Повномасштабна російська агресія вплинула на економіку України – за даними Державної служби статистики річна інфляція зросла до 22,2% і має тенденцію до прискорення. У той же час, за словами Данила Гетманцева, голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, 42% державного бюджету витрачається на потреби Сил оборони України. Зазнали змін і ціни на продукти харчування – за прогнозами Національного банку України їхня вартість до кінця 2022 року зросте на 31%. Що можуть дозволити собі сьогодні жителі Дніпра та у скільки обійдеться приготування українського борщу – далі у матеріалі.

Заробляти та купувати. Що не так?

За словами голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, до зростання цін призвели руйнування логістичних ланцюгів, підвищення якості пального та інфляція.

Перефразовуючи простими словами останнє, кожен українець зможе дозволити собі на понад 20% менше їжі та речей, ніж раніше. Або відмовиться від певних продуктів, або віддаватиме перевагу дешевшим товарам, товаром нижчої якості.

Додамо, що за оприлюдненою інформацією Пенсійного фонду України, офіційна середня червнева зарплата зросла, але не досягла купівельного довоєнного рівня. Таким чином ціни зростають і є вищими, а доходи – нижчими.

Ціна борщу сезону осінь 2022

Для розуміння того, як змінюються ціни, використаємо не лише порівняння вартості продуктів харчування у різні періоди, але й так званий індекс борщу.

До складу цієї страви входять картопля, буряк, цибуля, мʼясо. Також борщ може бути і пісним, тому врахували обидва варіанти.

За основу ми взяли порівняння цін та склад страви порталу Мінфін. Сервіс здійснює щоденний моніторинг основних мереж та щомісяця публікує вартість страви: пісної та м’ясної. По Україні станом на 1 вересня м’ясний борщ об’ємом 3 літри коштував 106,9 грн, пісний – 46,27 грн. Для порівняння у 2021 році середня ціна борщового набору складала 69,88 грн за м’ясний та 26,22 грн за пісний. Пісний борщ став дорожчим у понад 2 рази, а м’ясний – майже на 50%. 

Інфографіка автора

Як у Дніпрі?

Для порівняння цін на продукти борщового набору в Дніпрі ми відвідали магазини двох місцевих роздрібних продуктових мереж – “АТБ” і “Varus”. Окрім цього, звернулися до вуличних торговельних майданчиків.

Після порівняння цін виявилося, що придбати продукти в Дніпрі для приготування борщу можна дешевше, ніж у середньому по Україні – на початку вересня 2022 року при поході до “АТБ” дніпряни віддадуть 32,71 грн за пісний борщ і 91,67 грн за м’ясний. Це на 40% менше, ніж по країні (пісний), і на 11% (м’ясний). 

Борщ без м’яса з продуктів, придбаних у “Varus”, коштує 34,55 грн. Це більше, аніж в “АТБ”, але нижче за загальноукраїнські ціни за даними продуктових мереж і порталу “Мінфін”. За додаткові півкіло окісту або реберець доведеться сплатити 60,2 грн. Відтак, м’ясний борщовий набір обійдеться дніпрянам у 94,75 грн.

Ціни на вуличних (виносних) торгових майданчиках різняться. Овочеві закупи ми здійснили у звичайному овочевому МАФі, а за м’ясом звернулися до місцевого мережевого магазину з однотипним асортиментом м’ясних продуктів.

Інфографіка автора

І ребра і окіст зі свинини нам обійшовся дешевше, ніж аналогічні позиції в мережевих маркетах. З овочами ситуація протилежна. Якщо в “АТБ” за кілограм молодого буряку треба заплатити 9,95 грн, то на ринку ціна може сягнути 20 грн. Щодо моркви – 19,9 грн за кілограм у “Varus” і “AТБ”, але до 30 – у овочевому кіоску. Лише щодо помідорів цінова політика гнучкіша – у супермаркетах вони дорожчі.

Таким чином, пісний борщовий набір із продуктів, куплених не в мережевих продовольчих магазинах, коштуватиме 39,25 грн, а м’ясний – 97,65 грн. 

Середня ж вартість продуктів для цієї страви в Дніпрі на початок вересня становить 35,5 грн (пісний), та 94,68 грн (м’ясний). Це на 19,25 грн та 8,41 грн нижче за загальноукраїнські ціни. 

Кінцева вартість закупів для борщу протягом місяця може змінюватися. Впливає на це не лише сезонність овочів, але й знижки торгових мереж. 

Заголовне фото – автора.

Читайте також: Корбанівські інтерпритації. Чи є “зрада” в поверненні закупівель?