Зараз в Україні тривають віялові чи аварійні відключення від електропостачання. Скільки часу може не бути світла, залежить від причин знеструмлення. Однак, варто бути готовими до зникнення електроенергії на тривалий період. Що робити при відсутності світла, тепла і газу, як організувати ночівлю, освітлення та приготувати їжу в квартирі, ми дізналися від Олександра Крецького, досвідченого мандрівника, викладача фізичної культури, співведучого тревел-шоу на Суспільному Чернівці та керівника туристичного клубу “Плай”. 

Можливо, ви живете в приватному будинку з пічним опаленням або у вас є рідні в селі, де ви зможете жити у випадку критичної ситуації. Але якщо ви не маєте куди піти і залишилися в квартирі без світла, газу та тепла, ми зібрали для вас кілька порад, як краще пережити такий період. 

Утеплення приміщення, місце для ночівлі, одяг

Найперше, в своїй оселі варто провести прості заходи з утеплення приміщення. Щоб зменшити втрати тепла потрібно заклеїти всі вікна, утеплити рами, використовувати жалюзі задля уникнення виходу тепла через скло, ущільнити двері та подбати про вентиляцію. Також за словами Олександра Крецького, варто підтримувати тепло в одній кімнаті,  а для комфортної ночівлі максимально зменшити площу місця, де ви будете ночувати. 

“Якщо ми розуміємо, що потрібно лягати спати і в найближчий час не буде теплопостачання чи електропостачання, нам потрібно зменшити площу того місця, де ми безпосередньо будемо ночувати. Для цього ми можемо розкласти намет”. 

Фото авторки

Вартість якісних наметів за словами Олександра не можна назвати бюджетними. Тому мандрівник не радить витрачати кошти на купівлю намету, якщо у вас його немає. Бюджетним варіантом може бути шатро зроблене в квартирі самостійно. 

“Ми можемо зробити шатро. Наприклад стіл чи ширма, від яких ми протягнули тканину нам допоможе в невеликому осередку сконцентрувати тепло. Воно буде виділятися від наших тіл, дихання. Якщо немає коштів, то не слід витрачати їх на намет, якщо немає потреби його використовувати пізніше, якісний [намет] буде достатньо дорого коштувати”. 

Для ночівлі Олександр радить добре підготувати поверхню, на якій будете спати. Це можуть бути матраци, перини чи ковдри, однак один з найкращих варіантів за словами мандрівника – каремат. 

Олександр Крецький, досвідчений мандрівник, викладач фізичної культури, співведучий тревел-шоу на Суспільному Чернівці та керівник туристичного клубу “Плай”. Фото авторки

“Вони коштують доволі таки дешево. Це бюджетний варіант. Але коли на нього сідаєш, вже відчуваєш тепло. Каремати є різні: надувні, наприклад, більш дорогі. Вони є також різних розмірів, але навіть бюджетний варіант є доволі хороший. Я надаю йому перевагу. Сам особисто випробував, прекрасно тримає температуру і вологу. Не бачу сенсу переплачувати”. 

“Будь-яку ситуацію можна подолати, якщо до неї бути готовим”

Для ночівлі в екстремальних умовах, на думку Олександра, найкраще підходить спальник. Тому якщо він є, його варто використовувати. Якщо навіть укриватись кількома ковдрами, вони не дадуть такого ефекту зігріву, як спальник.  

“Якщо є спальник – це набагато краще, ніж ковдра. Якщо ви відкрили ковдру, повітря, яке нагрілося від вашого тіла, буде виходити. Спальник практично герметичний. Він з усіх сторін зачинений: ви залізете в нього, як в мішечок і застібнетеся. В квартирі ви точно не замерзнете. На кожному туристичному спальнику є температурний режим. До прикладу, на цьому ми бачимо, що комфортна температура складає + 6 градусів і екстрім: – 14. Тобто, приблизно 6 годин в позі ембріона при температурі -14 людина зможе витерпіти не маючи вражень чи пошкоджень для систем організму. В такому спальнику я особисто ночував при – 20, навіть без намету в снігу”.

Також експерт радить надавати перевагу пуховим спальникам, проте, такий варіант не з бюджетних.

“Спальники можна придбати від 300 гривень і до 500 євро. Я перепробував різні наповнювачі спальних мішків. Від самих звичайних, ватних, на початку туристичної кар’єри. Зараз надаю перевагу пуховому спальнику, він дуже теплий, але і дорогий. Але все ж пуховий це найкращий. Єдиний мінус, він не любить вологу, але це відчувається на вулиці, а у квартирі ви цього відчувати не будете”. 

Для того, щоб не замерзнути в приміщенні варто одягати кілька шарів одягу та придбати термобілизну. Вона поділяється на “активну” та “пасивну”. ЇЇ, за словами чоловіка, потрібно обирати з урахуванням ступеня навантаження та фізичної активності.

“Фірма і ціна не має значення. Мінусової температури не буде. Я практик і проводжу паралелі: стіни в будь-якій квартирі не тонші, ніж у наметі, а у наметі ти спиш при – 20. Зрозуміло, що у нас є квартири старого фонду з величезними стінами. Це великі приміщення, обігріти їх важко. Тому ми можемо себе зігріти тільки одним способом: багато шарів одягу. Цей підхід використовують у туризмі при холодних температурах. Це тоді, коли ми одягаємо термобілизну, фліс і навіть верхній одяг”. 

Як освітлювати приміщення

Фото й інфографіка авторки

 “Не раджу використовувати ліхтарики телефона”

Найкраще завчасно запастися речами, які можуть знадобитися, якщо в будинку не буде світла. Це можуть бути: лампи на батарейках, свічки, ліхтарики. Також всі батарейки та павербанки потрібно повністю зарядити. Для освітлення Олександр радить використовувати ліхтарики, які мають змінний заряд. 

Ліхтарик який я використовую, працює на акумуляторах. Ви їх можете зарядити і на на найменшому режимі ваш ліхтарик може працювати орієнтовно дві доби. Маючи достатньо багато заряджених пристроїв, я можу ще й від них зарядити будь-який гаджет”. 

Вартість такого ліхтарика складає орієнтовно 400 гривень. Він може бути і дешевший, якщо не матиме різних режимів освітлення. Його перевага в тому, що він налобний та достатньо економний. 

“Це зручно, якщо потрібно щось робити чи готувати їжу. Ліхтарик буде вам світити туди, куди ви повернете голову. Якщо на нього поставити ще спеціальний плафон, а якщо навіть немає плафону, то пляшку від йогурту білого кольору, він буде світити, як економна лампочка і освітлювати вашу кімнату. Це вже перевірено, я впевнений. Тому пийте йогурти і не викидайте баночки”. 

Для освітлення приміщення можна використовувати прості акумулятори від комп’ютера чи авто. До них можна приєднувати світлодіодні лампи чи стрічки, які тривалий час можуть слугувати основним джерелом світла. 

Фото авторки

“У вас є акумулятор від автомобіля, яким ви не користуєтеся. Підзарядіть його і хай стоїть удома. Світлодіоди можна купити скрізь. Вони гарно освітлюють. Я, наприклад, проводив дослід: майже розряджений акумулятор я залишив приєднаним до світлодіодних ламп. Я повернувся [додому] через три доби і він світив. Тобто з світлом, я думаю, у людей проблем не повинно виникати. Не раджу використовувати ліхтарики від телефона, адже вони будуть швидше розряджатися”. 

Як розігріти їжу

Фото й інфографіка авторки

“Яким би не було світло, але їсти хочеться завжди”

В першу чергу, варто пам’ятати про техніку безпеки. За всіма приладами потрібно слідкувати при експлуатації та не використовувати тих, які можуть призвести до займання. Олександр не рекомендує використовувати в закритому приміщенні туристичні пальники, які працюють за допомогою рідкого палива. 

“Воно може пролитися, спалахне полум’я – це досить серйозно. У нього такий принцип, що форсунка поки не нагріється, не буде видавати полум’я скільки потрібно. Вона дуже древня. Для цього потрібно бензин, його набираєш в резервуар і розпалюєш. Я нею не користуюся. Колись користувався, але якщо є кращі пристрої, то варто користуватися ними. Все, що стосується пальників на бензині і рідинах – не раджу використовувати в кімнаті. Газ є найбільш безпечним. 

Туристичний бензиновий пальник. Фото авторки

Для швидкого розігріву їжі можна використовувати кілька газових пальників. За словами Олександра, всі вони є безпечними, якщо дотримуватись правил використання. Одним з найпростіших є пальник, який відразу приєднують до газового балону. У ньому можна регулювати потік полум’я та швидко зігріти їжу. Одна з переваг – розмір, який не займає багато місця. 

Зараз його легко придбати і, можливо, у багатьох уже є. Це найпростіший газовий пальник. На такому можна готувати їжу, він досить безпечний. Потрібно лише відкрити газовий пальник: запалюєте і він горить. Далі ставите будь-яку каструлю і ось таким чином готуєте”. 

Такий пальник вартує орієнтовно 300 гривень. Можна використовувати аналоги дешевших виробників, однак в них буде більший розхід палива. Для економії, варто накривати кришкою посуд, у якому готуєте їжу, або використовувати спеціальні системи для приготування їжі. 

“Ця система для приготування їжі коштуватиме орієнтовно 2 тисячі гривень. Це дороговартісна річ. Її ємність досить велика: 1 літр 250 мілілітрів. ЇЇ переваги в тому, що можна використовувати в будь-якому приміщенні, наметі, навіть під час ходу. В неї все закрите, тут нічого не витече навіть, якщо будете гойдати. Є, наприклад, ще менші балони, щоб, наприклад, у поході її нести під час ходу. Вогню не видно, воно все захищено. Я ось тут тримаю руку і ніде мене не пече. Тобто вона найбільш безпечна для використання у закритих приміщеннях. Це найнадійніша система, але відносно дорога”. 

“Після перемоги ми можемо вийти відпочивати на природу і все там використати”

Більш громіздка, але з аналогічним принципом роботи – газова плита. ЇЇ можна купити починаючи від 1 тисячі гривень, а орієнтовно за 4 тисячі подібна плита може бути з функцією обігріву. Газові балони для таких пальників є в будь-якому супермаркеті. При ощадливому використанні, за словами Олександра, їх вистачає надовго. 

Фото авторки

“Якщо ви купите собі 3-4 балони, то їх вистачить на довгий час для мінімального приготування їжі. Також до цієї протоки можна під’єднати шланг до великого газового балону на 3, 5 чи 10 літрів. Тому я радив би купити, хай воно зберігається, а після перемоги, яка, я впевний, буде скоро, ми зможемо вийти відпочивати на природу і там все використати”.  

Ще є ось така альтернатива: використовувати свічки, але це найменш ефективно. На випадок, якщо у вас більше нічого немає. Враховуючи, що це відкрите полум’я, я б радив їх використовувати в плиті, духовці, де з усіх сторін все захищено. 

Що можна приготувати

Фото авторки

Для зберігання їжі та напоїв краще використовувати термоконтейнери та термоси. Найкраще завчасно запастися питною водою та продуктами харчування, які мають тривалий термін зберігання. Це можуть бути консерви, пластівці, а також сублімати

Якщо обмежена кількість палива, можна використовувати сублімати, але вони не надто бюджетні. Пакетик може коштувати 80, 100 гривень. Вони абсолютно готові: там сушені овочі, сушене м’ясо. Досить смачно. Потрібно просто відкрити пакет, налити кипяток і почекати декілька хвилин. Це все пристосовано для туристів, для екстремальних умов. Але це найдорожчий варіант. 

Читайте також наш матеріал про те, чи вигідно обігрівати  оселю твердим паливом?