Дніпропетровщина продовжує готуватись до зими. А де зима, там і опади та, як наслідок, ожеледь. Проблему обледеніння на покриттях доріг та тротуарів вирішують доволі просто – посипанням піщано-сольовою сумішшю. Яку, однак, спочатку потрібно закупити. І бажано зробити це до початку холодів.

Звідки сіль?

Почнемо з того що промислова сіль, якою власне й “солять” дороги взимку, відрізняється від кухонної. Чим? Все доволі просто. У ній багато неїстівного сульфату натрію, який ніхто звісно не відфільтровує, оскільки в тому немає жодної потреби. На колір технічна сіль скоріше сіра ніж біла, однак на смак фактично не відрізняється – все така ж солона. 

Ще на початку року в Україні розроблені поклади кам’яної солі, або інакше галагіту, були в Слов’яно-Артемівському і Прикарпатському родовищах. Однак війна змінила ситуацію, і звична для нас “Артемівська” сіль в один момент фактично зникла з полиць продуктових магазинів. Та приводів для паніки насправді не було.

По-перше на Закарпатті у Солотвино є великі працюючі шахти, по-друге у Буштинській громаді Тячівського районі почали активно розробляти запаси солі виявлені в 2017-му році, ну і по-третє – в Європі, та не тільки там, виробляють достатньо солі, як харчової так і технічної. Тож її можна доволі просто замовити. Наразі нішу постачальника солі для українців займають фірми з Румунії та Туреччини.

Скільки платять?

Як вже було сказано, щоб було чим посипати вулицю взимку спочатку це “щось” потрібно закупити. За останні три місяці бюджетними організаціями та підприємствами Дніпропетровщини було підписано 5 договорів на придбання технічної солі. Загальна вартість замовленого товару – 21,15 мільйона гривень. А от ціни в кожному окремому замовленні суттєво відрізняються. 

Почнемо мабуть з найвигіднішої покупки. Комунальне підприємство Любимівської сільської ради “Господар” за 252,99 тисяч гривень придбало 23 тонни солі. Вартість однієї тонни солі при цьому склала 10,99 тисяч гривень. Дещо дорожче від замовлень тієї ж Житомирщини, де товар купують за 8-9 тисяч, та все ж дуже непогано. 

Від очікуваної вартості замовлення в 287,5 тисяч вдалось трохи скинути завдяки проведення конкурентних торгів, на які прийшло четверо учасників. Економічно найвигідніша пропозиція ТОВ “Аріал Альянс” у підсумку перемогла.

Фірма місцева, зареєстрована у Дніпрі. Власник, а заодно й керівник – прописаний у Павлограді Юрій Гнітецький. Досвід присутній – за час роботи в Prozorro підприємство встигло підписати замовлень на 65,18 мільйонів гривень. 

Дещо вищу ціну за тонну солі – 13,5 тисяч гривень, довелось заплатити одразу двом замовникам. КП “Міські автомобільні дороги-1” Нікопольської міської ради домовилося про поставку 350 тонн на суму 4,727 мільйона гривень. А КП “Благоустрій” Синельниківської міської ради замовило 17,56 тонн за 212,76 тисяч гривень. У другому випадку могли заплатити більше – однак завдяки конкурентних торгам ціну вдалось трохи збити. 

Хто виконавець?

Поставляти товар обом замовникам буде один і той же постачальник – ТОВ “Торговий дім “Кип і Ко” з Києва. Зареєстрована в 2016-му році фірма успішна заробляє на тендерах – підписала вже 204 договори на 142,36 мільйона гривень. Власником фірми є Петро П’ятков, син Наталії П’яткової, яка до повномасштабного вторгнення очолювала окупаційну адміністрацію Алчевська. Підприємець однак від матері давно “відхрестився” та офіційно працює по всій країні не підтримуючи сепаратистських настроїв родички. 

А от наступне замовлення було зроблено за переговорною процедурою, оскільки попередні дві спроби замовника були невдалими – на торги ніхто не приходив. Ба більше – це поки найдорожча закупівля технічної солі, яку проводили замовники Дніпропетровщини за останні три місяці. 

КПТМ “Криворіжтепломережа” закупило 810 тонн солі на 13,12 мільйонів гривень, тобто по 16,2 тисяч гривень за тонну. Так суттєву партію товару тепловикам поставить ТОВ “Ювітек” з Одеси. Власник – Олександр Свердел з Ватутіного Черкаської області. 

Ну і наостанок, найдорожчу ціну за свою продукцію запросило ТОВ “Рустас”. За 2,89 мільйона гривень Акціонерне товариство “Дніпровська теплоелектроцентраль” має отримати 170 тонн кам’яної солі для промислового перероблення. Таким чином кожна тонна товару обійдеться замовнику в 16,7 тисяч гривень

Власником ТОВ “Рустас” є Руслан Кучер, який також керує ПОГ “Надія” Спілки людей із інвалідністю, яке базується у тому ж таки Кам’янському. Фірма не може похвалитись особливим досвідом, оскільки була зареєстрована лише у квітні 2022 року. Однак, за 5 місяців роботи “Рустас” назбирало бюджетних замовлень на 19,6 мільйонів гривень. 

Як бачимо ціна солі на ринку Дніпропетровщини суттєво відрізняється. Коливання сягають більш ніж 30%, а це вже на статистичну похибку не спишеш. Тож бюджетним замовникам регіону варто задуматись не лише про те як би швидше закупитись необхідним товаром, а й як це зробити за оптимальною ціною. 

Читайте також, як замовники Дніпропетровщини купують дрова готуючись до зими.

Головне фото – www.seeds.org.ua