Через постійні російські ракетні обстріли інфраструктури України запоріжці готуються жити без світла. Наразі тривають стабілізаційні відключення електрики за певним графіком. Утім ситуація може погіршитись, якщо ворожі обстріли продовжуватимуться.   

Людей тривожить можливий блекаут по всій Україні, втім, українці не збираються здаватися – готові тримати оборону й планувати виходи з кризової ситуації. 

Пункти незламності

Пункт незламності, фото poltava.to

У Запоріжжі й прифронтових містах відкрилися і вже працюють більше десятка «пунктів незламності» –  це намети, які розгорнули рятувальники ДСНС. У обласному центрі збираються відкрити ще два десятка стаціонарних муніципальних пунктів.

Намети оснащені електрогенераторами, розетками для оперативної підзарядки гаджетів, столами, стільцями, ліжками, електрочайниками, принтером, стаціонарним телефоном. Там є також запас води, аптечки й, в деяких, електроплитки.   

– Ми намагаємося забезпечити в пунктах незламності всі мінімальні потреби, які є. Особливо враховуючи ризики з відключенням електрики, з неможливістю зарядити телефони, зігрітися. Намети  облаштовані засобами для обігріву. В різних містах це й УФО, і кондиціонери додаткові, тому тут є мінімальний набір для того, щоб зустріти малечу. Завдяки нашим партнерам з червоного хреста, тут є і розмальовки, і памперси, про всяк випадок. Ми намагаємося все зробити, аби людям було комфортно, коли вони сюди завітають у разі потреби, – говорить речниця ГУ ДСНС у Запорізькому регіоні Юлія Баришева.

Пункт незламності, фото depo.ua

Відзначимо, що пункти для тимчасового перебування людей функціонують цілодобово на всій території України. ГУ ДСНС України у Запорізькій області на території Запоріжжя, Оріхова, Степногірська, Комишувахи, Вільнянська, Гуляйполя розгорнуло 6 мобільних, 15 стаціонарних і 1 пересувний Пункт незламності.

З початку функціонування у них отримали допомогу вже 718 громадян.

Фермери готові до зими без електрики 

Запорізькі фермери готуються до складної зими. В умовах обстрілів російськими військовими енергетичної інфраструктури сільгоспвиробники шукають шляхи збереження зерна й утримання підприємств в належному стані.

Низька вартість зерна, що пропонують трейдери, й небезпека ворожих обстрілів – от що наразі турбує запорізьких фермерів. Російські війська мають на меті залишити Україну без комунікацій. Але фермерському господарству тепло й світло потрібне, як мінімум, для зберігання зерна.

Агрофірма “Славутич”, архівне фото автора

Запорізька агрофірма “Славутич” готова до викликів долі: на випадок, якщо не буде електрики, на підприємстві є два генератори. Але така електрика занадто коштовна.

Геннадій Марич, архівне фото автора

– Електрика потрібна для того, щоб перевіювати зерно. Для того, щоб воно не залежувалось, не втрачало свій клас. І для того, щоб там не заводилися всілякі комахи. Електрика потрібна. У нас є свої дизельні генератори. Коли відключається електрика, ми їх запускаємо. Але це дуже коштовно. Наразі, за нашими підрахунками, щоб працював один дизельгенератор, ми витрачаємо на годину більше тисячі грн, – каже Геннадій Марич – директор агропідприємства”Славутич”.

Підприємство опалюється пелетами.

– Ми виробляємо свої пелети. Тому нам трішки легше. Котли у нас стоять на пелетах, тому коли виключають електроенергію, то, звичайно, ми вмикаємо свій дизельгенератор. Ми з опаленням, у нас є світло. Але це, як я кажу, коштує дорого на сьогодні, – підкреслює фермер.  

Для збереження цистерн з паливом від ракетних ударів у фермерському господарстві вирішили сховати їх під землю. У своєрідні міні-бункери. На зиму ховають у підвали також рідкі добрива. Останні не тільки від ворожих обстрілів, але й від сильних морозів, бо температура збереження таких добрив має бути не нижче 5 градусів з позначкою “плюс”.

– З Оріхова встигли перевести добрива – засоби захисту рослин. І зберігаємо їх в цьому господарстві. Навіщо? Щоб температурного режиму дотримуватись. Щоб вище 5 градусів було тепла. Наразі завершується підготовка полів до зими. Надалі фермерське господарство займатиметься ремонтом побитої ворожими обстрілами техніки й будуванням нового зерносховища, – розповідає Дмитро Єфименко – агроном ТОВ “Славутич”, що евакуювався з Оріхова.

Більша частина земель підприємства знаходиться під Оріховом, який наразі щільно обстрілює ворог. Ці поля не обробляються.  

– У нас більше 5 тис. га землі біля Запоріжжя – у більш-менш безпечній зоні. Проводимо обробіток ґрунту на зиму під основні ярові культури – під соняшник і горох. Закінчуємо вже працювати в полі, – прокоментував завершення сезону головний агроном Сергій Костенко.   

Ціна на пшеницю, за словами аграріїв, наразі нерелевантна. Трейдери пропонують 4 тис. грн за тонну, при собівартості 6 тис. грн за тонну зерна. Тому “Славутич” залишає зерно на зиму, щоб у подальшому реалізувати його по більш вигідній ціні.

Читайте також: Окупанти крадуть запорізький хліб: як виживають фермери під час війни.

Avatar photo

Від Eva Mironova