Верхній поверх повністю знищено.    

Читайте також:

Чи є життя на лінії фронту: як під обстрілами виживають селища Запорізького регіону

Росія тероризує ракетними обстрілами мирне населення Запорізького регіону

Головне фото – автора

Avatar photo

Від Eva Mironova