На тимчасово окупованих територіях Запорізької області так звана російська влада разом із місцевими колаборантами опікуються ще і пропагандистськими молодіжними заходами. Журналістка “Медіаграмотності у регіонах України” підготувала огляд новин про молодіжні заходи із проросійських Телеграм-каналів у Запорізькій області: Запорожский вестник, Владимир Рогов, #ЮгМолодой тощо. Нагадаємо, що споживання контенту таких каналів є небезпечним. Приклади і цитати наводяться мовою оригіналу.

Чому пропагандисти це роблять?

Самі окупанти визнають, що робота з молоддю — один із ключових напрямків їх роботи на тимчасово захоплених територіях. Це підтверджує колаборант Володимир Рогов у своїй заяві:

Работа с молодёжью на освобожденной территории это одно из очень важных и ключевых направлений, которое нельзя пускать на самотёк.

Інша причина — необхідність формувати позитивний імідж росії на новозахоплених територіях, поширювати уявлення про те, що підтримка росії — суспільна норма, яку розділяють усі молоді жителі. Яскравим прикладом є новина з Телеграм-каналу Запорожский вестник, яка розповідає про заяву-звернення до путіна від студентки й редакторки колаборантської газети «Утренняя звезда» у Чернігівці Анастасії Ковдрі.

«Уважаемый Владимир Владимирович, все эти годы люди, живущие на нашей территории, видели от предыдущих властей только пустые обещания и накачивание национализмом. Наш регион – это просто богатейшая житница, которая была разворована и заброшена. И таких примеров очень много. Я верю в то, что с приходом России все изменится к лучшему. Я жду этого. Люди верят в это, молодежь верит.

Именно поэтому я не побоюсь открыто заявить о том, что мы, жители Запорожской области, нуждаемся в немедленном проведении референдума о вхождении нашей территории в состав Российской Федерации. Услышьте нас, пожалуйста», – сказала студентка.

Она отметила, что для молодежи Запорожской области это особенно важно, ведь именно им предстоит строить будущее новой Запорожской области. 

Колаборантка Анастасія Ковдря під час пропагандистського звернення. Кадр із відео Запорожского вестника.

Зауважимо, що Анастасія у цій промові маніпулює та використовує узагальнення, формуючи враження, ніби вона говорить від імені всіх жителів Запорізької області.

Таким чином, робота з молоддю може бути присвячена різним темам і мати різні форми, але переслідує одну мету: просувати російські наративи та створювати “картинку” активної підтримки усіх верств населення. А тепер розглянемо детальніше різні форми таких заходів і небезпеку, яку вони можуть приховувати.

Прибирання, суботники та “наведення порядків”

До теми спільних прибирань молоді звертаються у новинах досить часто. Звернемо увагу на те, що у текстах поруч із “порядком” майже всюди згадується “росія” — для створення відповідного асоціативного ряду. 

Активная молодежь Бердянска привела в порядок большой участок парковой зоны в центре города у набережной. Ребята расчистили территорию от бытового мусора и спилили с деревьев сухие ветки.

В Черниговке состоялся субботник. В рамках подготовки к празднованию Дня молодежи волонтёры движения «Мы вместе с Россией» и жители Черниговки провели субботник. «Без порядка – никуда», – уверены участники субботника.

Сегодня активисты Партии «Единая Россия», «Молодой Гвардии» и волонтеры штаба «МыВместе» совместно с коммунальными службами привели в порядок территорию Братского кладбища. Кроме того, в ближайшее время будет восстановлена мемориальная надпись, поврежденная вандалами. 

Але найбільш неочікуваною стала замітка про те, що так зване міністерство молодіжної політики Запорізької області та волонтери прибиранням привітали Сергія Кірієнка, першого заступника керівника адміністрації президента рф з 60-річчям. 

Министерство молодёжной политики Запорожской области и волонтёры поздравили Сергея Кириенко с днём рождения. Как отмечают сами ребята, лучший подарок – это продолжение добрых традиций волонтёрства, поэтому добровольцы провели акцию «Чистота вокруг нас» и помогли пенсионерам с покупками.

Небезпека таких нібито хороших ініціатив криється у тому, що формується асоціація “росія дорівнює порядку”. А той факт, що студенти з тимчасово окупованих територій об’єднуються у групи, щоб влаштувати прибирання на честь чиновника, є досить тривожним дзвінком.

Волонтерство, допомога нужденним

Наступний напрямок роботи — волонтерство та допомога вразливим групам населення (пенсіонерам, ветеранам, малозабезпеченим родинам тощо). Щоправда, вона має яскраво виражену PR-складову: фотозвітами з наданою допомогою активно рясніють пропагандистські канали. Утім, ця проблема актуальна не тільки для росії.

Суперечливим у такій волонтерській діяльності є те, що вона ігнорує причинно-наслідкові зв’язки. Так, до прикладу, роздаючи гуманітарну допомогу людям у тимчасово окупованих Мелітополі, Бердянську, Василівці, Якимівці, ігнорується той факт, що багато людей опинилися у скрутному становищі через блокування російською армією української гуманітарної допомоги, українських пенсій і соцвиплат. Окрім цього, нагальна необхідність, до прикладу, електроплит, які роздають волонтери руху “Мы вместе с Россией” викликана руйнуванням енергосистеми України. Згадка цих фактів у текстах значно б зіпсувала позитивний ефект, який вони намагаються передати.

Ось ще приклад допомоги, якою займається молодь:

Волонтеры Мелитополя провели акцию «Будь на связи. Будь в безопасности». Суть акции – обеспечить пожилых людей справочной информацией. Сегодня ребята раздали листовки со списком необходимых номеров телефонов: пожарной службы, скорой помощи, полиции, пенсионного фонда, электросети и т.д.

“Будь на связи”. Кадр із відео “Запорожского вестника

І, звісно, деяка інформація не обходиться без перекручувань і маніпуляцій щодо війни росії проти України. Адже автори матеріалів забувають додати, що обстріли відбуваються внаслідок російського вторгнення на територію незалежної України:

Десятки волонтеров Запорожской области сегодня помогают жителям Херсонской области, спасающимся от обстрелов киевской Украины, благополучно добраться в безопасные районы.

Молодіжні талант-шоу з нюансами

Чимало заходів присвячені талановитим дітям і підліткам, що проживають у Запорізькій області: концерти, змагання, конкурси, турніри, форуми тощо. Утім, є нюанс: чи не кожен із перелічених дійств має яскраво виражене проросійське забарвлення. Концерти супроводжуються кульками у кольорах триколору; назви заходів асоціюють молодь тимчасово окупованих територій з приналежністю до росії; згадується концепція “єдиної держави”. Ось кілька прикладів:

Форум сообщества «Мы – настоящее России» провели в Запорожской области. Цель сообщества – поощрять активную молодежь Мелитопольского района. В мероприятии приняли участие 50 активных, спортивных и талантливых детей со всего района.

В Мелитополе провели конкурс «Таланты единой державы». В нем приняли участие воспитанники творческих коллективов Мелитополя и района в возрасте от 7 до 17 лет.

Кадр із відео про конкурс «Таланты единой державы». Відео “Запорожского вестника”.

Такі заходи є небезпечними, оскільки формують у чутливих до сприйняття пропаганди дітей і підлітків сприйняття того, що вони справді належать до росії. 

Флешмоби, акції й інші масові заходи

Масовість — основна мета, до якої прагнуть пропагандисти у таких форматах заходів. Саме завдяки великій кількості людей, що беруть участь у них, може сформуватися уявлення, ніби це соціально прийнятна позиція, поширена в суспільстві. Ось кілька масових молодіжних заходів: 

Молодежь Мелитополя в этот день провела флешмоб «Три цвета – одно настроение». Ребята показали, что российский триколор отныне их главный ориентир.

Молодежь Запорожской области зажгла свечи в память о погибших от обстрелов кровавого киевского режима мирных жителях Донецка.

Ще один пропагандистський флешмоб —  #СожгиТрезубец. Ось як його пояснюють автори ідеї:

Мелитопольцы говорят прощай украинским паспортам и всему, что они символизировали. Жители города запустили акцию #СожгиТрезубец. Они избавляются от своих старых паспортов и водительских удостоверений украинского образца сразу после участия в Референдуме по воссоединению с Российской Федерацией.

Кадр із відео про флешмоб зі спаленням українських паспортів. Відео “Запорожского вестника

Варто додати, що на відео зі спаленням паспорту представлена лише одна людина, тому про масовість не йдеться. 

Політична агітація

Одна з найбільш загрозливих форм пропагандистської роботи з молоддю — втягування її до участі у політичній агітації. Ось кілька яскравих прикладів-цитат із запорізьких псевдомедіа. 

Корпус «Волонтеры Za Россию» начал работать в Запорожской области.

«Молодежь Запорожской области поддерживает проведение референдума. Мы понимаем, что в наших руках находится светлое будущее и верим, что в ближайшее время всё изменится в лучшую сторону. Каждый день мы видим, что наш народ страдает от рук нацизма, мы больше не можем молчать и терпеть это», – рассказала инициатор создания волонтерского движения Юлия Клименко. 

С 21 по 27 сентября волонтеры будут помогать жителям Запорожской области в информировании граждан о референдуме и проведении голосования.

Волонтёры Zа Россию. Кадр з Запорожского вестника.

Наскільки масовим є таке явище, може свідчити наступна замітка:

Молодежь Запорожской области активно включилась в работу по Референдуму. По всей Запорожской области на 30 информационных точках в Мелитополе, Энергодаре, Днепрорудном, Каменке-Днепровском, Черниговке, Токмаке, Куйбышеве, Розовке,  Пологах, Бердянске ежедневно работает 90 волонтёров. За все дни ребята проинформировали более  85 тысяч человек.

Фото та новина з каналу “Юг Молодой

На відео з промовистими назвами “девочка_мелитополь_01”, “девочка_мелитополь_02” та “парень единство референдум” (підписи оригіналу файлів збережені) молоді люди повторюють майже ідентичні фрази про те, як при Україні їм було важко, а росія дає нові можливості, доступне навчання, освітній потенціал тощо. Всі опитані, майже за шаблоном, розповідають, що вони, їх родина та друзі обов’язково голосуватимуть на референдумі за росію.

“Парень едиснтво референдум”. Кадр з відео Запорожского вестника

Отже, пропагандистські заходи з агітації та промивання мізків, на жаль, націлені й на українських дітей і підлітків, що вимушені проживати на тимчасово окупованих територіях. Огляд цих дійств свідчить про те, що вони здебільшого направленні на формування сприйняття єдності та приналежності до росієї а також — створення враження масової, всеохоплюючої підтримки. 

Про справді корисний захід, направлений на користь молоді, можна прочитати у нашому попередньому матеріалі з Сумщини.

***

Головне зображення – фото з Телеграм-каналу “Запорожский вестник

Від Kristina But