На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські окупанти та місцеві колаборанти активно насаджують свою політику. Заявляють усюди, де це є можливим, що ці міста та села наразі є територією росії. На думку російських загарбників, такий стан речей є цілком можливим. Навіть більше: вони свято вірять у те, що більшість населення із цим погоджуються. Вони не зважають на масштабні мітинги, що їх проводили у Бердянську, Мелітополі, Приморську та інших містах Запорізької області. Пропагандисти росії стверджують, що так зване “звільнення” цих земель – це волевивлення більшості населення. Про подібні наративи можна прочитати у наших попередніх публікаціях.

Визначну ж роль у роздмухуванні та поширенні подібних тверджень грають колаборанти. Саме через цих людей окупанти мають змогу поширювати свої шкідливі меседжі. Через них знаходять нібито підтвердження серед “корінного” населення, та активно демонструють їх через свої псевдо засоби масової інформації. 

Яким джерелом ми користувалися

У цьому матеріалі ми вирішили зібрати заяви чи не головного представника колаборантів, який отримав керівну посаду від російських окупантів. Це Євген Балицький, псевдо-губернатор Запорізької області. У цій статті ми будемо намагатися проаналізувати їх на предмет правдивості. Усі заяви опубліковані в Телеграм-каналі самопроголошеного “голови Запорізької воєнно-цивільної адміністрації”. Ми наполегливо радимо вам не читати і тим паче не підписуватися на цей пропагандистський ресурс. Тим паче, що зараз ми озвучимо головний спойлер: колаборанти маніпулюють.

Важливо зазначити, що більшість заяв зрадника майже неможливо перевірити. Вони не базуються на фактажі й інформації – це здебільшого емоції. Це вже є червоним прапорцем на позначення того, що Євген Балицький маніпулює або говорить неправду. 

Головний колаборант Запорізький області: хто він?

Колишній одіозний народний депутат України, колишній член Партії регіонів і представник депутатської групи «За мир та стабільність». Був знаний своєю послідовною проросійською та сепаратистською позицією ще задовго до початку повномасштабного вторгнення.

Євген Балицький. Фото: Літера М

Лише за останні кілька років проводив акції на зразок Безсмертного полку. Публічно заявляв про відділення території свого виборчого округу. Підтримував російську мову та окупацію Криму. Згідно з даними ініціативи Чесно, фігурував у корупційних схемах, кнопкодавстві та підкупі виборців.

Ось таким є портрет чиновника, що його призначили на керівну посаду російські окупанти. Тепер – детальніше про його заяви.

Розкрадене зерно: сумно, але може бути правдою

В регионе идет уборочная кампания, прогнозируемый урожай составит около 2 млн тонн.

Предварительно до 70% прошлогоднего урожая уже реализованы благодаря действиям руководства области. Военно-гражданской администрацией Запорожской области оказывается всесторонняя поддержка аграриям

(подано мовою оригіналу – ред.).

На жаль, це може бути правдою. Перевірити відсоткові значення та цифри неможливо. Але згідно із даними Служби безпеки України, колаборанти, серед яких є Євген Балицький, допомогли рф викрасти понад 650 тис. тонн українського зерна з тимчасово окупованих Херсонщини і Запоріжжя

“Україна відключила Запоріжжя від газопостачання”: фейк

Запорожская область отключена от газоснабжения. Сегодня жители Запорожской области остались без газа. Повреждений газовой трубы нет. Мы понимаем, нас отключили. Киевский режим не нуждается в Запорожской области, ни в людях, ни в области. Это их методы, которыми они действовали и в Крыму. Методы геноцида, – отключая людям воду, газ, электричество

(подано мовою оригіналу – ред.).

Емоційна заява Балицького не підкріплена жодним фактом. Колаборант не посилається на відповідні розпорядження української влади. На офіційних сайтах органів місцевого самоврядування та представників профільних структур й організацій не зазначено жодної інформації про відключення абонентів тимчасово окупованих територій Запорізької області від газу. 

Натомість, одразу у трьох офіційних джерелах є інформація про те, що російські окупанти пошкодили магістральний газопровід у районі села Мирне Пологівського району. Саме через це без газу лишилися жителі Оріхівського району, Мелітополя, Енергодару, Василівки, Дніпрорудного та інших населених пунктів Василівського та Мелітопольського районів.

Про це заявляли на сайті Запорізької ОВА

Внаслідок обстрілів військових російської федерації пошкоджено магістральний газопровід діаметром 400 мм в районі с. Мирне Пологівського району. 

Без газопостачання вже сьогодні залишилась Оріхівщина. 

В найближчі дні в результаті зазначеного пошкодження залишаться без газу міста Мелітополь, Енергодар, Василівка, Дніпрорудне та інші населені пункти Василівського та Мелітопольського районів. 

Про це ж заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров. Окрім цього, майже ідентичне повідомлення було розміщено Телеграм-каналі Енергоатому.

Таким чином, ця заява є фейковою. Заява Балицького насичена емоціями, у ній відсутні згадки або посилання на джерела. Вона містить безапеляційні та безальтернативні твердження. Більше того: вона поширює популярний російський наратив про те, що “Україні не потрібні її громадяни”. 

Вигадана статистика від Євгена Балицького

Больше 60% жителей Запорожской области хотели бы себя видеть отдельным субъектом в составе Российской Федерации.  

«Мы хотим пойти крымским сценарием. Крым сегодня для нас показатель того, как войдя в состав Российской Федерации были построены дороги, повысились зарплаты, усилилась социальная сфера, регион достиг больших результатов в строительстве и развитии инфраструктуры. 

Мы видели, как вся большая страна, единой силой, поддерживала и помогала региону. Не взирая на ложь, которая льется с украинских и зарубежных каналов, мы видим правду, мы разговариваем с людьми, мы знаем путь, который мы хотим пройти вместе».

(подано мовою оригіналу – ред.).

У цій заяві Євген Балицький не посилається на конкретні соціологічні дослідження або ж на будь-які інші проєкти, за допомогою яких було зібрано озвучену ним статистику. З огляду на це, вважаємо її фейковою. Більше того, саме повідомлення “60% жителей Запорожской области хотели бы себя видеть отдельным субъектом в составе Российской Федерации” не уточнює, яких саме територій Запорізької області: чи це вибірка жителів із тимчасово окупованих територій, чи це дані по всій Запорізькій області. Звертаємо також увагу на те, що вона поширює одразу два ворожих наративи: “Кримська весна” та “Свої проти чужих”.

Нагадаємо, що використання неправдивих соціологічних даних – це один із різновидів маніпуляцій у медіа. Різниця між тим, що може вважатися професійною соціологією, а що таким не є, значна. Зазвичай професійні соціологи зазначають тривалість дослідження, згадують про свою реєстрацію в національних і світових організаціях. А також – вказують у дослідженні інформацію про вибірку респондентів і похибку. Жодного з цих важливих пунктів інформації не було зазначено у заяві Балицького. 

Заява до дня солідарності у боротьбі з тероризмом: неправда або маніпуляції у кожному реченні

Кілька днів тому гауляйтер окупаційної влади зробив ще одну сумнівну заяву, приурочену дню солідарності у боротьбі з тероризмом (російська пам’ятна дата). Кожна її теза – маніпулятивна. Розбираємо на блоки: 

  • 3 сентября – День солидарности в борьбе с терроризмом. Эта дата установлена в память о трагических событиях сентября 2004 года в Беслане, когда жертвами террористов стали сотни детей. Та трагедия стала незаживающей раной, морозом по коже, который до сих пор чувствуем (подано мовою оригіналу – ред.). 

Євген Балицький користується відомою трагедією, щоб маніпулювати емоціями читачів. Але замовчує у своїй промові важливі факти. Наприклад, те, що, за даними незалежної експертизи, загибель деяких заручників була спричинена «операцією для їхнього звільнення». Або те, що матері загиблих у Беслані дітей влаштовували акцію протексту із гаслом “путин – палач Беслана”. Цікаво, що матерів, кого торкнулася трагедія, як каже Євген, “незаживающая рана, мороз по коже, который до сих пор чувствуем”, засудили за цю акцію, змусили до громадських робіт і до виплати штрафів. 

Фото з акції матерів Беслану “путін – кат Беслану”. Джерело: ТСН
  • Но к сожалению, это был не последний случай. Многие годы терроризм говорит о себе сотнями загубленных жизней. Мы, жители Запорожской области, как никто другой знаем, что такое терроризм, украинский терроризм, от которого гибнут мирные люди, женщины, дети (подано мовою оригіналу – ред.).

Євген Балицький не аргументує свою тезу про “український тероризм” жодними фактами. Так само, як і не доповнює звинувачення у загибелі мирних людей конкретними цифрами. Відповідно, спростувати або підтвердити цю заяву неможливо. Вона існує заради емоційного підкріплення пропагандистських наративів. Натомість, ми можемо озвучити кількість жертв серед цивільного населення внаслідок повномасштабного російського вторгнення. За даними Управління Верховного комісара ООН із прав людини, з 24 лютого по 24 липня 2022 року в Україні кількість жертв серед цивільного населення такі. 

Загинули 5237 мирних жителів і 7035 людей отримали поранення. Серед загиблих – щонайменше 348 дітей, серед поранених – 560.

Важливо зазначити, що це тільки ті випадки, які вдалося ідентифікувати та верифікувати, тож ця статистика, на жаль, може бути не остаточною. 

  • Ежедневно наши мирные города подвергаются террористическим атакам со стороны вооруженных формирований Украины, обстрелам ракет РСЗО Himars и беспилотниками, целенаправленно уничтожается гражданская инфраструктура, совершаются попытки покушений на публичных людей и спланированные убийства (подано мовою оригіналу – ред.).

Згідно Закону України «Про Збройні Сили України», Збройні сили України – це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні Сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України у випадках, визначених законом, беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Відповідно, дії ЗСУ – це не терористичні атаки, а виконання своїх прямих конституційних обов’язків. Це є відповідь на збройну агресію проти України. Але колаборанти викривляють реальність, називаючи ЗСУ терористами.

Цивільна інфраструктура страждає саме внаслідок дій російських окупантів. Про це свідчать дані незалежного розслідувального проєкту Bellingcat. Вони зареєстрували та верифікували з відкритих українських джерел 660 зруйнованих об’єктів цивільної інфраструктури станом на 05.09. Інший, український проєкт Карта руйнувань зазначає про 2715 зруйнованих об’єкти.

  • Сегодня мы вышли на борьбу с терроризмом, с государством УГИЛ, которое восемь лет диктует свои кровавые правила и держит в страхе своих же людей, давно став атомной бомбой в центре Европы (подано мовою оригіналу – ред.).

Що таке УДІЛ, Євген Балицький не розшифровує. Але пошук інформації показав, що це ноу-хау його колеги по “колаборантському цеху” – Володимира Рогова, який заявляв, що

Украину необходимо переименовать в УГИЛ, то есть Украинское государство Ивано-Франковска и Львова, так как выходцы из Ивано-Франковска и Львова — городов Западной Украины — являются сатрапами киевского националистического режима. Власти не доверяют народу. Их главная задача — запугивать, унижать и терроризировать местное население» (подано мовою оригіналу – ред.).

Така теза хибна та заслуговує на окремий розбір у рамках наступних матеріалів, але колаборанти продовжують активно нею користуватися.

Замість висновків

Таким чином, один із головних колаборантів Запорізької області Євген Балицький робить хибні та неправдиві заяви. Майже не використовує у своїй комунікації факти та маніпулює своїми читачами. Паралельно із цим — просуває ворожі наративи. Співає оди “руському міру” та виправдовує злочинні дії російської армії. Тож і споживання контенту, який створюють колаборанти, не тільки суперечить здоровій логіці, але й є токсичним і шкідливим. Як кажуть, не намагайтеся повторити вдома. 

Більше інформації про ворожі наративи у соціальних мережах – читайте тут

Головне фото: газета МИГ

Від Kristina But