Геннадія Корбана, якого видання НВ назвало “багаторічною тінню Ігоря Коломойського у Дніпрі” та у 2019 році поставило його на перше місце у списку найупливовіших містян, затримали 22 липня 2022 року на польсько-українському кордоні на пункті пропуску “Смільниця”. 

Акт вилучення паспорта Корбана при спробі перетнути кордон. Фото з Facebook Геннадія Корбана

Припинити не можна відновити

У документі, який опублікував Корбан на своїй сторінці у Фейсбук, зазначено, що політик вважається особою без громадянства. А його закордонний паспорт підлягає вилученню згідно з дорученням міграційної служби від 20 липня. У пункті пропуску повідомили, що громадянство Корбана припинене. Відповідно до законодавства це можливо на підставі Указу Президента. Однак, за словами адвоката Геннадія Корбана Андрія Йосипенка жодних документів їм не надали. До слова, станом на момент підготовки матеріалу відповідного Указу також не опубліковано на сайті Президента.

Однак, під час брифінгу Президент України Володимир, відповідаючи на запитання журналістів щодо можливості перегляду рішення про припинення громадянства Корбана, сказав, що не вбачає у цьому жодних спекуляцій:

“По-перше, ніяких спекуляцій немає (відносно позбавлення Корбана громадянства – ред.). Ми на регулярній основі надаємо громадянство нашої держави або позбавляємо. Це постійний процес і все відбувається постійно в межах чинного законодавства”, – заявив Володимир Зеленський.

В результаті Геннадій Корбан, за його словами, зараз перебуває у Лондоні, отримавши дозвіл на тривале перебування, і каже, що повернеться до України.

130 друзів Корбана

Саме стільки різних осіб, серед яких дніпровські медійники, підприємці, спортсмени, митці, активісти підтримали відкритий лист-звернення до Президента з проханням уплинути на ситуацію. Сьогодні цей перелік налічує більше імен, верифікувати які не можливо з відкритих джерел. Адже підписати онлайн документ, як його і редагувати, може кожен. Засновник “Правого Сектора”, один із підписантів, Дмитро Ярош поширив на сторінках видання “Українська правда” відповідне посилання. Однак, жодної офіційної відповіді на звернення від Президента не було.

Згодом протягом 9-12 серпня на сайті Президента зʼявляються кілька петицій із вимогами повернути Корбана до України, відновити громадянство та скасувати Указ Президента України №502/2022 (який не опублікований на сайті глави держави). Остання петиція, автором якої є Магера Андрій Йосипович, найбільш популярна – на момент підготовки цієї статті налічує 21 385 підписантів з 25 000 необхідних.

Скріншот сайту petition.president.gov.ua/petition/158884 станом на 31.08.2022

До підтримки Геннадія Корбана приєдналися також локальні медіа-ресурси. На місцевих сайтах зʼявилися банери з посиланням саме на петицію Андрія Магери. 

Дніпро Оперативний розмістив відповідне зображення на головній сторінці. Непрямий заклик підписати звернення до Зеленського також присутній в інших формах – видання Днепр.Час помістило відповідний матеріал у розділі “Вибір редактора”.

“Підтримай Корбана! Захисти Дніпро”

До слова, на баннерах розміщено текст “Підтримай Корбана! Захисти Дніпро”, проте у чому полягає захист і участь у цьому дніпровського політика на сайтах не пояснюють. Варто зазначити, що Геннадій Корбан відповідно до розпорядження міського голови Бориса Філатова від 14 лютого 2022 року очолив комітет сприяння територіальній обороні Дніпровської міськради. А організацію, підготовку виконання завдань територіальної оборони забезпечують Сили територіальної оборони Збройних Сил України, які перебувають на обласному рівні в зоні відповідальності начальника обласної військової адміністрації Валентина Резніченка відповідно до Закону України “Про національний спротив”.

Матеріали також поширюють видання, яким міська рада платить за висвітлення своєї діяльності. Серед закупівель КП “Організаційно-аналітична служба” Дніпровської міської ради фігурує ряд місцевих та загальнонаціональних видань, які розміщують інформацію щодо висвітлення діяльності органу влади.

Ми проаналізували перелік цих видань із закупівель за 18, 28 липня та 19 серпня. Майже всі вони від моменту появи в ЗМІ інформації про припинення громадянства Геннадія Корбана почали поширювати низку матеріалів на його підтримку. Зокрема, від цитування інших публічних осіб до прямого заклику підписати відповідну петицію.

Так, сайт газети “Наше місто”, яка раніше була у власності громади і тепер регулярно отримує підряди від міськради, з 21 липня по 29 серпня згадав про ситуацію з Корбаном у щонайменше 53 матеріалах. На сайті “Дніпровська панорама” – 47 матеріалів з теми, на порталі Centr.tv – 41.

З переліку тих видань, що отримують кошти з міського бюджету на висвітлення діяльності міськради, лише kp.ua не розмістила жодного матеріалу чи посилання на ситуацію з громадянством Корбана.

Міський громадський активіст Кирило Захаров проводить власне дослідження щодо того, за рахунок кого петиція демонструє активний приріст. Вже 15 серпня на своїй сторінці у facebook він розмістив проміжну аналітику, яка демонструє рівень залученість працівників міської ради та бюджетних установ до підписання документу. За даними Кирила, з 12 тисяч підписантів станом на 3-тю добу активності петиції щонайменше 829 були пов’язані з муніципалітетом. 

Адмінресурс?

Спостереження активіста прокоментували інші публіцисти. 23 серпня політолог Дмитро Левусь в колонці на “site.ua” опублікував матеріал, у якому звинуватив місцеву владу у використанні адміністративного ресурсу. Також видання “Фокус” випустило власний текст зі скріншотами ймовірно внутрішніх чатів міських бюджетних установ, де працівників “наполегливо просять” долучитися до підписання та відзвітувати.

Поки ж петиція не набере необхідної кількості підписів, Президент України Володимир Зеленський її не розгляне.

Зображення з сайту Фокус

Хто розсудить?

Юрист Леонід Сіваков каже, що наявність іншого громадянства є законною підставою для припинення українського:

“Якщо є беззаперечні докази набуття іншого громадянства – Ізраїль, США чи Канада, якщо у справі є всі докази цього, якщо у президента є беззаперечні докази, що людина набула іноземного громадянства, то у голови держави може бути такий важіль – видати указ і припинити”, – визнає Сіваков.

Щодо ситуації з Корбаном, то такі підтвердження або спростування невідомі, а сам політик утримується від відповіді, аби, за його словами, не нашкодити подальшому судовому розгляду.

В інтервʼю “BBC-Україна” український політик без громадянства розповів, що міжнародна юридична група, яка займається його випадком, готує позови проти України до Європейського суду. Та згідно з розʼясненням Міністерства юстиції України до міжнародних інстанцій особа має право звертатися лише за умови використання національних способів захисту прав. Поки ж у цьому матеріалі ми розглянули ті способи відстоювання громадянства – петиції, листи-звернення, реклама на сайтах із закликами, замовні матеріали та ймовірні майбутні позови відразу до міжнародного суду – які є публічно відомими та/або озвучувались Геннадієм Корбаном або ж його представниками.

Читайте також Корбанівські інтерпритації. Чи є “зрада” в поверненні закупівель?

Головне фото: з Facebook Геннадія Корбана