Автівки застрягають у багнюці, а кулі й снаряди летять над головою. Російські військові обстріляли цивільну колону людей, що намагалися виїхати з окупованих територій на, так званій, дорозі життя у Запорізькому регіоні. Дорога життя – шлях про який знає чи не кожен мешканець тимчасово окупованої території на південному сході України, хто рятуючись від війни, їхав у пошуках безпеки на підконтрольну частину країни.     

“Дорога життя” під обстрілом

На «Дорозі життя» у селі Кам’янське Запорізької області російські війська відкрили вогонь по автомобілях у колоні цивільних людей, які виїжджали з окупованих територій. На той момент 49 людей, що евакуювались із окупованих територій, супроводжували працівники ДСНС Запорізької області.  Рятувальники відбуксовували авто з ґрунтової дороги, аби вони продовжували рух в обласний центр. Люди, рятуючись від війни, прямували в Запоріжжя, а через негоду опинилися заручниками на розмитій дорозі.

– Коли почалися обстріли, ми спочатку стояли на вулиці, але вони (російські військові, – ред.) стріляли. Виходить, вони стріляли метрів за 400 так. Але ми стояли за будинком. А от коли поряд, ну буквально метрів 30 за будинком, співробітник ДСНС швидко зреагував. Нас швидко відвели у занедбаний будинок та підвал,- каже Михайло – переселенець з Токмаку Запорізької області.

Запорізькі ДСНС-ники, які супроводжували колону у складних погодних умовах, евакуювали пасажирів та водіїв у найближчі укриття, врятувавши людей від наслідків обстрілів, які не припинялися. Супроводом людей до сховищ займався Сергій Колоней начальник караулу 24-ДПРЧ. Поки Сергій рятував пасажирів, його колеги під обстрілами продовжували буксувати авто.

– Після початку обстрілу я почав евакуювати людей у безпечні місця. В колоні було 49 людей, з них 11 неповнолітніх та одне немовля, – коментує ситуацію Сергій Колоней – начальник караулу 24 ДПРЧ.   

Рятувальна операція тривалістю 3 години

На щастя, жодна людина не постраждала і після закінчення обстрілів усі автівки продовжили рух до пункту призначення.

– Декілька було прильотів метрів навіть за 200. Я ось стояв поруч, і навіть почув, як ударна хвиля дала по курточці. Ну, уламків не було, а ударна хвиля була… може, якийсь снаряд був. Я не фахівець, але було недалеко, поряд. Тільки-но машина піднялася. Поруч буквально з дорогою. Три прильоти поспіль, – каже Михайло.

– Нас обстрілювали просто по машинам. А рятувальники тягнули нас з тої багнюки. Це було просто пекло. Ми були в тому пеклі, – розповідає Оксана -переселенка з Херсону.

Найменшому українцю, якого намагалися вбити росіяни, лише 2 місяці. Всього вдалося відбуксувати 14 автівок, врятувавши 49 людей, з яких, як уже було зазначено, 11 неповнолітніх дітей.   

З початку повномасштабного вторгнення рятувальники надали допомогу понад 1500 автотранспортним засобам, врятувавши близько 6000 громадян із Херсону, Енергодару, Бердянська, Токмаку, Мелітополя та інших окупованих міст й селищ Запорізької області.

Головне фото: співробітники ДСНС Запорізької області, що врятували людей від обстрілів, фото ДСНС

Читайте також: Медики про масштабний теракт у Запоріжжі. Як рятують поранених.

Російські ракети щоденно вбивають мирних запоріжців.

Avatar photo

Від Eva Mironova