Поводження з відходами, екограмотність, сортування – це ті речі, над якими має задуматися людство вже сьогодні, адже наше суспільство настільки урбанізоване, що навіть не помічає, яку шкоду завдає навколишньому середовищу. Для того, щоб мінімізувати цей уплив, у різних країнах реалізовують різноманітні заходи – від прийняття профільного законодавства до проведення роз’яснювальних кампаній. Велику роботу також роблять екологічні рухи та екологічні організації. В місті Хмельницькому розпочали цікавитись екологічними ініціативами декілька років тому. Як приклад, результатом цих роздумів два роки тому стало відкриття Центру управління відходами та рік тому навчального центру поводження з відходами «Гуфі-центр». Про останній цього разу й розповімо детальніше.

Перша екскурсія та всі задуми

«Гуфі-центр» розпочав свою роботу 29 вересня 2021 року. Саме в цей день у центрі провели першу ексурсію Загалом це п’ять залів: медійний, сміттєвого жаху, розумного поводження з відходами, сміттєпереробного комплексу та компостувальня. У центрі більше 30 інтерактивних експонатів, які розроблено та виготовлено спеціально для «Гуфі-центру».

Гуфі-центр зовсім нещодавно відзначив свою першу річницю діяльності. Центр відкрив свої двері вперше у вересні 2021 року та за невеличкий проміжок часу вже може похизуватись першими досягненнями. Якими саме? Хутчіш читайте у матеріалі
Експонати центру. Фото: Гуфі-центр

Створено навчальний центр за кошти бюджету міста Хмельницького, бюджету Хмельницької області, природоохоронного фонду міської територіальної громади та комунального підприємства “Спецкомунтранс”. Самі ж роботи та креативний підхід проробила команда компанії Rent All Yuriy Stetshuk.

Центр працює, як у форматі турів для учнів, студентів, дорослих так і у форматі індивідуальних візитів. Вхід для всіх охочих є безкоштовним. Гіди центру знайомлять відвідувачів з історією сміття, прикладами негативного впливу відходів на планету, країну та місто, а також відвідувачі дізнаються про особливості сортування, компостування, переробку, зменшення кількості відходів, поводження з небезпечними відходами тощо.

Експонати центру. Фото: Гуфі-центр

Центр має логіку переміщення: спочатку відвідувачі потрапляють у медійну залу, де для них показують спеціально створений короткометражний фільм про історію сміття. Далі направляються у кімнату сміттєвого жаху. Після цього відвідують найбільший експозиційний зал – розумного поводження з відходами. Далі відвідують компостувальню і на завершення екскурсії – залу сміттєпереробного комплексу.

Родзинкою центру є інтерактивні експонати, наприклад, сортувальна лінія, мініпрес, міні компостна станція, ігри із сортуванням відходів, запахи сміттєзвалища, аудіо історії про сміття, що навчають відвідувачів сортуванню відходів, показують процес їх переробки, а також демонструють темну сторону поводження з відходами та її вплив на довкілля та людей.

Обличчя центру

До речі, обличчям кампанії свідомого поводження з твердими побутовими відходами в Хмельницькому та самого Гуфі-центру (як і назви) став реальний пес Гуфі, який проживає в родині на тепер уже заступника Хмельницького міського голови Миколи Ваврищука.

Обличчям кампанії свідомого поводження з твердими побутовими відходами є собака Гуфі. Фото: Ксенія Косюк

Він жив на сміттєзвалищі і був звичайним безпритульним, бродячим собакою. Але в один щасливий момент, на нього звернули увагу і тепер він живе у люблячій сім’ї, доглянутий і щасливий», – так на початку року презентували хмельничанам пса Гуфі в офісі «Розумне довкілля. Хмельницький».

Досягнення за рік роботи

Навчальний центр поводження з відходами “Гуфі-центр” – це простір, який створено, аби навчати розумному поводженню з відходами. За рік роботи до центру загалом завітали 7 393 відвідувачі. Гіди ж провели 544 тури для дітей зі шкіл та дошкільних закладів міста та Хмельницької територіальної громади, педагогів, комунальних підприємств, ВПО, іноземних гостей, а також для усіх бажаючих.

Зображення з фейсбук-сторінки Гуфі-центру

Перший рік роботи був надзвичайно цікавий, насичений, сповнений емоцій, адже усім довелося пристосовуватися до умов роботи під час карантинних обмежень та війни. Проте колектив центру працював і продовжує працювати задля екологічної освіти дітей та дорослих», – поділилися враженнями від першого року роботи у самому Гуфі-центрі.

Зображення з фейсбук-сторінки Гуфі-центру

Також, поряд із реалізацією власних ініціатив, центр практикує організацію та проведення заходів спільно з місцевими та всеукраїнськими громадськими організаціями, які працюють у напрямку охорони навколишнього середовища.

В Гуфі-центрі проводяться заходи у тематиці довкілля в партнерстві з громадськими організаціями та ініціативами. Наприклад, проведені спільні заходи з ГО «Хмельницький енергетичний кластер» та ВІ «Активна громада». Серед проведених додаткових заходів: майстер класи по розмальовці торбинок та підсвічників – 5, перегляди мультфільмів – 5, перегляди фільмів 3, квести – 4, арттерапії – 2, лекції для ВПО – 1», йдеться у відповіді на запит від комунального підприємства «Спецкомунтранс», яке опікується функціонуванням Гуфі-центру в Хмельницькому

На честь святкування першої річниці в центрі організували та провели святковий тур. Наступного дня, 1 жовтня, їх гіди провели для дітей 8-12 років квест-екскурсію.

Для чого створено Гуфі-центр?

За інформацією, яку надав виконавчий комітет Хмельницької міської ради, метою діяльності «Гуфі-центру» є забезпечення реалізації державної політики у сфері поводження з побутовими відходами у межах міста Хмельницького та Хмельницької області, зменшення негативного впливу відходів на навколишнє середовище та сприяння раціональному використанню ресурсів.

Основними завданнями Центру є проведення просвітницько-інформаційної роботи серед населення щодо правильного поводження з відходами, інформування населення щодо стану реалізації проєктів з реконструкції сміттєвого полігону та будівництва двох нових санітарних секцій полігону; встановлення нової системи для очистки фільтрату; придбання нового обладнання для полігону; будівництва сміттєпереробного комплексу з відокремленою станцією компостування для органічних відходів та впровадження Програми поводження з побутовими відходами у місті Хмельницькому.

Навчальний центр поводження з відходами «Гуфі-центр» Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс» – простір, де в інтерактивній формі школярі, студенти та дорослі знайомляться із впливом сміття на довкілля, особливостями поводження з відходами та специфікою роботи сміттєпереробного заводу.

Сучасні ініціативи та медійність

Дізнатися про роботу центру можна на його офіційному сайті за посиланням та у соціальних мережах: інстаграм та фейсбук. Діяльність центру також висвітлює офіс «Розумне довкілля. Хмельницький».

Скріншот головної сторінки офіційного сайту Гуфі-центру

Гіди «Гуфі-центру», які проводять тури в самому центрі, також є ведучими рубрики «На зв’язку Гуфі-центр», що є частиною телевізійної програми Ековектор (МТРК «Місто»). Станом на жовтень 2022 року вже відзнято 7 таких рубрик. Окремо їх можна проглянути на ютуб-каналі самого центру за посиланням.

Зображення дружнього до довкілля будинку. Фото з фейсбук-сторінки Гуфі-центру

За місяць до своєї першої річниці Гуфі-центр відкрив новий інтерактивний експонат – дружній до довкілля будинок. Це міні-версія дому песика Гуфі, на прикладі якого відвідувачі можуть дізнатися, як кожен з нас може стати енергоефективним та розумно користуватися ресурсами, щоб зберегти їх для майбутніх поколінь та залишити довкілля чистим.

Незважаючи на складні ковідні часи, а тепер і війну, Гуфі-центр продовжує свою роботу, активно веде свої соцмережі та готує соціально значимі ролики, що виходять на місцевому телебаченні. Тому принагідно запрошуємо хмельничан та гостей міста завітати до цього унікального місця. Контакти та адресу для запису на відвідання можна знайти на офіційному сайті самого центру чи в його соціальних мережах.

В наступному матеріалі розповімо про роботу Центру управління відходами, що функціонує два роки у Хмельницькому. Про створення громадської мережі станцій моніторингу якості повітря в обласному центрі можна за посиланням.

Головне фото: зображення зі сторінки Гуфі-центру

Від Alona Bereza