Контроль швидкості поліція

З початком повномасштабної війни із росією патрульній поліції на Волині також додалося роботи. Це зокрема опрацювання викликів щодо «маячків» чи позначок фарбою нібито для позначення цілей, виявлення підозрілих громадян, які можуть працювати на ворога, перевірка дотримання комендантської години. Крім того, їх працівники беруть участь у ротаціях у зони активних бойових дій. А ще із початком відключень електроенергії патрульні змушені бути регулювальниками на перехрестах, де не працюють світлофори. 

Про ці, а також інші напрямки роботи ми поспілкувалися із начальником Управління патрульної поліції у Волинській області Андрієм Крутнем.

Підозрілі особи і «маячки»

За словами начальника управління, в певні моменти на початку вторгнення лінія «102» була перевантажена, тому всі виклики зафіксувати було не можливо. Проте наразі кількість викликів зменшується, навіть у порівняні з 2021 роком. Причини цього пояснюються так:

«На сьогодні працює систематизація, щоб працівники патрульної поліції не відволікалися на ті повідомлення, які містять ознаки цивільно-правових відносин, а вирішували ті завдання, які їм підвідомчі», — коментує Андрій Крутень.

Зокрема йдеться про виклики щодо підозрілих громадян, у тому числі біля об’єктів критичної інфраструктури.

«Завдяки пильності наших громадян нам вдавалося затримувати таких осіб і передавати до спеціалізованих підрозділів, котрі проводили з ними відповідну роботу. Навіть пильність громадян у деяких випадках була надмірною, але дійсно ми виявляли осіб, дії яких можуть підпадати під ознаки дестабілізації ситуації в країні», — каже очільник управління.

Також знаходили і ймовірні «маячки». А ще для «виконання превентивних заходів» поліцейські і самі включали проблискові маячки на автомобілях, щоб завадити використанню подібних пристроїв наведення. 

Через аварійні вимкнення електроенергії частина світлофорів на перехрестах не працюють. Тому патрульним доводилося виконувати функції регулювальників. Фото автора

ДТП на блокпостах: хто винен?

Інша частина нової воєнної реальності на Волині — блокпости. За їх встановлення патрульна поліція не відповідає, проте вони аналізували їх роль у встановленні причин аварій. 

«Всі ДТП, які були із матеріальними збитками та травмованими, були проаналізовані. Вони переважно залежать не від причин встановлення самого блокпосту, а від неправильних дій водіїв, які не врахували дорожню обстановку, не вибрали безпечної швидкості, в результаті чого в’їхали у огородження. Якщо ви подивитесь, то можете побачити, що водія інформують про необхідність знизити швидкість, або стоїть знак «Проїзд без зупинки заборонено», — переконує Андрій Крутень.

За його словами, загалом кількість ДТП на Волині зменшується порівняно з минулим роком, у тому числі кількість аварій зі збитками, травмованими чи загиблими. Проте досі значною проблемою є багато п’яних водіїв на дорогах:

«Кількість таких водіїв, на жаль, є великою. За останні дні тільки в одну нічну зміну ми виявили більше 10 водіїв у стані алкогольного сп’яніння або з такими ознаками».

Нині патрульна поліція на Волині має достатнє забезпечення як кадрами, так і паливом та іншими ресурсами, стверджує Андрій Крутень. Фото автора

Волинські патрульні звільняють окуповані території

Порушення комендантської години, які виявляли патрульні, не є масовими, переконує начальник управління. Проте порушників перевіряють та «фільтрують».

«Щодо всіх порушників комендантської години проводили відповідні заходи фільтрації. Ставили питання, чому вони перебувають на цій території і навіть в окремих випадках складали відповідні адміністративні матеріали за порушення комендантської години», — каже Андрій Крутень.

На всі ці заходи патрульній поліції виділяють достатньо ресурсів, переконує начальник управління. Так, на сьогодні тільки місто Луцьк обслуговують більше 8 екіпажів патрульних. Також працівники управління беруть участь у бойових діях для звільнення окупованих територій в інших областях.

«З початку повномасштабного вторгнення наші працівники Управління патрульної поліції у Волинській області брали участь у визволенні України практично на усіх територіях, починаючи з Бучі, Ірпеня, на Миколаївському, Херсонському напрямку, звільнення Лимана, Ізюма», — розповідає Андрій Крутень.

Волинські патрульні беруть участь у звільненні окупованих територій. Детальна інформація про це засекречена, проте про їх роботу періодично нагадують на офіційній сторінці управління

Читайте також: «Думав не про своє здоров’я, а про побратимів» – спогади військового, який ледь не загинув під час ракетних обстрілів військової частини.

Головне фото – автора.