28 лютого – саме цього дня, згідно з нашим моніторингом дописів офіційної сторінки Департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міськради у Facebook, востаннє під час повномасштабної війни опублікували статистику захворюваності на Covid-19 у місті. Наступного разу, 18 березня, очільник органу Андрій Бабський інформував про приблизну кількість хворих і тих, хто знаходиться на лікуванні. Чи є зв’язок між відсутністю публічної інформації та зміною статистики і яка зараз ситуація щодо захворюваності на коронавірусну інфекцію з’ясовували далі у матеріалі.

Коронавірус. Не на часі?

З 24 лютого такі ЗМІ, як “Українська правда” та “Інтерфакс” замість статистики захворюваності на коронавірус почали оприлюднювати кількісні втрати росії у війні проти України. За інформацією Національної служби здоров’я України (НСЗУ), на початку широкомасштабного вторгнення збір даних про інфікованих вірусом став ускладненим. Проте Центр громадського здоров’я МОЗ відновив періодичне оновлення інформації, згідно з якою спостерігається зниження захворюваності з початку весни.

Лікар-інфекціоніст Федір Лапій стверджує, що COVID-19 радше набув характеру сезонної інфекції з активізацією в холодний період року. Його колега Ольга Кобевко каже, що роль коронавірусу в суспільному житті знизилася не тільки через його інформаційне витіснення, але й через об’єктивно набутий колективний імунітет та стрес, викликаний війною:

З тих пацієнтів, які зараз, можу сказати, що вони не є такими складними, як раніше. Скоріш за все, через викид великої кількості гормонів, у зв’язку з цими подіями”.

Заступниця директора департаменту охорони здоров’я Дніпровської міськради Юлія Віклієнко погоджується з тим, що вірус набув циклічного (сезонного) характеру. Проте, за її словами, війна не вплинула на пандемію:

Це (зниження захворюваності – авт.) не пов’язане з війною. Війна і вірус – дві паралельні реальності”.

Говоримо, радимо та приймаємо менше пацієнтів

Кількість пунктів вакцинації у місті з 24 лютого змінилась. Частина з них були вимушені припинити роботу через неможливість створити безпечні умови для персоналу. Йдеться про близько 10-15 амбулаторій. Напередодні війни у міському департаменті охорони здоров’я повідомили, що працюють 12 центрів вакцинації на базі комунальних установ. У публікаціях після початку повномасштабної війни вказано, що працює лише 2 центри в суботу, та два – у неділю. З квітня графік роботи пунктів вакцинації та їх перелік не оновлювався на момент підготовки цього матеріалу.

Зазнала змін і доступність медичних послуг, зокрема – сімейних лікарів. За словами профільного заступника міського голови Андрія Бабського, “лише незначна” частина медиків виїхала: жінки, які мають дітей та прагнуть захистити їх. Всі інші, каже Бабський, на своїх (робочих, – авт.) місцях. 

До 24 лютого міський департамент охорони здоров’я у Facebook звітував про кількість виявлених хворих, госпіталізованих та перебіг кампанії з вакцинації. За понад 200 днів повномасштабної війни тема коронавірусу була порушена в інформаційних релізах 13 разів. Насамперед це повідомлення про роботу центрів вакцинації та статистика. З середини березня згадки були у загальних звітах. 

Комунікаційна активність уповноваженого органу міської ради щодо Сovid-19 (порівняння з передвоєнним періодом: лютий 2022)

Наприкінці літа простежувався приріст інфікованих по всій Україні, інформаційна кампанія у Дніпрі відновлена, зокрема щодо вакцинації. До слова, у липні заступниця директора міського департаменту охорони здоров’я Юлія Віклієнко в інтерв’ю комунальному телеканалу ДніпроТВ у рамках передачі “Інформоборона” повідомила, що на середину року близько половини містян мали в активі “щонайменше 1 дозу вакцини”.

Повернення атрибутів коронавірусних часів

У Дніпровських трамваях після кожної зупинки продовжують лунати соціальні ролики із закликами про обов’язковість використання засобів індивідуального захисту. Ми пройшли центральним проспектом Яворницького поблизу Європейської площі, і у 9 з 20 крамниць на дверях висять повідомлення про необхідність дотримуватись маскового режиму.

Повідомлення про карантинні обмеження при вході до закладів в центрі Дніпра, 11 вересня 2022 року

З початком осені статистика захворюваності, згідно із даними МОЗ, знову змінилася – за тиждень перед 12 вересня кількість підтверджених хворих по Україні зросла на 47,7% (з 16155 за тиждень до 04.09 до 23864 випадків на 11.09). 

Центр Дніпра, Європейська площа. Перехожі без будь-яких засобів індивідуального захисту

В магазинах, які ми відвідали, не вимагають одягати маску при обслуговуванні на касах, а на вулицях на фоні зростання кількості інфікованих ми не зустріли людей з засобами індивідуального захисту.  Тим часом у МОЗ запевняють: саме вакцинація – це єдиний ефективний спосіб зменшити ризики госпіталізації та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Головне зображення фото автора. Амбулаторія Центру первинної медико-санітарної допомоги на одному з центральних проспектів Дніпра. Тут був пункт вакцинації, який не працює від початку війни.

Читайте також про ситуацію із поширенням коронавірусу в Чернівецькій області та на Хмельниччині.