В часи перенасичення інформацією та численних пропагандистських “вкидів” зі сторони країни-окупанта, як ніколи важливо черпати дані лише з перевірених джерел. Та й ті час від часу перевіряти на дотримання стандартів, нульову толерантність до фейкометства і розуміння важливості поміркованого використання клікбейтних заголовків. Тож ми продовжуємо аналізувати топові видання Дніпропетровщини, аби розібратись – де варто читати новини, куди заходити за розважальним контентом, а про які краще й узагалі забути. На черзі в нас “Дніпро Регіон”.

Перше враження

Почнемо традиційно – з наявної інформації про власників, редакторів, журналістів та загального вигляду самого сайту. 

Одразу констатуємо, попри різноманітність подачі власних матеріалів, дізнатись про команду, яка створює цей продукт читачам не вдасться. Єдина доступна інформація – це прізвище та ім’я головного редактора – Лана Бистра. Однак, чи то в журналістиці пані Бистра зовсім нещодавно, чи це просто псевдонім, який часто міняють для конспірації, та пошук через Google та інші схожі сервіси не дав нам жодної інформації про цю особу. 

Не надто допомогла й інша інформація надана виданням – телефон та поштова адреса. Контактний телефон 097-479-29-56 засвітився лише раз – як номер рекламіста Світлани Дей, залишеного в анкеті на сайту Gorod.dp.ua. А от по вулиці Воскресенській, 41 у Дніпрі зареєстровано більш ніж півсотні різноманітних підприємств.

Однак наявність на сайті поштової та електронної адреси, а також номеру телефону, це те, за що видання варто похвалити. Читачі мають можливість контактувати з редакцією, а це цінно. 

З візуальної точки зору все теж більш-менш непогано. Зрозумілий інтуїтивно дизайн, приємна палітра кольорів. Єдине що відверто дратує – засилля реклами, особливо коли вперше потрапляєш на сайт і всі рекламні площини починають працювати одночасно, повністю закриваючи доступ до стрічки новин. 

Що ж саме видання пише про себе? 

“Щодня редакція «Дніпро Регіон» висвітлює новини Дніпра, Дніпропетровської області, а також головне із новин України та світу. Сьогодні наш сайт один з авторитетних ресурсів області, де можна дізнатися останні події в цікавій та доступній для читача формі. У нашій редакції чимала кількість достовірних джерел інформації у різних структурах міста та країни. Це дозволяє нам висвітлювати важливі події та події у реальному часі”.

Високий стандарт якості, який не так просто втримати. Та на цій заяві медійники не зупиняються й звертаються до читачів з наступним твердженням:

“Головне в нашій роботі – це достовірність інформації, тому ми перевіряємо кожну новину та спираємось лише на офіційні та достовірні джерела”.

Пропоную це перевірити.

Мляве наповнення

Почнемо мабуть з того, що твердження про щоденну роботу редакції “Дніпро Регіон” наразі не відповідає дійсності. На сайті жодної новини за 5 та 4 жовтня, лише одна за 3-тє і дві за 1-е. Відверто слабенько. Та й опубліковані тексти не є ексклюзивами, робота над якими могла пояснити такі провисання в наповненні стрічки новин. 

З якісним дизайном та рубрикацією теж не все так добре. Для прикладу у рубриці “війна” можна знайти новини абсолютно з усіх рубрик – “здоров’я”, “відпочинок 2022” та просто “новини”. Та ж ситуація й з усіма іншими розділами. Тож шукати цікаву вам інформацію сподіваючись на коректну роботу рубрик буде контрпродуктивно і забере багато часу та нервів. 

Про що ж пишуть новинарники сайту?

На момент написання цього матеріалу головна сторінка виглядала наступним чином: війна, рецепти, війна, спорт, соціалка, війна, релігія, кримінал, астрологія, війна. 

Доволі різношерстне наповнення. Як по тематикам, так і по роботі з джерелами інформації. Особливо цікаво виглядають у розділі “новини” тексти “Три знаки Зодіаку, яким неймовірно пощастить в рік Чорного Кроля” та “Воздвиження 2022: що категорично не можна робити”. Те, що “достовірні джерела” тут суперечать одне одному, нікого особливо не турбує. Та й чого не напишеш, якщо людям таке подобається. 

На те, що саме за таким контентом приходять сюди читачі, вказує статистика найпопулярніших новин видання. На першому місці з показником у понад 165 тисяч переглядів новина “Дівчата-однолюби: хто вони за знаком зодіаку”. Якщо ваші подруги чи ви самі не Риби, Діва чи Телець, не бути вам однолюбами. Це вам авторитетно заявляє “Дніпро Регіон”. І судячи з кількості переглядів новина знайшла свою аудиторію. Та ще й яку. 

На другому місці з показником в 80 тисяч переглядів – “Дніпрянка спекла торт у вигляді пня і перемогла у міжнародному конкурсі (Фото)”, на третьому “Що посадити поруч із помідорами, щоб забути про шкідників та збирати солідний урожай” і його 68 тисяч читачів. Ураховуючи, що матеріали вийшли у розпал війни, можу констатувати – аудиторія видання має сталеві нерви та не надто цікавиться “серйозними” темати, як то політика, економіка чи навіть сама війна. 

Відверті порушення

Видання порушує профільне законодавство щодо розміщення рекламних матеріалів. Так, частина третя статті 9 закону “Про рекламу” визначає – “інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, у якому привертається увага до конкретної особи чи товару і який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою “Реклама” чи “На правах реклами””.

Нічого такого, однак, на сайті знайдено не було. Свіжий приклад – текст “Як відновити роботу печінки”, який є нічим іншим як рекламою препарату “Гепахелс”.

І таких прикладів безліч. Останні чотири матеріали в рубриці “Здоров’я” відверто рекламують дієтичні добавки столичної компанії ПП “Хелсівей”. 

Говорити про достовірність джерел інших інформаційних дописів “Дніпро Регіон” доволі важко, оскільки авторських матеріалів за останній місяць там вийшло одиниці. Переважна ж більшість – передруки, пресрелізи, астрологічні прогнози, релігійні свята та багато реклами. Ну і війна – про неї теж час від часу згадують.

Замість висновку

Рекомендувати новинний портал “Дніпро Регіон” як надійне та оперативне джерело перевіреної інформації, на жаль, ми не можемо. Останні кілька місяців сайт скоріше виживає, ніж живе повноцінним життям. Лишається сподіватись, що з часом видання все ж відновить свою повноцінну роботу та повернеться до місії, яку само для себе й визначило – бути головним джерелом інформації про Дніпро та дніпрян.

Читайте також про страхування журналістів на передовій, та що з цим не так?

Головне фото – “Укрінформ”