У липні цього року видання РБК-Україна з посиланням на власні джерела в уряді повідомляли про дискусії щодо зменшення мінімально прийнятної температури в житлових приміщеннях до +16°С, проте Кабмін залишив норму на тому ж рівні — +18°С. Про те, коли ж з’явиться це тепло у домівках українців та чи готові до опалювального сезону у Дніпрі з’ясовуємо в цьому матеріалі.

За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, опалювальний сезон розпочнеться після 15 жовтня з урахуванням погодних умов. Це означає, що місцева влада почне вмикати котельні, коли протягом трьох днів середньодобова температура повітря становитиме +8°С та нижче. 

Заступниця начальника відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня у коментарі ThePage розповіла, що світові європейські центри погоди для України станом на кінець вересня засвідчили тренд на плюс 1-1,5 градуси вище від середніх багаторічних значень — це вважається нормою з невеликим відхиленням. Простіше кажучи, пояснює Наталія, зима з високою ймовірністю буде у межах норми. За даними сайту синоптичних прогнозів GisMeteo,  середньодобова температура на 1-2°С вища за середні багаторічні значення і щонайменше до 20-х чисел жовтня у Дніпрі буде без опадів та вище 10 градусів тепла.

Які шанси бути з теплом?

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що цьогорічна зима може стати найважчою за всі роки Незалежності. Уряд звітує, що станом на 4 жовтня житлові будинки та теплові мережі в Україні на 90% готові до опалювального сезону 2022-2023 року. Вже найближчим часом показник готовності будинків і тепломереж складе 100%. 

Однак це стосується лише тих регіонів, у яких зараз не йдуть активні бойові дії. Не слід чекати на централізоване тепло і звільненим нещодавно регіонам: інфраструктура там практично повністю зруйнована і відновити її до початку опалювального сезону не вдасться

За словами голови НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, Україна планує до листопада накопичити запаси газу у підземних сховищах на рівні 14,4-15 млрд кубометрів. Цього має вистачити для безболісного проходження опалювального сезону.

Ліміти регіонам, порівняно з минулим роком, скоротили. Крім того, наразі накопичено вже понад два мільйони тонн вугілля, і його запаси планують ще збільшити. 

А для критичних сценаріїв, а також для тих регіонів, де інфраструктура наразі знищена, в якості альтернативи планують використовувати деревину. Уряд уже виділив обласним військовим адміністраціям 562 мільйони гривень субвенцій на закупівлю дров для опалення.

Навантаження максимальне буде і на електромережі, адже, за словами Шмигаля, без ЗАЕС енергосистема України в зимовий період працюватиме з максимальним навантаженням. Утім, за словами керівника Уряду, ресурсу атомних станцій має вистачити для забезпечення держави електроенергією. В разі потреби, ми зможемо звернутись по допомогу до ЄС, адже Україна наразі інтегрована до його енергосистеми.

Що у Дніпрі?

Дніпро готовий до опалювального сезону на 98%. Всі необхідні документи підписано, ліміти на газ місто отримало. Про це звітував міський голова Борис Філатов. Всі котельні міста справні і готові подавати тепло. За його словами, ще за довоєнними програмами модернізації там замінили та відремонтували більшість обладнання, тож справа лише за енергоносіями. Однак, як зазначає Філатов, місто готується і до найгірших сценаріїв на кшталт ракетних ударів з боку росії. Хоч і запевняє система опалення в місті достатньо розгалужена, аби у разі потреби мати змогу підключити резервні потужності.

Міський голова Дніпра Борис Філатов

«У нас близько 10 великих базових котелень і декілька сотень різних дрібних, середніх, тож можливості є», — запевнив міський голова. На випадок необхідності проведення масштабних ремонтних робіт, існує домовленість з великими підприємствами про надання ними потужних генераторів на 600 КВт, які допоможуть уникнути складнощів.

Є й апокаліптичний сценарій, стверджує Філатов: наприклад, якщо росіяни застосують тактичну ядерну зброю або якщо щось станеться із Запорізькою АЕС: «Я думаю, на апокаліптичний сценарій плану немає ні в кого. Про це краще не говорити», — додав він.

Тарифи

Влітку президент Володимир Зеленський поставив перед Урядом та місцевою владою завдання, щоб тарифи на газ та електрику для населення в опалювальному сезоні 2022-2023 залишилися на тому ж рівні. На їх зміну було встановлено мораторій.

На сьогодні компанія «Нафтогаз», яка постачає газ дніпрянам, продає його по ціні 7,96 грн за кубометр.

Тариф на електроенергію, який був змінений з жовтня 2021 року, на майбутній опалювальний сезон також залишиться на тому ж рівні: у разі обсягу споживання до 250 кВт-год на місяць — 1,44 грн/кВт-год; у разі обсягу споживання понад 250 кВт-год — 1,68 грн/кВт-год. 

Не змінилась і ситуація з тарифами на опалення. З минулого року практично жодне підприємство своїх розцінок не підвищило. Попри те, що такі рішення зазвичай ухвалює місцева влада, в уряді рекомендували всім головам громад «заморозити» ціни.

Які б сценарії не готували для нас майбутня зима та підступний ворог, після майже восьми місяців повномасштабної війни українці впевнені, що встоять. Навіть якщо для перемоги їм доведеться одягнути теплі шкарпетки в квартирах.

Головне фото — один з утеплених будинків ОСББ у Дніпрі. Фото: пресслужба Дніпровської міської ради