Журналістів зобов’язали страхувати життя

Уже два місяці, як набув чинності законодавчий акт № 7367, що передбачає обов’язкове страхування працівників ЗМІ на період їхнього відрядження у зону бойових дій або на тимчасово окуповані території України. Страхувати журналіста власним коштом має роботодавець, укладаючи договір страхування з страховою компанією на користь працівника ЗМІ.

Зміни до законодавства

Унесені зміни до Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”. Він доповнений таким текстом: “Журналісти та інші працівники на період їх відрядження в райони ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповані території України підлягають обов’язковому страхуванню за рахунок роботодавця або будь-яких інших не заборонених законом джерел на випадок заподіяння шкоди їхньому життю та/або здоров’ю під час виконання професійних обов’язків“. Таким чином держава хоче зменшити ризики для журналістів під час небезпечних редакційних завдань.

Як же працює нововведення? Нещодавно буковинський журналіст Максим Козменко відвідав звільнений Ізюм. Чи хотів би він мати страхування для такого відрядження? – запитали ми у колеги.

Так, адже ризики відрядження навіть у прифронтову зону значні, не кажучи вже про передову. По-перше, території не розчищені саперами, тому можна підірватися на розтяжках – ми розпитували місцевих, куди безпечно йти. Можуть трапитись снаряди, які не розірвалися. По-друге, є більший ризик потрапити під обстріли ворога, адже лінія фронту поряд і місцевість частіше обстрілюється. Однозначно хотілося б мати страхові гарантії, проте їхав, як кажуть, на свій страх і ризик. Були цілі групи журналістів, всі ми так працювали, – пояснює Максим.

Ризиковане відрядження. Фото Максима Козменка.

А як у них?

Журналістка німецького видання «Spiegel» Рената Німтц-Кьостер, яка відвідала круглий стіл у Чернівцях, каже:

У Німеччині це питання не дискутується. Само по собі розуміється, що всі журналісти у таких небезпечних відрядженнях застраховані. Без такої страховки журналіста не допустять до роботи. Страхують, звичайно, роботодавці.

Обговорюємо проблему. Фото Романа Пазюка.

Журналістка Роcіта Рiйтано – редакторка журналу італійської асоціації боротьби з мафією «Libera» й співавторка італійських газет «Repubblica» та «Il Foglio» – додає:

В Італії обов’язково страхують усіх журналістів, які їдуть у небезпечні відрядження, пов’язані з ризиком для їхнього життя. В першу чергу – воєнних кореспондентів. Це недешева послуга – біля 400 євро за тиждень. Але є страховики, які на це йдуть. У нас це робить найбільша страхова компанія «Дженералі». Страхування покриває медичну допомогу в разі нещасного випадку, а також відшкодування родині в разі загибелі журналіста на війні.

Росіта розповідає, як страхують італійських журналістів. Фото з Фейсбук-сторінки

Спробуємо й ми застрахуватися

На сайтах українських страхових компаній ми не знайшли послуги, яка нас цікавить. Тож телефонуємо страховикам особисто. Обираємо п’ять найпопулярніших компаній за страхуванням життя:

У «MetLife» та «ТАС» нам одразу не відповіли, чи готові йти на такі кроки. Зауважили лиш, що таке страхування дуже ризикове. Пообіцяли проконсультуватися й надати відповідь. «PZU Україна Життя» теж питання застало зненацька, тож обіцяли порадитись. Як і «УНІКА Життя». Щодо «ARX Life», то страховики одразу відповіли, що не мають такої послуги, як страхування журналістів на передовій, і в найближчий час такої можливості не розглядають.

Дзвінків із чіткими пропозиціями ми так і не дочекалися.

Зупинка на півкроці?

Звернувшись до Закону України “Про страхування”, ми з’ясували: для того, щоб страхування почало працювати, Кабмін має встановити порядок та правила його проведення. Це означає: треба розробити форми типового договору, особливі умови ліцензування страхування, розміри страхових сум та максимальні розміри страхових тарифів або методику розрахунків. На такий вид страхування страхові компанії мають отримати й ліцензію Нацбанку.

Наразі сам закон не містить доручення Кабміну розробити ці кроки. Тож станом на сьогоднішній день маємо фактично непрацюючий вид страхування без механізмів та умов його реалізації.
Крім того, постає ще ряд питань. По-перше, якщо б все таки в уряді виправили недоліки та пішли далі: чи захочуть страхові компанії отримати відповідну ліцензію? Адже, як ми вже почули від них, цей вид страхування є дуже ризиковим. Він може бути їм економічно не цікавим. По-друге, чи всі редакції зможуть знайти кошти на обов’язкове страхування працівників ЗМІ?

Безвихідь? На перший час в Україні створено Міжнародний фонд страхування журналістів. Він наразі допомагає. Коли ж сам закон запрацює? – питання з багатьма невідомими…

Читайте також: “Ми з України!”: як працює на Буковині Центр журналістської солідарності

Головне зображення: АрміяІnform