В регіонах України, які стали тимчасовим домом для українців, що були змушені тікати від війни та окупації, продовжують відкриватися центри допомоги. Першими такими центрами стали Центри «ЯМаріуполь», які відчинили свої двері в багатьох великих містах України. Такий же Центр з кінця червня працює в Хмельницькому. Наступна мережа центрів, яка почала відчинятися в багатьох міста – Центри надання гуманітарної допомоги переселенцям з Луганщини.

Відкриття у Хмельницькому

Про відкриття такого центру в Хмельницькому написав у своєму Телеграм-каналі голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай в останній день літа. Також про те, що запрацював Центр у Хмельницькому на своєму офіційному сайті повідомила Гірська військово-цивільна адміністрація.

Допис про відкриття Центру. ТГ-канал голови Луганської ОВА Сергія Гайдая

Ініціатива голови Луганської ОВА після окупації всієї області

З липня Луганська область повністю окупована. Більше 70% її жителів виїхали. Виїхали на підконтрольну територію України чи за кордон. Усі ці люди потребують допомоги, адже вони втратили житло, роботу та пережили усі жахіття війни. Саме тому за завданням голови Луганської ОВА Сергія Гайдая в кожній області, куди переїхали мешканці Луганщини, створюються Центри допомоги.

Прапор Гірської громади в приміщенні Центру у Хмельницькому. Фото авторки

За словами керівника Гірської міської військово-цивільної адміністрації Луганської області Олексія Бабченка відкриттю центру посприяли в Хмельницькій обласній військовій адміністрації, в яку він пішов опісля безуспішних походів до керівництва обласного центру.

Перше, що я зробив – пішов у Хмельницьку міську раду. Ходив я туди 4 дні. Ні голови, ні заступників не було часу зі мною зустрітися. А потім я перейшов дорогу і звернувся до Хмельницької обласної державної адміністрації і вони посприяли виділенню приміщення та логістичною допомогою», – розповів Олексій Бабченко.

Сприяння Хмельницької ОВА

Центр дійсно відкрив свої двері в приміщенні Хмельницької районної державної адміністрації, а його діяльність координуватиме Гірська міська військово-цивільна адміністрація. Також ВЦА допомогли зі складським приміщенням, що було до цього в користуванні Фонду соціального страхування. Допомогли і підприємці Хмельниччини, а також зголосились допомагати релігійні установи.

«Нам допомагають релігійні установи. І підприємці, в яких є великі склади. В Дунаївцях надали величезне приміщення з охороною, ще й з робочими руками, які будуть розвантажувати. Релігійні організації будуть допомагати і направляти (гуманітарну допомогу – ред.) не тільки в Хмельницький, а також у райони та інші міста, де найбільше скупчення наших переселенців щодо роздачі гуманітарної допомоги», – додав керівник Гірської ВЦА Олексій Бабченко.

5й Центр Гірської громади

Загалом це 5 центр, яким керуватиме Гірська громада. За слова керівника Гірської ВЦА Олексія Бабаченка, хоч їх громада і маленька, однак наразі вона відкрила та координує найбільше Центрів. До цього такі центри було відкрито у Києві, Полтаві, у місті Корсунь-Шевченківський на Черкащині та в селі Богданівка Дніпропетровської області. Центр працюватиме в робочі дні з 9:00 до 13:00. У нього може звернутись кожен житель Луганщини, який мешкає на Хмельниччині та отримав статус внутрішньо переміщеної особи. Також з 9:00 до 15:00 в робочі дні працюватимуть номери «гарячої лінії» Гірської ВЦА:

  • +38 (067) 077 24 68 – для реєстрації пошкоджених, зруйнованих об’єктів житлового фонду та об’єктів комунальної власності;
  • +38 (097) 694 40 96, +38 (099) 952 86 91 – для отримання правової допомоги та юридичних консультацій;
  • +38 (096) 053 98 04 – для консультацій із загальних питань (також для реєстрації ВПО).

У Центрі можна також зареєструватися на отримання гуманітарної допомоги поштовим зв’язком. А ще – залишити заявку на вирішення інших потреб. Внутрішньо переміщені особи можуть також заповнити Гугл-форма за посиланням.

«Основним завданням, як це банально не звучить, є гуманітарна допомога. Це продовольчі та гігієнічні набори. Тому що це така допомога, яка в першу чергу потрібна. Це харчі довготривалого зберігання. Також гігієнічні набори для забезпечення тих чи інших потреб», – розповів Олексій Бабченко про пріоритети Центру у Хмельницькому.

Перші результати роботи Центру у Хмельницькому

За тиждень роботи ВПО-хабу в Хмельницькому в ньому зареєструвалось понад 700 луганчан. Більшість із них приїхали з Сєвєродонецька, Рубіжного та Лисичанська, де втратили усе майно. Про це у своєму ТГ-каналі повідомим голова Луганської ОВА Сергій Гайдай 6 вересня. Він зазначив, що люди потребують найбільш необхідного: продуктів харчування, гігієнічних наборів та постільної білизни. Також адміністрація вже почала працювати над вивченням стану житлового фонду та невідкладного забезпечення «дахом над головою» усіх, хто цього потребує. Для цього планують визначити необхідні обсяги фінансування на відновлення житлового фонду після деокупації регіону.

Допис про перші дні роботи Центру у Хмельницькому. ТГ-канал голови Луганської ОВА Сергія Гайдая

На момент нашого спілкування із головою Гірської військово-цивільної адміністрації Олексієм Бабченком (мова про два тижні роботи) до Центру вже звернулось більше 1 тисячі внутрішньо переміщених осіб з Луганщини.

Ми розуміємо, що в кожному регіоні, в кожній області дуже велике соціальне навантаження. Я скажу простіше. І так проблем вистачало без наших переселенців. Тому ми хочемо відтягти певне навантаження. Соціальне й гуманітарне навантаження від тих регіонів, які доброзичливо дуже нас прийняли», – наголосив Олексій Бабченко.

За словами посадовця, в Хмельницькій області зупинилось більше 8,5 тисяч жителів Луганської області.

«Значна проблема – відновлення документів та забезпечення зайнятості переселенців у приймаючих громадах, але й у цих питаннях будемо допомагати. Ми маємо зберегти людей та їх кадровий потенціал, щоб було кому відбудовувати Луганську область після нашої перемоги», – повідомив керівник Гірської міської ВЦА Олексій Бабченко. Про це йдеться у новині на офіційному сайті Гірської громади.

Керівник Гірської ВЦА спілкується з відвідувачем Центру у Хмельницькому. Фото з офіційного сайту Гірської ВЦА

Співпраця з іншими організаціями на Хмельниччині

В Центрі наразі реєструють внутрішньо переміщених осіб для отримання гуманітарної допомоги. Також є співпраця з центром зайнятості. Якщо є актуальні вакансії, то коли люди звертаються, їм надають інформацію.

Керівник Гірської ВЦА Олексій Бабченко також зазначив, що є домовленості з Комітетом Червоного Хреста про виїзди медичних бригад у місця скупчення людей. Це місця компактного проживання – Ружичанці (місто Хмельницький), у Кам’янець-Подільському, Шепетівці. Туди їздять бригади медичної допомоги і надають медичну допомогу, проводять обстеження.

Лікарі Червоного Хреста. Вони виконують і тут функції. Більша частина з них, що саме цікаво, з Лисичанська, Сєвєродонецька, з окупованих територій. Земляки допомагають землякам», – додав Олексій Бабченко.

В Центрі розповіли про співпрацю з іншими громадськими організаціями та благодійними фондами. Прикладом такої співпраці є можливість відвідати 4-денний офлайн-тренінг для сприяння працевлаштуванню для переселенців, що відбуватиметься в Хмельницькому наприкінці вересня. На сайті Гірської ВЦА можна знайти більше інформації про цю можливість.

Банер партнерів Центру. Фото авторки

Ми от сьогодні провели нараду о 9 ранку з Комітетом Червоного хреста в Україні, визначили основні місця скупчення, тому що вони не тільки оглядають, а й надають допомогу ліками. Жодна людина, яка там хвора, від них не пішла з пустими руками. Є в нас ще дуже велика співпраця з фондом Карітас. У Хмельницькому ще не починали її, але в інших населених пунктах, в областях, дуже велика в нас співпраця», – додав Олексій Бабченко.

Плани на близьке майбутнє

Штат центру змінюється. Деякі спеціалісти працюють дистанційно. Загалом 11-12 осіб у кожному центрі Гірської ВЦА працюють. Є ті хто прийоми проводить. Є ті хто зустрічі організовує, перемовини з міжнародними партнерами, з міжнародними організаціями, благодійними фондами, релігійними й нерелігійними установами. Також є ті, хто працює дистанційно. До прикладу, така специфічна робота, як у бухгалтерів – заявки на отримання гуманітарної допомоги, звіти та інше.

У майбутньому в Центрі планують трішки розширитись і надавати більший спектр послуг. Буде розглядатись можлива присутність спеціалістів за деякими напрямками на постійній основі. Мова про профорієнтацію, ту ж психологічну допомогу. Наразі, якщо люди звертаються, то їх відмічають і направляємо до тих чи інших працівників.

Проведення прийому керівництвом Гірської ВЦА. Фото авторки

Відкриття подібних Центрів – це досить хороша практика, адже вони комунікують безпосередньо із внутрішньо переміщеними особами саме зі свого регіону, фіксують їх проблеми та надають за можливості допомогу. А найголовніше – вони зберігають, хоч мінімальний, але зв’язок з рідним домом і якнайкраще розуміють те, що наразі переживають переселенці, адже працівники центрів є самі переселенцями.

Про роботу Центру “ЯМаріуполь” у Хмельницькому можна дізнатися з матеріалу “Центр «ЯМаріуполь» відчинив двері для маріупольців у Хмельницькому” . Також про медичну допомогу, яка надається в Центрі, розповідається в матеріалі “Медична допомога для ВПО в Хмельницькій громаді: особливості та наявні проблеми“.

Головне зображення – колаж авторки

Від Alona Bereza