“30 вересня – чорний день для Запоріжжя… Внаслідок чергового терористичного акту країни-терориста – росії було вбито і поранено десятки людей. Майже всі – звичайні цивільні, зокрема, люди похилого віку, жінки, діти…”. Так прокоментував трагедію запорізький хірург-травматолог Максим Кожум`яка, який разом з колегами уже котру добу рятує постраждалих під час ракетного обстрілу гуманітарної колони у Запоріжжі.

Обставини теракту

Країна-терорист – росія – продовжує коїти злочини проти цивільного населення України, вбиваючи дітей, жінок, людей похилого віку. 30 вересня запоріжці запам`ятають як день масового вбивства співвітчизників.

Російські терористичні війська вчинили черговий масштабний злочин у Запоріжжі, запустивши три ракети С-300 по евакуаційній колоні. Смертельні прильоти сталися о 7.30 30 вересня в місці, де люди готуються до виїзду на окуповані території.

Місце ракетних ударів росії по цивільному населенню Запоріжжя, фото автора

Станом на 2 жовтня 30 людей загинули, 92 поранених.

О 7.30 російські війська нанесли три ракетних удари в район авторинку, що поблизу траси Запоріжжя-Оріхів. У зоні ураження опинилася колона цивільних громадян, яка намагалася перетнути пункт пропуску та виїхати на окуповану територію, – сказала голова відділу комунікації ГУНП у Запорізькій області Ганна Ткаченко.

На момент прильоту в колоні було щонайменше дві з половиною сотні авто. Люди їхали на тимчасово окуповані території з різних причин: відвідати рідних, привезти ліки, харчі. Адже на тому боці гуманітарна криза, – розповідають в обласній військовій адміністрації. І жодного військового об’єкта навколо, – каже міністр внутрішніх справ.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, фото з відкритих джерел

Так це відповідь на успіхи наших військ на Харківщині, на успіхи наших військ під Лиманом. І так, це така імпотентна відповідь російської армії, професійної, другої армії в світі нашим і всьому цивілізованому світу, – зазначив на брифінгу в Запоріжжі міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Серед трьох десятків загиблих – двоє дітей: 11-річна дівчинка та 14-річний хлопець.

Більшість загиблих та поранених унаслідок осколкового враження готовими осколковими елементами ракет комплексу С-300. Такі ракети вибухають, стикаючись із перешкодами. Уламки розсіюються на великій площі. Вражають, як людей, так і руйнують навколишнє середовище, – прокоментував трагедію начальник управління вибухово-технічної служби Сергій Угрюмов.

Місце ракетних ударів росії по цивільному населенню Запоріжжя, фото автора

Стан потерпілих

Третину з майже сотні поранених ушпиталили в лікарню у важкому стані. Зокрема 3-річну дитину з проникаючою осколковою травмою черевної порожнини. За її життя продовжують боротися лікарі. Серед поранених і 27 поліцейських, – повідомили в Нацполіції. Вони несли службу на місці ураження.

Всі мінно-вибухові, тяжкі множинні, поєднані з враженням грудної, черевної порожнини. Проникаючі верхніх та нижніх кінцівок та закритої черепно-мозкової травми. На жаль, одна людина померла на операційному столі – це проникаюче поранення серця. І одну особу доставили в стані біологічної смерті, – розповів головний лікар обласної лікарні Ігор Шишка, куди було доставлено особливо важких поранених.

Операція пораненого, фото надане Максимом Кожум`якою

У цей важкий день запорізькі лікарі в трьох лікарнях рятували життя людей. Медики кажуть, що зробили десятки складних операцій.

Після побаченого хочеться страшної пекельної кари на голови нелюдів, що коять таке на нашій землі. Однак, спершу – робота. І колектив лікарні відпрацював на максимум, абсолютно всі, від головного лікаря до молодших медсестер були на своїх місцях і робили свою справу. Одночасно працювало 15 хірургічних бригад. Ну, і наша травматологічна команда – як завжди, напоготові і в повному складі (бо миттю приїхали навіть ті, хто знаходились у відпустці), швидко і ефективно виконала свою справу, – розказав відомий запорізький хірург-травматолог Максим Кожум`яка.

На Запоріжжі 1 жовтня оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок російської атаки на гуманітарну колону.

В наступному матеріалі читайте інтерв`ю з Максимом Кожум`якою про те, на скільки складно медикам працювати у військовий час.   

Читайте також:

Десятки прильотів ворожих ракет за день: російські терористи вбивають мирне населення Запоріжжя

Південний схід тримається: пекельні ворожі обстріли Запоріжжя, Оріхова, Чапліна

Avatar photo

Від Eva Mironova