З початком повномасштабного наступу росіян, у лютому 2022 року, амбітну урядову програму “Велике будівництво” довелось поставити на паузу. Передбачені на її виконання кошти були перерозподілені на важливіші речі – обладнання та екіпірування для військових, ремонти “бомбосховищ”, облаштування місць для проживання внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб. Однак з часом у окремих регіонах почали з’являтись натяки на те, що не для всіх будівництво та ремонт автошляхів виглядає “не на часі” і є органи влади готові витрачати мільйони гривень на дороги.

Утримувати чи не утримувати – ось у чому питання

Після 5-тимісячної мовчанки, у липні поточного року закупівельники Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської обласної військової адміністрації раптово оголосили десяток дорожніх закупівель. Мова йде про експлуатаційне утримання доріг місцевого значення. Для розуміння термінології поясню: експлуатаційне утримання – це комплекс робіт, що включає, але не обмежується, обстеженням та утриманням автомобільних доріг, дорожніх споруд та смуг відведення. Якщо говорити простіше, виявили яму чи стерту дорожню розмітку – відремонтували і відновили. 

Так от, на початку серпня департамент із другої спроби знайшов підрядника для експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Дніпропетровській області. Відповідні послуги за 199,99 мільйонів гривень зголосилось надавати ТОВ “Будінвест інжиніринг”. За умовами підписаного контракту до 20 листопада цього року на підрядника було покладено наступні обов’язки:

  • усунення загрози небезпеки проїзду автотранспорту;
  • ліквідація наслідків дорожньо-транспортних пригод;
  • забезпечення безперервного та безпечного руху автотранспорту при складних погодних умовах на підставі приписів відповідних підрозділів Національної поліції.

Крім того, фірма мала покласти 56,06 тисяч квадратних метрів дорожнього полотна, провести зрізання чагарників і порослі на узбіччях та перевезти сміття до найближчого сміттєзвалища.

Опісля такого дороговартісного замовлення Департамент оголосив ще 8 спрощених закупівель, що стосувались окремих відрізків доріг по всій території області. Але сталось непередбачуване. Замовник сам відмінив торги. Та ще й з дуже дивним формулюванням – “відсутність подальшої потреби”. 

Дивним воно видається тому, що менш ніж через два тижні після цього закупівельники департаменту повторно оголосили ті ж самі закупівлі з такою ж очікуваною вартістю. І цього разу все пройшло успішно.

Що утримуватимуть і за скільки

Як вже було сказано вище, у серпні департамент передумав і знову почав пошук підрядників для обслуговування цілого ряду доріг. У підсумку отримав 8 наступних контрактів:

  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення C041209 під’їзд до с. Шульгівка – 10,67 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення C040322 Широке-Верхівцеве – 32,58 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення C040408 Дніпропетровська РЕС-/Т-04-10/ – 4,5 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення C041202 Петриківка-Шульгівка-Судівка – 6,74 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення O041701 Солоне-Лошкарівка – 52,98 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення O040706 Гупалівка-Юр’ївка-Преображенка – 47,01 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільної дороги загального користування місцевого значення C041030 Піщанка-Новоселівка-Соколове – 45,5 млн грн;
  • Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Дніпропетровській області (4 ділянки у Новомосковському і Дніпровському районах) – 109,98 млн грн.

Таким чином, загальна вартість замовлених за два місяці послуг склала 508,97 мільйонів гривень. Чимала сума, враховуючи воєнний час. 

Хто отримав замовлення

А тут починається найцікавіше, адже всю суму в понад півмільярда гривень між собою розділили дві фірми. ТОВ “Будінвест інжиніринг” дісталось чотири контракти загальною вартістю 408,98 мільйонів, а ТОВ “Автомагістраль 2016” забрало п’ять замовлень на 99,99 мільйонів гривень. За даними Єдиного веб-порталу використання публічних коштів, усі вищезгадані суми фірмам уже було сплачено.

Дніпровське ТОВ “Будінвест інжиніринг” було зареєстроване в 2015-му році. Фіма має надзвичайно цікавих засновників – фітнес-тренерку Яну Хлатну, екскерівника спортивного клубу “Прометей” та голову Федерації баскетболу міста Кам’янського Павла Чухна і Дмитра Літнаровича, який заодно є директором автодорожньої компанії. За інформацією видання “Наші гроші”, родичка Павла Чухна Олена Чухно є співвласницею Царичанського і Криничанського асфальтобетонних комбінатів, які також є виробниками будматеріалів для «Будінвест інжинірингу».

Незважаючи на таку різношерстну компанію, фірма є одним з топових підрядників “Великого будівництва”. З моменту впровадження Prozorro, фірма вже підписала майже три сотні контрактів на 20,5 мільярдів гривень та очікує на підписання ще 20-ти, загальною вартістю 730,77 мільйонів гривень. 

Другий підрядник, ТОВ “Автомагістраль 2016”, також має прописку на Дніпропетровщині, в селищі Меліоративне. Власник – Олег Логвиненко. На відміну від попередньої фірми, “Автомагістраль 2016” отримує дорожні замовлення не надто часто, однак за минули роки зарекомендувала себе як постачальник будматеріалів для своїх “конкурентів” з  ТОВ “Будінвест інжиніринг”.

Читайте також про нескорений Нікопольський район, та як виживають люди четвертий місяць під постійними обстрілами росіян.

Головне фото- finbalance.com