У  Волинській обласній  бібліотеці для юнацтва є хаб для активістів-переселенців. Попри воєнний стан у Луцьку вдається реалізовувати важливі соціальні проєкти. Один із них – хаб у центрі Луцька за адресою проспект Волі, 2. 

Авторка проєкту Ірина Полєтуха після евакуації з Києва до Луцька почала активно шукати для себе варіанти волонтерства і соціальних контактів на період війни.

«Дуже швидко усвідомила, що спочатку повинна допомогти сама собі, а вже потім виконувати громадянські місії. Так я змогла не згоріти в перші тижні. Перш за все, моя команда в громадській організації розпорошена по областях і країнах, а ми перед новим роком тільки почали реорганізацію, освіжили статутні документи, напрямки. Для себе як для лідерки я прийняла той факт, що потрібно організувати простір найперше для себе та своїх колег з Луцька.

В ті тижні всі доступні локації були зайняті волонтерськими та гуманітарними штабами, а коштів на оренду у нас не було. На щастя, наші партнери з Українського незалежного центру політичних досліджень порадили податися на грантовий конкурс та допомогли нам із заявкою. Відтак, ми перейшли від концепту «підсилити власну спроможність» до допомоги іншим організаціям, активістам та активісткам, що опинилися в аналогічній ситуації», – зазначила Ірина Полєтуха.   

Ірина Полєтуха. Фото надане авторці тексту

Хаб сприятиме адаптації переселенців на новому місці 

Ірина Полєтуха зазначає, що чимало організацій опинилися перед викликом повної зміни стратегій, напрямків роботи і це все на фоні переїзду в інші міста, зокрема, до Луцьку.

Наш хаб – це громадський простір у центральній частині міста з робочими зонами, технічним та офісним обладнанням для організаційної підтримки інститутів громадянського суспільства. Ключове місце, де можна вільно і безперешкодно, безкоштовно працювати як в офісному форматі, так і реалізовувати свої заходи в Луцьку. Такий ресурсний центр має підсилювати переміщених громадських активістів та їхні ініціативи, сприяти їхній адаптації на новому місці», – наголосила вона. 

Фото Дмитра Байди

Ірина Полєтуха зазначила, що зараз на базі хабу працюють чи користуються ним частково громадяни з Покровська, смт. Нью-Йорк, Маріуполя та інших міст. 

Це  неповнолітні активісти  і професіонали, що пропонують свої послуги в громаді, журналісти. Щотижня бібліотека з партнерами реалізує на базі хабу майстерки та активності для дітей (як місцевих, так і тих, що нещодавно сюди переїхали) і це неймовірно атмосферні активності. Паралельно надаємо консультації для ГО, БФ, ініціативних груп та активістів щодо створення організацій, внесення змін у статутні документи, програмних та комунікаційних кейсів», – зазначила вона. 

Ірина Полєтуха пояснює, що гарним викликом, але аж ніяк не труднощами є інтеграція їх роботи та програмної діяльності Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, на базі якої створено хаб. 

Ми багато часу та зусиль витратили для спільного розуміння цілей, перспектив такого простору, його потенціалу для підсилення бібліотеки (особливо під час воєнного стану, коли фінансування держустанов практично не здійснюється або нереально засвоювати кошти). З труднощів, то це взаємодія з медіа, адже громадський сектор і раніше не був у фокусі об’єктивів, а зараз і поготів складніше», – розповіла вона. 

Що дає сил рухатися далі 

Ірина Полєтуха також поділилася, що дає сил рухатися далі у часи війни.

Ірина Полєтуха. Фото Дмитра Байди.

По-перше, це радість від перших успіхів, нових партнерів, пропозицій, зворотний зв’язок від тих, кому надаємо послуги. По-друге, діти та підлітки, які приходять на хаб, з якими працює бібліотека дуже надихають, зараз я переважно бігаю містом чи перебуваю в поїздках і все це бачу вже на фотках у фейсбуці, але це неймовірно класно. По-третє, я чудово обізнана з процесами управління змінами, реформуванням та державними політиками, попереду багато змін на рівні уряду і гуманітарний напрям не буде винятком, тож потрібно вже сьогодні будувати нові комплексні програми, підходи і громадський сектор у цьому плані має змогу потужно підсилювати державну машину» – зазначила насамкінець Ірина Полєтуха. 

Фото Дмитра Байди

Для довідки: проєкт “Мераба: Волинський антикризовий хаб для переселених активістів та громадських організацій” створено ГО «Центр розвитку соціального капіталу», ГО «Інститут транскордонних ініціатив» у партнерстві з Волинською обласною бібліотекою для юнацтва. За підтримки ІСАР “Єднання” у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР “Єднання” у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Читайте також: Центр «ЯМаріуполь» відчинив двері для маріупольців у Хмельницькому

Головне фото –  Дмитро Байда 

Avatar photo

Від Maya Golub