Під час велозаїзду організатори зібрали благодійні внески, за ці кошти придбають  аптечки для військових. Учасники заходу також пройшли майстер-класи з накладання кровоспинних турнікетів та навчання від рятувальників щодо дій при виявленні вибухонебезпечних предметів. За місяць у Сумах відбудеться ще один благодійний велозаїзд, де і оголосять результати збору коштів, що триває.

Велозаїзд стартував від фонтана «Садко» у Сумах. Там велосипедисти зробили благодійні внески, від 50 гривень. Після цього проїхались центром міста, до Альтанки.

«Це благодійний велозаїзд містом Суми. Учасники – це всі охочі містяни, які проїхалися разом вулицями міста. Певно, це вперше за часи війни і цього року. Мета – зібрати кошти на аптечки для випускників курсу з тактичної медицини. Ми проводимо збір під час заїзду, він триватиме місяць».

Альона Бояринова, радниця голови Сумської обласної військової адміністрації

Участь у благодійному заході взяли більше 50 велосипедистів. Так, говорять, хочуть підтримати Збройні Сили України і привернути увагу громадськості до збору коштів.

фото автора

«Вирішили підтримати нашу славну України, показати, що ми єдині. Всі ми прагнемо одного – перемоги. Тому ми з сином долучилися до забігу. Такі заходи необхідно проводити якомога частіше для того, щоб хлопці на фронті розуміли, що ми теж намагаємося робити все, що в наших силах. Намагаємося показати, що ми єдині».

Ганна, сумчанка

На фініші велосипедистів чекав приємний сюрприз від Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Сумській області. Пожежна машина розпилювала прохолодну воду, аби освіжити учасників заїзду.

фото автора

На Театральній площі для велосипедистів та інших охочих провели руханку та майстер-класи.

«Стало цікаво, тому взяв участь у акції. Перед початком заїзду ми збирали кошти на підтримку Збройних Сил України. Після – беремо участь у майстер-класах. Я для себе обрав тактичну медицину, бо стану військовим у майбутньому».

Артем, сумчанин

Інструктори з тактичної медицини навчали людей накладати турнікет. Саме цей засіб допомагає швидко та ефективно зупинити кровотечу.

фото автора

«Більше 60% поранень – це кінцівки. Тому на полі бою єдине, що може зробити боєць, це все ж таки  накласти турнікет. Турнікет це найсучасніший інструмент зупинки кровотеч на кінцівках. При обстрілах також відбувається найбільше поранень кінцівок, тому турнікет може застосовуватись як в умовах бою, так і в цивільному житті». 

«Ворон», інструктор з тактичної медицини

Дорослих і дітей навчали, як правильно затягувати турнікет, як позначати час його накладання.

Фахівці Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій провели майстер-клас із поводження з вибухонебезпечними предметами. Як раніше повідомляв міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, понад 47% території Сумщини було заміновано. 20-кілометрова зона в регіоні досі небезпечна. У лісах та на полях знаходяться тисячі небезпечних предметів. Часто вибухівку важко помітити серед рослин. Тож відвідування нерозмінованих територій може вартувати життя.

фото автора

Рятувальники пояснювали сумчанам, як діяти при виявлені потенційно небезпечного предмета. Зокрема фахівці забороняють торкатися до підозрілих предметів, радять позначити місце їх знаходження та викликати спеціалістів.

«Також кожен бажаючий може з дітьми підійти до нашої техніки, сфотографуватись і приміряти форму рятувальника.»

Олег Стрілка, речник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Сумській області

Збір коштів на тактичні аптечки для військових триватиме місяць. Після цього відбудеться ще один благодійни велозаїзд, до Дня рятувальника.

фото автора

Читайте також матеріал про роботу благодійної етномайстерні на Хмельниччині.