Дмитро Бідюк та Юрій Тустановський – науковці з Сумщини та співзасновники проєкту «Rekava». Вони винайшли альтернативу пластиковим та паперовим (до речі, вони теж у пластиковій оболонці) стаканчикам і виготовляють біорозкладний одноразовий посуд із кавової гущі. Нещодавно з’явився ще один продукт від «Rekava» – екологічні свічки. Перша колекція вийшла з запахами різних куточків України.

Біорозкладний посуд із кавової гущі: як виникла ідея?

Проєкт «Rekava» заснували Дмитро Бідюк та Юрій Тустановський. Дмитро – кандидат технічних наук та інженер-дослідник у харчовій галузі. Юрій – кандидат економічних наук. За допомогою цього проєкту виконують важливу місію – створюють дружні до довкілля продукти.

Кожен з нас мав певні концепції та ідеї. Мене це цікавило в контексті кругової економіки як економічної моделі. Насправді, кавову гущу зазвичай сприймають як сміття. Але ми з Дмитром це сприймаємо як сировину. Хоча, не все зводиться до кавової гущі, в наших інших напрацюваннях ми використовуємо різні сировини».

Юрій Тустановський

Лише в Україні, говорять науковці, за місяць використовують більше 10 мільйонів одноразових стаканчиків. Усі їх викидають, оскільки в нашій країні поки що немає переробки.

Фото з Фейсбук-сторінки “Rekava

Є проблема одноразових пластикових стаканчиків, паперових стаканчиків, так званих. У паперовому стаканчику, окрім того, що це целюлоза, а отже – вирубані дерева, – це пластикова плівка, тобто він все одно містить пластик. Це не окей з точки зору дружності до довкілля».

Юрій Тустановський

Дмитро Бідюк та Юрій Тустановський знайшли вирішення цієї екологічної проблеми і виготовляють одноразовий посуд із відпрацьованої кавової гущі. Її, до слова, у світі щороку утворюється близько 6 мільйонів тонн.

«Rekava»: розвиток проєкту

Для виготовлення біорозкладного посуду використовують також продукти переробки кукурудзи, яєчну шкарлупу, лушпиння соняха. Але основний матеріал – кавова гуща.

Фото з Фейсбук-сторінки “Rekava

З точки зору технології, чому сама кавова гуща? Тому що вона доступна. Також вона потенційно має властивості, щоб створити продукт, який має привабливі характеристики: швидку розкладність і просту утилізацію».

Дмитро Бідюк

Кавову гущу для виготовлення біорозкладного посуду безкоштовно надають партнери проєкту: кав’ярні та великі офіси.

 Чим більше розвиваємося, тим більше екосвідомий бізнес з нами контактує і пропонує віддавати відпрацьовану каву. В нас є ряд постійних партнерів, які передають нам на переробку кавову гущу».

Юрій Тустановський

Біорозкладний посуд раніше виготовляли в Сумах. Але на початку 2022 року Юрій та Дмитро релокували свій бізнес і зараз виробництво працює у Львові. Проєкт потребує більш потужного і сучасного обладнання, аби налагодити серійне виробництво і більш повноцінно зайти на ринок. Науковці постійно шукають інструменти залучення інвестицій у свою, дружню до довкілля, справу.

Аромасвічки в біорозкладній ємності

Вже після релокації бізнесу до Львова у співзасновників проекту «Rekava» виникла ідея створення аромасвічок.

Ідея полягає у тому, щоб створити продукт, у якому контейнери свічок, які зараз у конкурентів продукують сміття, були біорозкладні з кавової гущі. Саме наповнення, тобто віск з ароматами, ми робимо асоціацію з регіонами та містами України. На даному етапі ми маємо шість ароматів, які символізують міста та регіони України: Донецьк, Херсон, Крим, Карпати, Київ і Львів. Вони мають ті характерні, символічні їм аромати».

Дмитро Бідюк
Фото з Фейсбук-сторінки “Rekava

Свічка з ароматом «Київ» пахне бузком та каштаном, «Львів» – кавою, свічка «Донецьк» – насичена ароматом троянд, «Херсон» – соковитого кавуна, а «Карпати» – меду та трав. Оболонка свічки і кришка – біорозкладні. При виготовленні свічок не використовують класичних металевих тримачів для гніту. А замість дешевого парафіну – високоякісний соєвий віск. Тож свічки від «Rekava» – дружні до довкілля.

Наша концепція полягає в тому, щоб створити продукт повністю натуральний і щоб під час використання, горіння і утилізації не виділялися небезпечні речовини. Тому ми використовуємо саме високоякісний соєвий віск, який традиційно використовується у свічках. Ми робимо самі гніти з дерева, також є ще з бавовни гніт. Замість тримачів із металу ми використовуємо тримачі з яєчної шкарлупи. Тобто матеріали вторинні, які можуть бути корисними як компост після розкладання».

Дмитро Бідюк

Подальший розвиток проєкту «Rekava»

Засновники мікробізнесу з виготовлення біорозкладного посуду зараз шукають підтримки від міжнародних організацій. Розвивають також ідею з виготовлення біорозкладних горщиків для рослин.

Фото з Фейсбук-сторінки “Rekava

Пріоритет один – перемогти агресора. В цілому ж хотілося б, щоб під час відбудови України тема екологічності не була втраченою. На нашу думку, це дуже актуально, особливо в прикладних речах. Ми з Дмитром вважаємо, що має бути більша відповідальність виробників у різних сферах щодо того, з чого вони роблять продукти і що відбувається після того, як вони ці продукти продають».

Юрій Тустановський

Подробиць щодо майбутньої продукції не розкривають, але анонсують: незабаром з’явиться біорозкладне м’яке пакування, тобто альтернатива пластикової плівки. 

Читате також: “Розробляє “крипту” та живе у горах. Історія переселенки, яка переїхала з Миколаєва в Карпати”.

Основне фото – з Фейсбук-сторінки “Rekava“.