Минулого тижня ми дали старт огляду топових видань Дніпропетровщини. Адже війна, які відомо, точиться не лише за наші землі, а й за людей та їхні переконання. Тож ми вивчаємо найпопулярніші новинні сайти регіону на предмет дотримання журналістських стандартів, присутності в матеріалах фейків та маніпуляцій, а в заголовках – хайпу та зайвих емоцій і перебільшень. І сьогодні в полі нашого зору видання 056.ua. Сайт достатньо авторитетний, аби його цитували місцеві групи та пабліки, хоча, звісно, не без власних проблем. 

Перше враження

Враховуючи, що 056.ua це сайт, побудований на типовій платформі франшизи, він має впізнаваний, а головне – досить зручний дизайн. Рекламних повідомлень хоча й багато, та все ж це не виглядає вульгарно та не відволікає від головного – новин. Мова публікацій – українська, а цим в Дніпрі може похвалитись далеко не кожне видання. 

Скріншот головної сторінки 056.ua

При першому знайомстві в очі впало ось це повідомлення від власників сайту: “Матеріали з плашками “Новини компаній”, “Промо”, “Партнерський матеріал”, “Політичні новини”, “Прес-реліз” та “Партнерський спецпроект” публікуються на правах реклами.” Звісно похвально, що замовні матеріали у цьому медіа хоча б маркуються, та все ж хотілось би нагадати, що частина третя статті 9 закону України “Про рекламу” визначає, що “інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, у якому привертається увага до конкретної особи чи товару і який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою “Реклама” чи “На правах реклами””. 

Щодо рубрикації, то вона на сайті трохи дивна – тут тобі і “новини”, і “погода”, і “довідник”, однак це виглядає гармонійно, а інформаційне наповнення переважної більшості рубрик цікаве та якісно виконане. Особливу увагу привернув розділ “інформаційний хаб”. Виявилось, що за ним ховалась згрупована інформація, що може статі в нагоді під час війни: розклад евакуаційних поїздів, адреси опорних продуктових магазинів та бомбосховищ, інформація для ВПО та волонтерів. Зручно та інформативно.

Гороскоп усьому голова

Та звісно ж головне, що нас цікавить у новинному сайті це, власне, самі новини. Їхня подача, повнота, неупередженість, а головне достовірність. Адже саме подача інформації, якій можна довіряти, і є головним мірилом успішності та професійності видання.

Як і в переважної більшості колег, стрічка новин дніпровського 056.ua заповнена інформаціє про війну. Її тут чимало. Маємо і дані з передової, і ранкові звіти про “прильоти” в окремі райони Дніпропетровщини, і більш особистісні речі, що потребують безпосередньої залученості журналіста – інтерв’ю, репортажі, міні-розслідування. 

Чимало й даних, що стосуються “цивільного” життя, яке поки важко уявити без війни, та все ж.  

В обох напрямках у редакції траплялись “проколи”, однак почати хотілось би трохи з іншого. З гороскопу. Так-так, саме з прогнозу астрологів, які українські медійники вперто тулять до стрічки новини, прирівнюючи їх тим самим до текстів, що місять хоч якийсь, але фактаж. А тут маємо “Серпень стане одним із найбільш насичених місяців: загальний гороскоп” із посиланням, яке, до того ж, неактивне, на якусь Liza. Це видання, особа чи назва блогу – не зрозуміло. Як і не встановлено, хто ж ті астрологи, що будуть відповідальні за “насиченість серпня”. 

Скріншот з сайту 056.ua

“Тютюнові емоції”

Не гребує видання й емоційними заголовками, від яких, як би не тригерили журналіста ті чи інші події, варто відмовлятись. Новина “росія гірша за тютюн: виробник IQOS і Marlboro, піде з росії до кінця року” попри загалом новинну структуру, що розповідає про вихід з російського ринку тютюнової компанії Philip Morris, переповнена не зовсім доречними для такого видання епітетами та словесними зворотами. 

Скріншот з сайту 056.ua

В цій новині 056.ua посилається на сайт Bloomberg. Точніше вказує, що це інформація від іноземних колег, однак активного гіперлінку в тексті нема. Враховуючи, що Philip Morris є одним з топових виробників тютюнових виробів у світі, порівняння росії з тютюном виглядає вельми дивним, хоча за задумом автора й мало б настроїти читача на порівняння поганого з ще гіршим. Та й про те, що компанія брезгує співпрацювати з країною, яка порушує світовий лад своїм масштабним тероризмомгенеральний директор Philip Morris Яцек Ольчак у своєму інтерв’ю не казав. Тож – більше точності та менше емоцій. У новинах на економічну тематику це явно зайве.

Чутки та факти

А ось ця новина взагалі побудована на нічим не підтверджених чутках, які чомусь ще й винесли у заголовок – “В Україну надійдуть HIMARS з дальністю 300 км”.

Скріншот з сайту 056.ua

Звісно, нам усім хотілось би отримати від наших американських партнерів балістичні ракети малої дальності MGM-140 ATACMS Block 1A, які можуть бути використані як боєкомплект для високомобільної реактивної системи залпового вогню HIMARS. Та, на жаль, далі закликів надати нам цю зброю, діло поки не дійшло. Адже попри те що в Конгресі США цю ініціативу підтримують як демократи, так і республіканці, однак лише на початку цього тижня радник президента США Джейк Салліван заявив, що Україна не отримає ракети ATACMS. Принаймні, станом на сьогодні мова про це не йде.

Що ж до новини на сайті 056.ua, то вона побудована на описі основних характеристик далекобійних систем залпового вогню, що є на озброєнні українців, та інформації про знищені за тиждень склади боєприпасів окупантів. На підставі яких заяв було зроблено висновки про можливу передачу MGM-140 ATACMS Block 1A, у тексті не йдеться. Та й взагалі про це сказано одним коротким абзацом: “І це поки що HIMARS, які стріляють до 70 км. Але скоро надійдуть ті, що мають дальність 300 км… І які склади і нафтобази тоді горітимуть?”.

Варто зауважити, подібних новин “на сторінках” 056.ua дійсно не багато. Тож на сьогодні видання дійсно заслуговує уваги своїх постійних читачів та залучення нової аудиторії. 

Читайте також попередній аналіз видань Дніпра в матеріалі “Містика, леді і маніпуляції “Дніпровської панорами””

Головне фото – https://volodymyrets.city