Уплив соціальних мереж на наше життя важко переоцінити. З початком широкомасштабного вторгнення російських військ на територію України чимало наших співвітчизників проводять значну частину свого вільного часу скролячи стрічку новин та переглядаючи пости сотень пабліків, груп та телеграм-каналів. Подібна поведінка цілком зрозуміла, адже бажання бути поінформованим про зміни ситуації на фронті, в економіці країни та міжнародних відносинах є закономірним результатом війни, що триває. 

Однак, за ці майже півроку рядові споживачі інформації настільки перенаситились сотнями, якщо не тисячами повідомлень, новин, доповідей, постів, що сприймати весь об’єм даних критично стає просто неможливо. А це недобре. Адже дає можливість маніпулювати вашим сприйняттям дійсності, підкидаючи інформацію, що містить проросійські наративи, або ж просто поширює панічні настрої розхитуючи і так “поламану” нервову систему.

Розберемо ситуацію на прикладах.

Провокативна інформація

5-го серпня модератор групи “События Днепропетровска и области” поширює новину про буцімто закупівлю за рахунок криворізького бюджету 110 літніх польових костюмів, які було передано для потреб Петрівської сільської територіальної громади Кіровоградської області. На все це діло, за версією автора посту, було витрачено 166,5 тисяч гривень. Сума не так щоб величезна, однак й не маленька, аби викидати такі гроші для закриття дір у бюджетах громад, що розташовані в іншій області.

Скріншот з групи “События Днепропетровска и области”

Під дві сотні лайків, 36 коментарів, а головне 46 репостів. Публікація досить швидко поширилась інтернетом і викликала обурення одразу за двома пунктами. По-перше, безоплатна передача форми для потреб добровольчого формування «За Петрівщину», що територіально відноситься до юрисдикції Кіровоградської області. По-друге, стійка асоціація згаданої територіальної громади з одіозним аграрієм з кримінальним минулим Олександром Поворознюком, якого активно піарять останні кілька місяців. 

Та чи була зрада? Давайте розбиратись. Перш за все варто звернути увагу на те, що пост містить посилання, яке наразі недоступне. А отже, будь-яких доказів правдивості опублікованої інформації ми не маємо. Вартий уваги і той факт, що правильна назва громади Петрівська селищна, а не сільська територіальна громада. Якби текст копіювали з офіційного документа, таких помилок не було б.

У будь-якому випадку подібний пост без детального роз’яснення контексту та прив’язки до конкретних подій створює більше розбрату та напруження в суспільстві, ніж користі від донесення якоїсь інформації.

Однобокі патріоти

А от ще одна ФБ-група – “Ми патріоти України”. Група доволі активна та й підписників має чимало – понад 80 тисяч. До топових не дотягує, але свою фан-базу має однозначно.

Власне, сама група нас зацікавила відверто провокативними та маніпулятивними постами, спрямованими на дискредитацію чинної влади. Одразу роз’ясню – ми не ідеалізуємо владу та не закриваємо очі на факти неправомірних та корупційних дій з боку окремих її представників. Однак, констатація фактів та демонізація всієї вертикалі влади це все ж різні речі і це потрібно розуміти. Особливо в умовах війни. Давайте перейдемо до конкретних прикладів.

Скріншот з групи “Ми патріоти України”

Це перепост перепоста публікації написаної на сторінці однієї людини, але підписаний іншою. Загалом, максимально розмита прив’язка до конкретного автора цього опусу. 

Якщо говорити про сам допис, то це клішована замітка в стилі – “всі хто голосував за Зеленського винні у тому що росія почала повномасштабний наступ”. Звісно, в самому тексті все звучить яскравіше, з епітетами та гучними звинуваченнями типу – “вся ця кров на ваших руках”. Прихильників та й взагалі всіх, хто під час президентських виборів поставив галочку за чинного президента роблять відповідальними за “бомбардування міст і стирання сіл і містечок з лиця землі…, за мародерство гуманітарки…, за відведення військ на Донбасі…, за саботаж забезпечення армії” та ще багато за що. Аргументи тут, насправді, не важливі, куди більше важать емоції, які викликає текст. А він, по-суті, маніпулюючи жахіттями війни, створює штучне протистояння між прихильниками Зеленського і Порошенка. Це ідеологічне протистояння і на загальнодержавному рівні наразі не просто шкідливе, а й небезпечне, що вже казати про катастрофічність такого протистояння серед населення. 

У часи війни, коли країна потребує єдності та спільних дій на користь держави, подібні розкольницькі дописи грають лише на руку ворога і більш нікого. 

Антиволонтерський хейт

А тут вже маємо приклад закидів на відомих волонтерів, зокрема Сергія Притулу, чий однойменний фонд активно допомагає армії та знаний у країні. Пост було опубліковано в групі “Україна.Єдність.НАТО”.

Скріншот з групи “Україна.Єдність.НАТО”

Що маємо для аналізу? Фото з бордом і підписом “10000 грн/місяць” та коротенький пост-звинувачення. Почнемо, власне, з білборду, який так обурив автора допису. Такі площі з текстами від Благодійного фонду Сергія Притули справді розміщені в окремих регіонах країни. Однак їхнє розміщення було безкоштовним. Організовував розклейку оператор зовнішньої реклами PRIME Group, про що, зокрема, повідомляла як сама компанія, так і Фонд

Тепер щодо модульних будинків, які Притула начебто видає за свої. І тут маємо маніпуляцію. Дійсно, напочатку серпня гуманітарний штаб Благодійного фонду Сергія Притули повідомив, що запускає новий проект під назвою NEST. Проект полягає у зведенні мобільних тимчасових будинків для тих, хто втратив своє житло внаслідок дій країни-окупанта. Однак на відміну від модульних містечок, такі будинки зводитимуть на конкретній земельній ділянці родини, а не шляхом створення поселень. У інтерв’ю журналістам Сергій Притула повідомляв, що перший зведений будинок розташований у селищі Макарів, на Київщині. І що кошти на будинок для української родини зібрали американські школярі з Айдахо. Ба більше, наголосив, що кількість будинків залежатиме від донатів небайдужих.

Щодо 600 мільйонів гривень, які за версією автора посту було привласнено, то й тут Притула не один раз розповідав, яким чином будуть розподілені кошти та про те, що консультує фонд у питанні розподілу зібраних коштів безпосередньо Міністр Олексій Резніков. 

Про брехню щодо допомоги ЗСУ та продаж автівок на OLX думаю роз’яснювати не будемо. Витрачати ваш час на подібні речі було б нераціонально. 

А от пояснити звідки такий хейт варто. Зауважимо, що Сергій Притула – відома медійна особистість. До повномасштабного вторгнення він встиг себе спробувати як в шоубізі, так і в політиці. Власне, думку про те, що волонтерська діяльність Притули є його політичним проектом, і намагаються нав’язати останні кілька місяців. При цьому як аргумент наводять той факт, що Фонд медійно активний і постійно світиться в новинах. Для тих, кого це теж бентежить роз’яснюємо – це волонтенський проект, який закуповує необхідне обладнання за рахунок залучення коштів від фізичних та юридичних осіб. Не буде впізнаваності – буде менше грошей, а значить менше можливостей допомогти. 

Тож давайте думати критично та сприймати інформацію раціонально та беземоційно. 

Читайте також наш матеріал про туристичну галузь під час війни: “Як працюють турфірми на Волині в часи війни: внутрішній і зовнішній туризм”.

Головне фото – www.criticalthinking.expert