Паркування – це вічна проблема кожного обласного центру в Україні. Інколи не лише й обласного. Найвідчутніша вона в центральній частині міст. Саме тому в європейських країнах у центрі міста паркування платне, а якщо безкоштовне, то зазвичай на визначений проміжок часу. В Хмельницькому також зіткнулися з цією проблемою та вирішили в середині 2021 року піти шляхом створення на базі профільного управління інспекції з паркування.

Створення інспекції та її укомплектування

Рішенням Хмельницької міської ради від 21.04.2021 № 67 «Про затвердження нової редакції Положення про управління транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради» в профільному управлінні створено інспекцію з паркування. Головні спеціалісти – інспектори з паркування управління транспорту та зв’язку від імені виконавчого комітету Хмельницької міської ради уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення та накладати адміністративні стягнення у відповідності до рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 24.06.2021 № 603. Цим рішенням також затверджено Положення про формений одяг головних спеціалістів – інспекторів з паркування управління транспорту та зв’язку».

Водночас виконавчим комітетом Хмельницької міської ради були прийняті рішення від 11.11.2021 No 1046 «Про внесення змін у рішення виконавчого комітету від 24.06.2021 № 603» та від 28.07.2022 № 552 «Про внесення змін в рішення виконавчого комітету від 24.06.2021 № 603 із внесеними змінами».

Скриншот офіційного сайту інспекції

Тобто з 21 липня 2021 року в місті Хмельницькому почала працювати інспекція з паркування, а вже з 1 вересня минулого року інспектори почали оформляти адміністративні постанови, які передбачають сплату штрафу.

Завдання та повноваження інспекції

Основними завданнями Інспекції на території міста Хмельницького в межах її повноважень:

  • притягнення винних осіб до відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі та за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису);
  • профілактика запобігання правопорушень в сфері паркування транспортних засобів на території міста Хмельницького;
  • проведення перевірки щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, належного дотримання правил паркування, зупинки та стоянки транспортних засобів на території міста Хмельницького;
  • участь в обговоренні та узгодженні проєктів щодо організації паркувальних місць на території міста Хмельницького, іншої технічної документації з даного питання, внесення відповідних пропозицій.
Фото з сайту Хмельницької міської ради

З метою профілактики порушень Правил дорожнього руху в частині зупинки та стоянки, забезпечення безперешкодного зустрічного роз’їзду транспортних засобів інспекторами з паркування проводиться робота по всій вуличній мережі м. Хмельницького, пріоритет надається проблемним ділянкам у центральній частині міста, де проходять маршрути міського пасажирського транспорту.

Майданчики платного користування

Крім того, під час функціонування майданчиків для платного паркування транспортних засобів, а саме південна та північна сторона проспекту Миру від вулиці Трудової до АЗС та Львівське шосе, північна сторона від виїзду з стоянки ПП «Ізіда» до входу в ринок «ВВК Поділля-2», від входу в ринок «ТД ринок «Тісса» до території будинку № 8 інспекторами з паркування проводиться робота по виявленню потенційних порушників Правил паркування транспортних засобів.

Майданчик для паркування. Фото авторки

Перші місяці роботи та постанови й адмінстягнення на 5,6 мільйона гривень

У 2021 році, за період з 1 вересня до 31 грудня, інспектори з паркування в Хмельницькому виявили та виписали 2 600 адміністративних постанов за порушення Правил дорожнього руху, в частині порушення правил паркування транспортних засобів. З них виконано, тобто сплачено, 2 146 постанов та вручено власникам транспортних засобів 154 постанови, направлено до державної виконавчої служби 245 постанов, з яких примусово стягнено 55 постанов.

Інспектори працюють з сучасними планшетами та відеокамерами, які дозволяють їм фіксувати факт адміністративного порушення. Так, станом на 21 жовтня поточного року виписано 9 835 постанов, сплачено 8 804 постанов. До бюджету громади надійшло понад 3 мільйони гривень.

Загалом за період з 01.09.2021 по 16.11.2022 було зафіксовано 13 586 порушень правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, при цьому накладено адміністративних стягнень на суму трішки більше як 5,6 мільйона гривень.

Перші два місяці війни без штрафів, далі – зась

Від початку повномасштабної війни інспектори деякий час не виписували штрафів. Водночас з 1 квітня у Хмельницькому відновили штрафи за порушення правил паркування. Про ці зміни повідомив заступник міського голови Микола Ваврищук.

Тоді інспектори саме відновили штрафування водіїв, які порушують правила паркування. Проте їх також додатково проінструктували з розумом підходити до цього.

Наприклад, був випадок, коли інспектори оштрафували жінку з дитиною, яка за пів дня до того втекла з Маріуполя. Такого не повинно бути. Задання інспекторів – штрафувати грубих порушників правил паркування, не залежно від букв на номерному знаку. Бидло не має місця реєстрації, його однозначно потрібно карати», – заявив тоді перед прийняттям рішення про збільшення кількості інспекторів Хмельницький міський голова Олександр Симчишин

Фото з сайту Хмельницької міської ради

Спочатку в місті працювало лише три інспектори. Однак наприкінці липня штат інспекції розширили до п’яти. Інспектори працюють з сучасними планшетами та відеокамерами, які дозволяють їм фіксувати факт адміністративного порушення.

Як облаштована майданчик для паркування?

Відвідавши одне з місць, яке відведено під платну парковку біля речового ринку, можна побачити як вона облаштована. Нічого незвичного – декілька табличок з інформацією та посередині автомат, який дає змогу оплатити паркування. За годину власники авто мають сплати 15 гривень. Однак інспектори радять не обмежуватись однією годиною, якщо не впевнені, що встигнете повернутись. Зекономивши чергові 15 гривень ви маєте небезпеку – отримати штраф за неоплачене паркування в 20-ти кратному розмірі від вартості години паркування.

Інформаційні таблички на майданчику для паркування. Фото авторки

На вказівнику також можна побачити QR-коди для завантаження мобільного додатку, через який можна проводити оплату, та для швидкої оплати через веб-сторінку.

Оплата картою неможлива, однак решту можна кинути на ЗСУ

Хмельничанка Ольга декілька тижнів тому відвідувала речовий ринок та користувалась саме цим паркувальним майданчиком.

Ми вирішили припаркувати автівку тут. Якраз було вільне місце. Однак мали невеличку проблему з готівкою. На жаль, у термінал оплати потрібно вносити саме точну суму, адже він не видає решти. Також у ньому немає можливості сплатити вартість парування за допомогою картки. Це дуже здивувало. Також нам порадили оплачувати паркування із «запасом», адже за прострочення декількох хвилин потрібно буде сплачувати штраф», – розповіла Ольга

Термінал для оплати. Фото авторки

І справді. Термінал функціонально не облаштований під оплату карткою. І звичайно ж він не має функції видачі коштів. Однак власника автівки це влаштовує, адже він вважає, що на ринку кошти можна за потреби розміняти.

З паркуванням в принципі проблем не було. Паркувався. Він решту не дає. Але на даний момент це не проблема. Я думаю, що можна розміняти», – розповів хмельничанин Олег

Інший же власник автівки розповів, що решту може скинути собі на мобільний або на допомогу Збройним силам України.

Які проблеми? Можу собі скинути на мобільний, можу скинути на допомогу ЗСУ. Взагалі паркуюсь часто. В принципі, проблем з цим немає», – поділився власним досвідом паркування Віталій

Майданчик для паркування біля речового ринку. Фото авторки

Також були й випадки, коли власники автівок ігнорували термінал і не сплачували паркування. У вихідний день не було жодного інспектора з паркування, який би міг відреагувати на подібні випадки. Напевно, що інспектори у вихідні вірять у свідомих власників автівок.

Витрати на інспекцію з паркування

У 2021 році на потреби інспекції загалом було витрачено більше як 250 тисяч гривень. Саме тоді першим двом інспекторам придбали формений одяг, нагрудні камери, сумки тактичні, лазерний далекомір, портативні принтери та планшети.

Водночас у цьому році на інспекцію паркування витрачено вже більше 1,8 мільйона гривень. Придбавалась ліцензія на програму для організації та контролю паркування транспортних засобів (для виявлення та фотофіксації порушень для використання вуличними інспекторами, вартість більше 500 тисяч гривень), ліцензія до інформаційної системи Центральної обробки даних (вартість більше 338 тисяч гривень), докуповувались планшети, нагрудні відеокамери та портативні принтери.

До бюджету зібрано 4,15 мільйона гривень

За інформацією Хмельницької міської ради станом на 16 листопада 2022 до міського бюджету надійшло більше 4,15 мільйона гривень сплачених штрафів, які були виписані інспекторами з паркування. В управлінні транспорту та зв’язку Хмельницької міської ради, на базі якого і функціонує інспекція з паркування, регулярно звертаються до водіїв транспортних засобів з проханням дотримуватись Правил дорожнього руху та відповідально ставитись до своїх обов’язків, в тому числі ти, що стосуються правил паркування в обласному центрі.

Фото з сайту Хмельницької міської ради

Поряд з тим, було б добре самому управлінню дещо доопрацювати систему паркування. По-перше, мова йде про термінал, який чомусь не надає можливості розрахуватись карткою, а надає лише QR-коди. Наразі це питання мега актуальне, адже після обстрілів та під час відсутності електропостачання в містах України існують проблеми зі зв’язком та інтернетом. По-друге, це робота інспекторів. Побувши на місці лише 20 хвилин в неділю, вдалось зафіксувати дві автівки без плати паркування та жодного інспектора, який би міг на це відреагувати.

Читайте також про протирадіаційні укриття та інші види захисних споруд на Хмельниччині.

Від Alona Bereza