вимушені переселнці

Запоріжжя з перших днів війни приймає вимушених переселенців. Щодня люди, які покинули свої домівки та подолали пекельний шлях, продовжують отримувати у нашому місті прихисток та допомогу.

Саме у прифронтовому Запоріжжі на початку війни швидко довелось створювати умови для тимчасового або постійного перебування великої кількості вимушених переселенців, надання соціальних послуг та гуманітарної допомоги. Наразі навантаження з обласного центру знімають представництва кожної території. Велику частку роботи виконують районні гуманітарні хаби, а також центри допомоги мешканцям Маріуполя та Херсонської області. Продовжує функціонувати обласний гуманітарний хаб у “Козак-палаці” та хаб на базі “Епіцентру”, активно працюють місцеві волонтерські центри.

Хаб в «Епіцентрі» у Запоріжжі тільки за 13 вересня прийняв 976 людей

З оформленням допомоги через “Дію” є певні проблеми

З початку війни через логістичні хаби пройшло близько 300 тисяч осіб. З цих людей частина виїхала за кордон або у більш безпечні регіони України, але мешканці саме Запорізької області здебільшого намагаються залишатися у Запоріжжі.

Скільки людей перебувають зараз у Запоріжжі та які проблеми є з їх розміщенням, розповіла начальник управління департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної військової адміністрації Катерина Кривошей.

– З 24 лютого кількість внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області збільшилася на 131 тисячу. Так, ще з 2014 року до нас заїхало 56 тисяч переселенців. Загалом зараз у нас перебуває 188 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Запоріжжя — це транзитне місто, і багато людей їдуть далі у більш безпечні міста. До нас приїжджають люди з Донецької та Херсонської областей, із окупованих районів Запорізької області. Найбільше за півроку приїхало людей з Пологівського району — майже 38 тисяч, бо там дуже важка ситуація, постійні обстріли, –
розповіла Катерина Кривошей.

До міста Запоріжжя та Запорізького району перемістилися:

  • 13 – тис., ВПО в межах Запорізького району;
  • 9,3 тис., ВПО із Бердянського району;
  • 18 тис., ВПО із Василівського району;
  • 13,3 тис., ВПО із Мелітопольського району;
  • 38 тис., ВПО із Пологівського району;
  • 18 тис., із Донецької області (у тому числі із м Маріуполь);
  • 4 тис., із Херсонської області;
  • 2 тис., із Харківської області;
  • 17,3 тис., — інші населені пункти.

При в’їзді до Запоріжжя працює логістичний хаб, де люди реєструються і можуть отримати необхідну інформацію щодо того, де можна залишитися та переночувати, щоб їхати далі. Там також їм пояснюють, як можна зареєструватися та отримати довідку ВПО.

Переселенці отримують всю необхідну інформацію та допомогу в логістичних хабах при в’їзді до Запоріжжя

Оформивши довідку ВПО, людина може отримувати від держави допомогу. Працездатні особи та пенсіонери отримують по 2 тисячі гривень, діти та люди з інвалідністю — по три 3 тисячі гривень на місяць. Також переселенці можуть звернутися по міжнародну допомогу. Міністерство соціальної політики напряму з різними міжнародними організаціями надають цю допомогу.

Подати заявки на статус внутрішнього переселенця й на отримання грошей можна й онлайн, у додатку “Дія”. Для цього знадобиться картка єПідтримки (на неї будуть перераховувати гроші). Її можна також оформити онлайн. Міністерство радить оновити застосунок, аби працювали всі послуги. Після треба обрати послугу “одержання статусу ВПО”. Система запитає актуальну адресу та попросить вказати геолокацію, аби її підтвердити.

Але, як розповіла Катерина Кривошей, з оформленням виплат від держави через додаток є певні проблеми. Так, система не впоралася з усіма зверненнями й наразі у департаменті працюють над тим, щоб усі люди, які на неї подавалися, змогли отримати виплати.

– Сьогодні не дуже гарно спрацювала програма “Дія”, бо люди реєструвалися там на отримання допомоги, але дані не пройшли та не були внесені. Ми отримали від Мінцифри тільки по місту Запоріжжю 43 тисячі записів, які ми повинні перевірити, бо люди не отримують грошову допомогу починаючи з березня. До 1 жовтня ми повинні з цим розібратися, налагодити та виправити. Все це буде зроблено, – зазначила Катерина Кривошей.

Безкоштовного житла на всіх не вистачає

Зараз перед початком опалювального сезону гостро постало питання з забезпеченням вимушених переселенців житлом. На жаль, житла у місті на всіх не вистачає. Наразі вже заповнені й комунальні заклади, один з варіантів для переселенців — це програма “Прихисток”.

Зауважимо, що з 22 березня в Україні діє урядова соціальна програма «Прихисток». Метою програми є надання компенсації витрат за безоплатне тимчасове розміщення ВПО в приватних жилих приміщеннях розташованих у більш безпечних районах України.

– За допомогою цієї програми у Запоріжжі розміщено 6,5 тисяч осіб. Люди, які прихистили вимушених переселенців наразі будуть отримувати виплати за липень. Загальна сума нарахувань за липень складає 2,8 млн гривень. Найближчим часом ми вже подаємо заявку на виплати за серпень.
З урахуванням того, що люди продовжують приїжджати до нашого міста і частина з них хоче залишитися тут, така програма є виходом, бо надати безплатне житло усім ми просто не зможемо, – розповідає Катерина Кривошей.

Наразі у Запоріжжі налагоджена робота по прийманню людей, яким довелося через війну покинути свої домівки, і всі центри та хаби працюють на одну мету — створення безпечних умов перебування у нашому місті для переселенців.

Оформивши статус ВПО люди мають право на грошову допомогу від держави. Дітям на місяць нараховують 3 тисячі гривень.

Важливо! Якщо людина зі статусом ВПО повертається додому, чи виїжджає за кордон, чи в інший регіон, то протягом 10 днів треба повідомити про переїзд: подати нову заяву в орган місцевої влади або заявку через портал “Дія”. У іншій області вимушені переселенці можуть знову оформити статус і там отримувати допомогу.

Біжимо, а снаряди летять, ми чуємо їхній свист і тріск”

Здебільшого у Запоріжжі хочуть залишитися люди, які виїхали з окупованих територій Запорізької області. Люди сподіваються на повернення додому та не хочуть їхати далеко.

Вже 6 місяців Людмила Олексіївна зі своєю дочкою та онукою живе у Запоріжжі. Їй довелося покинути рідне місто Пологи, яке почали нещадно обстрілювали російські окупанти.

У Запоріжжі члени родини отримали статус внутрішньо переміщених осіб та щомісяця отримують фінансову та гуманітарну допомогу. Жінка розповіла, що рішення виїхати під обстрілами з Полог давалося їй дуже важко.

Пані Людмила згадує, що свій день народження, 6 березня, замість святкового столу вона з рідними просиділа у невеликому підвалі приватного будинку, рятуючись від куль і снарядів. Майже місяць жінка з рідними намагалися жити у таких умовах, але у квітні, коли сил уже не залишилося, вирішили рятуватися та поїхали.

Зараз вони у безпеці, живуть у квартирі знайомих у Хортицькому району. Мріють повернутися додому та з жахом пригадують життя на лінії фронту.

В Пологах залишилася родина сестри Людмили Олексіївни. Зв’язок з ними дуже поганий. Жінка переживає за рідних.

“Вишиваю і почуваюся, наче вдома”

– У нас тут є допомога, ми її відразу відчули, коли приїхали. Тут допомогли родичі, знайомі. Допомога, яка нам надається від держави, також важлива. А от люди, які залишилися на окупованих територіях, їм доводиться виживати. Ми дуже сподіваємося, що скоро наше місто звільнять.

Я займалася в Пологах розведенням бджіл, а зараз там усе покинуто напризволяще. Бджоли без нагляду можуть загинути, переживаю за це. Та й взагалі, ми звикли бути ближче до землі, своя хата надає сил, город любимо. А тут живимо на 4 поверсі. Незвично. Але я не перестаю дякувати за те, що знайомі допомогли нам з житлом. Тут ми почуваємо себе у безпеці,-
зізнається жінка.

– Яку допомогу ви наразі отримуєте?

– Як тільки приїхали, отримали статус ВПО, потім місяць жили у родички, а потім нам через знайомих допомогли знайти квартиру, де ми живемо безплатно. Сплачуємо тільки за комунальні послуги. Живемо нормально, всього вистачає. Отримуємо матеріальну допомогу.

Кожного місяці ходимо у центр допомоги переселенцям на вулиці Лахтинській, там отримуємо гуманітарну допомогу. Ще коли тільки приїхали, отримали допомогу і від Червоного Хреста. А одного разу переселенцям з Полог видавали масло, також їздили отримувати. У Запоріжжі до переселенців добре ставлення, є відчуття підтримки.

Чекаємо на перемогу і дуже хочемо додому. Хоча наш будинок зазнав ушкоджень під час обстрілів. Окупанти казали, що не підуть з нашого міста, а якщо доведеться, то вони зітруть його з лиця землі, але ми віримо у наших воїнів.

Онука Людмили Олексіївни вступила до Мелітопольського вишу та навчається онлайн. А сама жінка розповідає, що у Запоріжжі заспокоюється вишивкою. Нещодавно почала вишивати бісером.

– Я вже не перший рік займаюся вишивкою, але саме бісером почала вишивати у Запоріжжі. Коли сідаю за це діло, відчуваю, що я ніби вдома, це заспокоює. Зараз я вишиваю картину на осінню тематику. Загадала собі подумки, що коли я її закінчу, ми, можливо, вже поїдемо додому.
Щоб впоратися з важкими думками, Людмила Олексіївна розраджує себе вишивкою. Фото з її особистого архіву.

Де вимушені переселенці можуть отримати допомогу в Запоріжжі

На своїй сторінці Запорізький інформаційний туристичний центр часто розміщує актуальну інформацію щодо роботи головних осередків та корисні контакти для внутрішньо переміщених осіб та для тих, хто планує виїжджати з тимчасово окупованих територій. Ми зібрали основні адреси та контакти для наших читачів.

Виїжджаючи з окупованих територій люди намагаються взяти з собою найнеобхідніше.

Логістичні хаби

  • Гуманітарний хаб у «Козак-Палац»: вул. Перемоги 70-б. Графік роботи: з понеділка по суботу, з 9.00 до 16.00. Т. 050-463-16-29.
  • Гуманітарний хаб біля ТЦ “Епіцентр”: Оріхівське шосе, 27.
  • Простір єдності «Допомога поруч» Пологівського району: вул. Лермонтова, 9, у приміщенні Палацу культури «Орбіта». Працює з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 14.00. Т. 099-421-25-04.
  • Інформаційно-ресурсний центр Бердянського району: вул. Незалежної України 55-А, у приміщенні Театру юного глядача. З понеділка по суботу з 9.00 до 15.00. Т. 050-522-91-46.
  • Центр допомоги «Ми разом» Василівського району: вул. Гоголя, 60, у приміщенні Театру ляльок. З 09.00 до 11.00. Т. 093-305-63-69.
  • Відкритий простір допомоги “Саме тут” Мелітопольського району: пр. Соборний, 9, у приміщенні Палацу культури «ЗАЗ». З понеділка по суботу з 9.00 до 15.00. Т. 067- 329-01-81.
  • Центр підтримки переселенців “Я – Маріуполь”, пр. Соборний 150-а. З понеділка по суботу з 8.00 до 18.00.

Також у Запоріжжі працюють точки зустрічі «Спільно». Це простори, де переселенці можуть отримати психологічну допомогу та середовище для спілкування й підтримки. Для дітей і підлітків організовано майстер-класи, арттерапії, заняття, а також профорієнтаційні курси. Побачити актуальну афішу можна на сторінці у «Фейсбук» Запорізького обласного центру молоді. Адреси: вул. Рекордна, 34-а, вул. Лахтинська, 4-б, вул. Космічна, 87.

У місті працює дві філії Благодійного фонду «Карітас України» — «Карітас Запоріжжя» (вул. Семафорна, 8) та «Карітас Маріуполь» (просп. Соборний, 156). Фонд надає гуманітарну, фінансову, інформаційну підтримку.

Спеціальна гуманітарна “гаряча лінія” для переселенців: 0800-503-508.

Урядова лінія для звернень: 1545.

Запоріжжя готове й надалі приймати людей, які рятуються від війни, та надавати їм усю необхідну допомогу.

Читайте також: У Луцьку в бібліотеці є хаб для активістів-переселенців.

Фото надані департаментом культури та інформаційної політики Запорізької обласної військової адміністрації.