У Сумській міській територіальній громаді планують перейменувати понад 230 топонімів. Зокрема, дерусифікація у Сумах передбачає появу проспекту Свободи, вулиць Сумської тероборони, Збройних сил України та Героїв Полку «Азов». Процес перейменування топонімів триває по всій Україні. За результатами дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, 76% українців підтримують перейменування вулиць та інших об’єктів, назви яких пов’язані з росією. Так у Дніпрі планують позбутися пам’ятника Пушкіну, а на Хмельниччині – пам’ятника Миколі Островському.

Ініціатива дерусифікації у Сумах

Гострий суспільний запит щодо позбавлення згадок про росію у топонімах Сумської громади виник із початком повномасштабного вторгнення, пояснюють у міській раді.

«В нас було 17 або 18 петицій, які стосувались перейменування. Ми побачили у всьому цьому велику потребу мешканців нашої громади. Департамент комунікації та інформаційної політики став координатором діяльності цієї робочої групи. Зверну увагу, що ми намагалися максимально передати ініціативу громадськості. У складі робочої групи: дві третини з 15-ти представників – це експерти та науковці, а також представники просвітницьких організацій, і лише 5 – чиновники».

Андрій Моша, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді
Брифінг представників робочої групи з дерусифікації. Фото автора.

Робоча група з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів сформувалась у середині квітня. Історики, краєзнавці, науковці, громадські активісти та представники місцевої влади об’єднали зусилля, аби позбутися маркерів «руського міра».

«Як взагалі можна продовжувати зберігати у себе в громаді маркери держави-терориста, держави-військового злочинця, держави, яка по суті «злила» свою історію як однієї з країн-переможниць у Другій Світовій війні й сама зараз рухається до Нюрнберга, де судитимуть уже росію.»

Григорій Стариков, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді

До робочої групи долучилися також представники спілки художників, спілки письменників та «Сумської платформи реформ».

«Ми це побачили, що слідом за російським Пушкіним обов’язково прийдуть російські пушки. І від цього варто позбуватися.»

Максим Корнієнко, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді
фото автора

Як відбувається дерусифікація у Сумах

На першому етапі члени робочої групи склали список вулиць, які варто перейменувати. До уваги брали петиції сумчан, думки експертів та мешканців громади. На другому етапі – сформували пропозиції для нових проукраїнських топонімів.

«Там, де можна було, повертались історичні назви. Також розглядались діячі місцеві, тобто народжені на Сумщині або чия діяльність максимально була пов’язана з Сумщиною. Також видатні події з української історії чи знакові, які мають відношення до державних символів та свят. Деякі релігійні теж маркери».

Григорій Стариков, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді

Ідеї щодо нових назв вулиць і проспектів були різноманітні, говорять члени робочої групи.  

«Були пропозиції і Бориса Джонсона, і Віктора Ющенка, і Ілона Маска, і Зеленського, і Лисенка Олександра (ім’я Сумського міського голови – ред.). Тобто абсолютно найрізноманітніші були пропозиції. Ми їх відсіювали. І Ади Роговцевої, і Ліни Костенко. Тобто дуже багато дійсно визначних людей. Але був наш принцип: живими поки не називаємо».

Максим Корнієнко, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді

Загалом сформували 400 пропозицій щодо нових назв. Працювали за принципом «всі пропозиції рівнозначні», говорить Максим Корнієнко. Далі провели рейтингове голосування, аби визначити, які з 400 топонімів знайдуть місце на мапі Сум.

«Визначили ще один принцип, що магістральні крупні вулиці ми називаємо не іменними назвами, не присвоюємо їм ім’я лише однієї особи. Вони мають нести якийсь узагальнюючий такий посил, який об’єднує звитягу всього українського народу чи певних соціальних груп. Наприклад, проспект Свободи чи вулиця Сумської тероборони».

Максим Корнієнко, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді

Дерусифікація топонімів торкнеться не лише міста Суми, а всіх населених пунктів у складі територіальної громади.

«Ми намагалися максимально відроджувати історичні назви. Повертати сумську топоніміку у національний контекст, у світовий контекст».

Андрій Моша, член робочої групи з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді

Ставлення сумчан до перейменування вулиць

Багато жителів Сум підтримують дерусифікацію у Сумах, адже створювали відповідні петиції та надавали пропозиції робочій групі. Втім є і ті, хто не розуміє, навіщо позбуватися табличок з іменами представників країни-агресора.

«Я проти цього. Я скільки знаю творів Горького! Я люблю Горького! Як це його перейменовувати?»

Галина, сумчанка

Інші – категорично проти російських маркерів на мапі міста.

«Я не розумію, чому один з основних проспектів у Сумах називається Курський… Навіщо нам такі назви в українському місті Суми. Вулицю на якій я живу, планують перейменувати з Ковпака на Сумської тероборони. І я вважаю, що це абсолютно правильно. Звитяга захисників міста має бути вшанована».

Світлана, сумчанка
фото: Суспільне. Суми.

Що далі?

Робоча група з проведення експертного обговорення дерусифікації топонімів у Сумській міській територіальній громаді, після кількох місяців роботи, сформувала список пропозицій до міської ради. Зокрема, проспект Курський планують перейменувати та проспект Звитяги або Перемоги, проспект Лушпи – на проспект Свободи. Крім того, у місті можуть з’явитися вулиці Сумської артбригади, Волонтерська, Українських перемог, Підпільників ОУН, Героїв Полку «Азов». З назв шкіл приберуть імена радянських військових. Нові назви отримають і деякі парки та сквери. Остаточне рішення щодо дерусифікації топонімів у Сумах ухвалюватимуть депутати міської ради, на черговій сесії.

Основне фото: Інформаційний портал Сумської міської ради

Читайте також: “Як і чому затягується процес дерусифікації у Луцьку?”