Музика і пісня під час війни також потужна зброя. Це довели запорізькі музиканти, створивши проєкт “Музоборона”, в рамках якого збирають гроші та допомагають бійцям на передовій.

У складі музичного гурту, який виступає на вулицях та у закладах Запоріжжя – Олександра Кравчук (вокал), Олександр Каряка (гітара), Дмитро Волков (вокал, акустика), Андрій Бойко (клавіші, вокал), Валерій Левін (бас-гітара), Артур Загорулько (барабани).

Вокалістка Олександра Кравчук розповіла, як народилася ідея створення такого музично-волонтерського проєкту та чим уже запорізькі музиканти допомогли нашим воїнам.

Олександра Кравчук – відома у Запоріжжі співачка, яка декілька років жила та працювала в Китаї, зараз разом із іншими музикантами створила проєкт Музоборона на підтримку наших військових

“Вирішили залишитися і допомагати нашим бійцям, як можемо”

Кілька років Олександра Кравчук разом із чоловіком працювали у складі музичного гурту Jin Morning Band у Китаї. Два роки тому вони повернулися до України та жили у Запоріжжі, а коли почалася війна, не дивлячись на вмовляння близьких та запрошення друзів поїхати, не покинули рідне місто. Ба більше — не дивлячись на важкі часи, які настали для музичної сфери, створили унікальний проєкт “Музоборона” та допомагають бійцям ЗСУ.

Вони просто почали виходити на вулиці міста та співати, підтримуючи таким чином і людей, які живуть у Запоріжжі. Поряд ставили скриньку, куди люди могли кидати гроші на знак подяки. 30% від зібраної суми йшло на підтримку наших хлопців, які захищають країну.

Музиканти вирішили допомагати нашим захисникам тим, що вміють найкраще – співом

– Сашо, знаю, що кілька років ти жила та працювала у Китаї у складі гурту Jin Morning Band. Не було думок поїхати із Запоріжжя на період війни?

– Так, ми працювали у Китаї, але потім повернулися до України. В Запоріжжі живуть мої батьки, я виросла в цьому місті, тут почала займатися музикою та робила перші кроки у музичній кар’єрі. Бажання повернутися додому було завжди. Півтора року тому я народила дитину, тому все моє життя вже у Запоріжжі. Звичайно, коли почалася війна нас кликали друзі та родичі у різні країни. Всі проявили турботу. Але ми сіли родиною, подумали та вирішили залишатися у рідному місті. Бо насправді, куди б ти не поїхав, ти там будеш чужим. Хотілося допомагати чимось тут, але чіткого розуміння, як саме допомагати, спочатку не було.

На концертах людям важко стримувати сльози

– У вас досить солідний досвід виступів на різних конкурсах та проєктах, зокрема міжнародних. Як ви взагалі вирішили ось так вийти співати на вулиці?

– Просто назріло бажання щось робити. А, що ми вміємо дуже добре? Так, це співати. Спочатку просто брали колонку, інструменти, та виступали у парках. Виконуємо кавери на популярні англомовні пісні та відомі українські пісні.

Завжди біля нас збиралися люди та підтримували. Запоріжцям та вимушеним переселенцям, які приїхали до нашого міста, також потрібна підтримка, а наша музика дає надію. У нас на виступах завжди дуже емоційно — плачу я, плачуть люди. Патріотичній пісні, які ми виконуємо, чіпляють за живе. Всім болить за те, що відбувається і всі чекають на нашу перемогу. Ми під час виступів завжди говоримо, що підтримуємо ЗСУ та пропонуємо людям також підтримати наших захисників.
На виступи музикантів запоріжці реагують тепло та донатять на армію, хто скільки може

– Люди охоче залишали вам гроші у скрині?

– Так. Ми на скрині написали, що 30% віддаємо на потреби ЗСУ. На жаль, віддавати все ми не можемо, бо також маємо за щось жити та годувати сім’ї. Але люди підтримують, розуміють.

20 тисяч гривень за два місяці

– Кому допомагали зібраними коштами?

– Спочатку допомагали знайомому хлопцю, який пішов захищати країну, з придбанням необхідних речей та обладнанням. А потім вирішили сконцентруватися на допомозі одному запорізькому підрозділі, який працює на передовій.

– Скільки грошей уже вдалося зібрати?

– За два місяці ми зібрали 20 тисяч гривень. На ці гроші бійці запорізького ТРО переобладнали авто під військові потреби. Щоб переобладнати позашляховик, військовослужбовці вставили у двері бронепластини, зняли задні сидіння, аби встановити кулемет, перефарбували автівку у маскувальний колір. На дах авто поставили стробоскопи, які за потреби можуть засліпити ворога. Автомобіль став більш маневровим, і вже служить захисникам на Запорізькому напрямку.
Хлопці якось навіть приїжджали на цій автівці на наш концерт, щоб люди могли побачити, чим вони реально допомагають. Це було дуже круто!
Так, можливо, це не такі великі результати, але ми точно знаємо, що ці гроші з наших концертів. І важлива кожна гривня. Всі дані щодо витрат ми публікуємо на сторінці нашого проєкту.

“Ми — голос і ми також маємо свою силу”

– На концертах ви не тільки співаєте, а ще й проводите оригінальні розіграші. Розкажи про це.

– Є таке. Нещодавно під час одного з концертів у запорізькому закладі ми розіграли використаний гранатомет і гроші віддали хлопцям-захисникам, які нам його надали. Так це дійсно було цікаво. Люди на таке реагують та не жалкують грошей.
Використаний гранатомет для розіграшу привезли музикантам наші бійці

– Такий результат надихає. Плануєте й далі розвивати проєкт?

– Так, якщо ми починали з виступів у парках, то зараз нас уже запрошують у відомі запорізькі заклади на тематичні вечірки у підтримку ЗСУ та інші благодійні івенти. Ми також підтримуємо й інші волонтерські організації, бо зрештою мета у нас одна — допомагати нашим захисникам та пришвидшити допомогу. Ми — голос і ми маємо доносити цю ідею. Вже найближчим часом
нас можна буде послухати у різних закладах міста, слідкуйте за оголошеннями на сторінці нашого проєкту.

Музиканти запрошують усіх підтримати їх проєкт задля спільної перемоги.

Музиканти проєкту впевнені, що у боротьбі зі спільним ворогом важлива будь-яка підтримка

Читайте також: Західний фронт: як буковинська діаспора підтримує ЗСУ

Фото з архіву Олександри Кравчук