Зима близько. І зима буде важкою. Цьогорічний опалювальний сезон окрім традиційних проблем дороговартісного палива та розбалансованих мереж отримав куди серйознішого конкурента, що ускладнює життя українців – війну. 

Підготовка у розпалі

Наразі комунальники проводять підготовчі роботи – латають зношені труби, перевіряють комунікації, створюють стратегічні запаси та формують ремонтні бригади, що мають оперативно реагувати на проблеми. Враховують і фактор бойових дій та постійних обстрілів території Дніпропетровської області.

В районах області створені оперативні штаби. За планом, до 1 жовтня всі технічні роботи будуть завершені. Через війну лишаються ризики пошкодження критичної інфраструктури. Сьогодні аварійні бригади оперативно ліквідують такі пошкодження. У зимовий сезон вони працюватимуть у посиленому режимі. Аби створити додатковий резерв матеріалів та обладнання, ОВА веде перемовини з іноземними донорами», – розповідав наприкінці серпня заступник голови Дніпропетровської ОВА Максим Беспальчук.

Представники комунальних підприємств обласного центур також висловлюють стриманий оптимізм заявляючи – до сезону холодів готуються. Тож, якщо поставки газу буду регулярними, зима мине без буржуйок та конвекторів. 

З іншого боку не варто забувати, що країна наразі не має достатньо закумульованих ресурсів, аби забезпечити безперебійною тепловою енергією всі регіони країни. Особливо це стосується прифронтових територій, зауважує експерт у питаннях енергетики Геннадій Рябцев. Допомогти у вирішенні даного питання має енергетична автономія регіонів та навіть окремих територій. Коли кожна громада, населений пункт, ба навіть соціальний об’єкт працює над забезпеченням резервів та альтернативних варіантів опалення. 

Одним з таких варіантів є пелети та вугілля. От тільки ціни на дану продукцію є вельми нестабільними, навіть в умовах одного окремого регіону. 

Плаваючі “вугільні ціни”

Для розуміння скільки за вугілля платять бюджетні замовники Дніпропетровщини, ми дослідили закупівлі проведені в системі Prozorro. Вибірку звузили до періоду з липня по вересень включно та до одного класу вугілля – ДГ (13-100).

Довгополуменеве газове вугілля, або ж просто ДГ, це різновид кам’яного вугілля. Воно має чимало переваг у порівнянні з іншими типами такого палива. По-перше, його легше розпалити на відміну від антрациту, що дозволяє використовувати матеріал і як окреме паливо і в якості спеціального доповнення до більш щільного варіанту вугілля. По-друге ДГ має високий рівень тепловіддачі. Горить повільно і активно, виділяючи максимальну кількість тепла. Ну і по-третє – універсальність застосування. Таке вугілля можна використовувати як для котлів в господарських та житлових приміщеннях, так і для опалення промислових будівель. А ціна товару при цьому суттєво нижча від інших сортів. 

Так от, за вказані два з половиною місяці замовники Дніпропетровщини підписали 7 договорів на поставку вугілля ДГ (13-100). Загальна вартість замовленого товару склала 2,76 мільйонів гривень. 

А тепер трохи деталей

Найдорожче вугілля, по 11,51 тис грн/т дісталось Відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Лихівської селищної ради. При тому, що замовник проводив відкриті торги, ціну від очікуваної, встановленої чиновниками, скинути майже не вдалось. Підрядник – ТОВ “ТПК “Нова гранд” Валерія Дорошенка з Дніпра. 

Дещо дешевше, по 10 тис грн/т замовило вугілля КП “Павлоградське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства” Павлоградської міської ради. Постачальником товару виявилось зареєстроване в наразі окупованому Донецьку ТОВ “Промтопресурс” Романа Брагіна, який також входить до числа співвласників ТОВ “Енерго восток антрацит”. 

Аналогічну ціну довелось заплатити за вугілля й Відділу освіти,молоді, спорту, культури, туризму та релігії Дубовиківської сільської ради. Могли заплатити суттєво менше – ПП “Сев-сервіс 2000” готове було поставляти товар за 8,5 тис грн/т, однак пропозицію постачальника було відхилено. Оскільки замовлення відбувалось через процедуру запиту цінової пропозиції підстави відхилення дешевшої пропозиції вказано не було. Що ж до обраного постачальника, то ним було обрано ПП “Аквант” павлоградського підприємця Максима Кіма. Бізнесмен також є співвласником ТОВ “ТГ Агропром” і ТОВ “ТПГ Агропром”.

Все ті ж 10 тис грн/т запросило за свій товар у Підгородненської міської ради Дніпровського району Дніпропетровської області ПП “Інвест Альянс”. Власник підприємства – Артур Крючков з Павлограда. І ось тут маємо цікаве співпадіння. Окрім підприємницької діяльності пан Крючков, судячи з Декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, працює також інженером з охорони праці на ПП “Імлор”, власником якої є батько згаданого вище Максима Кіма – Олександр Аполлонович Кім.

А далі маємо красномовний приклад “плаваючих цін” на вугілля. Один постачальник – ФОП Куровський Володимир Анатолійович, два замовника – Петропавлівська районна державна лікарня ветеринарної медицини і Виконавчий комітет Великомихайлівської сільської ради. От тільки першим паливо було продане по 9,5 тис грн/т, а другим за 9 тис грн/т. Різниця в 500 гривень на тонні – це чимало. Навіть для невеликих замовлень. 

Ну і наостанок – найвигідніше замовлення з нашого списку. Слов’янська сільська рада провівши відкриті торги зуміла замовити 61 тонну вугілля ДГ (13-100) по 8,03 тис грн/т. Могли заплатити ще менше – по 6,99 тис грн/т, однак переможець торгів, уже згаданий тут ТОВ “Промтопресурс”, відмовився від підписання договору. Тож контракт у підсумку дістався ПП “Лідер актив” Костянтина Костакова. 

Замість висновку

Як бачимо, розліт цін від 8 до 11,5 тисяч гривень за тонну та ціла когорта різномасних постачальників дає можливість бюджетним замовникам регіону не купувати вугілля у першого зустрічного, а обирати найбільш вигідні для себе умови. Адже попри війну підприємці все одно знаходять можливості не лише поставити товар, але й заробити на ньому. Що цілком логічно. От тільки відсоток маржі, яку собі залишають постачальники може бути різним. Бажаном таким, щоб і замовник був у теплі, і підряднику було за що тримати бізнес на плаву.

Читайте також чи економніше опалювати пелетами і дровами.

Головне фото – www.kronaimpuls.com