Колаж новини екстрасенси

Чи нападуть білоруси? Коли помре путін? Куди полетить ракета під час наступного авіаудару? На подібні питання з початку повномасштабної війни намагаються дати відповіді екстрасенси, ворожки, медіуми, астрологи та інші люди із «надзвичайними» здібностями. 

Вони мають право на висловлення своєї думки із посиланням на «вищі» сили. Проте проблеми виникають тоді, коли мас-медіа починають позиціонувати таку думку як надійне джерело інформації, а таких екстрасенсів — як воєнних чи політичних експертів. Або ж принаймні надають їх оцінкам такої ж ваги, як оцінкам розвідників чи політологів у відповідних галузях.

Не виняток і волинські медіа. Частина із них ще до 24 лютого нерідко посилалися на екстрасенсів у прогнозуванні різних процесів: від побутових до геополітичних. Тепер ключова тема — війна. А тому окремі медіа для підвищення рейтингів «грішать» тим, що часто апелюють до «експертів» екстрасенсів.

Видання volyn.com.ua називає конкретні міста, де нібито мало бути «найспекотніше» від обстрілів

«… приваблюють велику аудиторію»

Прогнози і думки екстрасенсів щодо війни публікують різні волинські медіа: телеканали, інтернет-медіа, газети. Хоча ніхто з їх представників не стверджує, щодо таким прогнозам можна однозначно довіряти. Все ж роблять це заради популярності програми чи трафіку на сайт медіа. Як виправдання зазвичай наводять високу популярність таких матеріалів і здатність людей обирати, кому вірити.

«Думки астрологів про перебіг війни приваблюють велику аудиторію. Звісно, кожен розцінює це по-різному. Комусь подобається, комусь – ні, одні вірять, інші ж – навпаки. Це як традиційна і нетрадиційна медицина. Як гороскоп, якому не вірять, але читають. Тут кожен сам собі в праві обирати. А щодо прогнозів про війну, то давайте будемо відвертими — прогнози деяких військових експертів (наголошую: деяких), чиї думки сьогодні транслюють провідні телеканали, мало чим відрізняються від прогнозів екстрасенсів. Але особисто я закликаю українців насамперед вірити в нашу перемогу, ЗСУ та Бога! Все буде Україна!»,

—  коментує директор телеканалу «Конкурент TV: новини Луцька та Волині» Олександра Куртєєва

Цей телеканал неодноразово публікував інтерв’ю, де ведучі запитують про повернення окупованих територій, життя російського президента, успіхи на фронті «циганського» ясновидця або практикуючого мага. Варто визнати, що такі сюжети справді набирають значно більше переглядів на Youtube, ніж більшість відео від телеканалу.

Телеканал «Конкурент TV» транслював програми, де ведучі запитували екстрасенсів про майбутній перебіг війни

Подібні «екстрасенсорні прогнози» на всеукраїнських телеканалах дослідив Ярослав Зубченко із видання «Детектор медіа».

«Мотивація журналістів, коли вони цитують і кличуть екстрасенсів, зрозуміла. По-перше, це нице бажання скористатися відчаєм людей і накрутити переглядів. По-друге, навпаки, розрадити народ позитивними прогнозами. Сільському магу (це реальний титул із каналу «Україна») легко пообіцяти хоч смерть Путіна у травні, хоч реінтеграцію Ростова в червні. А от людям, які сподіватимуться на це й потім житимуть із розчаруванням, буде вже не так легко. І то, це за умови, що ваш районний вудуїст робить позитивні прогнози. Так само легко журналісти можуть показати людину, яка заявлятиме, що всі ваші плани проваляться, а душі рідних страждатимуть. А що, вона ж не винна, це все голоси в голові», — вважає Зубченко.

У випадку волинських медіа журналісти беруть на себе відповідальність за транслювання прогнозів: «як довго триватиме війна», «чи боятися нам ядерної боєголовки», «які хвороби в путіна», «яким буде курс гривні», «чи вступить Україна в НАТО» тощо.

Порушення стандартів, негатив та поширення паніки

В чому небезпека такого поширення «експертних» думок, пояснює медіааналітикиня Інституту Масової Інформації Яна Машкова.

«Медіа, які залучають «експертизу» ворожок, астрологів, тарологів та екстрансенсів у матеріалах про війну порушують щонайменше журналістські та етичні стандарти. Здебільшого в матеріалах з такою «експертизою» йдеться про те, що було вже сказано в повідомленнях військових, але астрологи цю саму інформацію переказують своїми словами», — пояснює Машкова.

Проте порушення стандартів — не єдина шкода, якої може завдати масове поширення подібних «прогнозів», вважає Машкова. За її словами, це може нести і конкретний негатив для аудиторії.

«Трапляються такі медіа, які постійно залучають таких «експертів», виносять у заголовки надмірно емоційні меседжі з цитуванням астрологів. Такими публікаціями редакції завдають читачам емоційну шкоду, негативні настрої та паніку. Треба не забувати, що під час війни люди особливо чутливі та вразливі до інформації. Варто також зазначити про етичність редакції. Редакції, які публікують такі матеріали, не дуже піклуються про достовірність інформації, коли залучають таких «експертів» коментувати війну».

Інтернет-видання «Волинь 24» поширило слова астролога про те, де можуть влаштувати теракти

Щоб протидіяти поширенню подібних матеріалів вона радить активним громадянам звертатися в медіа, якщо помічають неетичні чи недостовірні матеріали з проханням виправити. Також, якщо не буде реакції від медіа, можна звернутися до Комісії журналістської етики (КЖЕ) та Незалежної медійної ради (НМР) зі скаргою.

Ще один аспект: можлива шкода для українських військових та держави загалом. Генеральний штаб ЗСУ неодноразово публічно закликав «блогерів і представників ЗМІ не надавати оцінок діям українських військових». Йдеться навіть про тих, хто пробує свої прогнози та оцінки обґрунтовувати знанням військової або політичної справи чи раціональними аргументами. 

«Закликаємо всіх і кожного утриматися від домислів і не давати оцінок діям ЗСУ та Сил оборони України в цілому… нагадуємо, що тільки військове керівництво володіє всією повнотою інформації про обстановку на передових позиціях, тому саме військові посадові особи можуть надавати цю інформацію… наголошуємо на неприпустимості подвійного трактування стратегічної та оперативної обстановки, що склалася на фронті російсько-української війни, жонглювання військовою термінологією, спроб продукувати власні, нічим не обґрунтовані прогнози», — йдеться у заяві Генштабу від 30 серпня.

Генштаб ЗСУ закликає під час висвітлення бойових дій утриматися від домислів і продукування власних прогнозів. Графіка зі сторінки facebook.com/GeneralStaff.ua

Це вже далеко не перший подібний заклик за час повномасштабної війни. Проте спокуса отримати більшу аудиторію за рахунок спекуляцій та містичних прогнозів стимулює частину мас-медіа і далі апелювати до псевдоекспертів та екстрасенсів. Як виправдання вони апелюють до здатності читачів робити свій вибір, чи вірити таким оцінкам. При цьому мас-медіа знімають із себе відповідальність за фаховість оцінок  і доказовість таких заяв.

Читайте також:

Чому  важливі джерела інформації в часи війни

Маніпулятивні заголовки з Волині про війну та її наслідки