На початку повномасштабної війни потреби фронту були не до кінця зрозумілі та сформовані. Тож на допомогу військовим відправляли як дійсно необхідну техніку та обладнання, так і не надто пристосовану для воєнних умов. Мова, зокрема, йде про шкільні автобуси, які в березні-квітні активно вилучали на користь ЗСУ. За словами першого заступника голови Дніпропетровської ОВА Володимира Орлова, загалом на потреби військовим передали близько 400 таких автобусів.

Оскільки в цивільному житті такий транспорт часто використовували в сільській місцевості, його прохідність та витривалість були цілком прийнятні для воєнних умов. Лишалось лиш перефарбувати їх з радісного жовтого у “піксель” і – вперед, на фронт. Так, власне, і чинили. Однак час минав, війна тривала, а школярі попри небезпеку обстрілів повертались за шкільні парти. Постало питання відновлення автопарку шкільних бусів. 

Хто та що купував

Загалом за поточний рік замовниками Дніпропетровщини на придбання автобусів була витрачена досить значна сума – 135,67 мільйонів гривень. Придбано 54 новеньких транспортних засоби, які розвозитимуть школярів до їхніх навчальних закладів. 

Найпершими про потреби дітей подумали у селищі Софіїївка Криворізького району. Відділ освіти Виконавчого комітету відповідної ради на початку серпня оголосив проведення відкритих торгів для придбання одного автобуса.

При очікуваній вартості в 2,7 мільйона гривень на торги прийшли ТОВ “Завод Автоснаб”, який не готовий був скинути ні копійки та ТОВ “Укртех Ресур”, що запропонував ціну на 1 тисячу гривень дешевшу. Цього й вистачило для перемоги. 

За умовами підписаного у середині вересня договору селищна рада отримала автобус “ЕТАЛОН” виробництва ТОВ “Чернігівський автозавод”. Конструкція транспорту передбачає наявність 28 місць для сидіння школярів, 3 місця для супроводжуючих осіб, одне крило для водія та одне для члена екіпажу. Сам автобус мав бути обладнаним дизельним двигуном рівня Євро-5 і механічною коробкою передач. Класичне поєднання. 

Фото – “Укрінформ”

Десь в той же час свої торги почала проводи і Глеюватська сільська рада. Тут вирішили не надто перейматись конкурентністю, оголосили спрощену закувлю на 5 мільйонів гривень та наміром придбати 2 автобуси на цю суму. 

Відгукнувся на пропозицію ТОВ “Автоград-2007”, який оцінивши власні можливості, погодився надати товар за 4,98 мільйона гривень (2,49 мільйона за одиницю). Товаром були спеціалізовані шкільні автобуси “ATAMAN” D093S2 виробництва АТ “Черкаський автобус”. Місць для дітей стільки ж – 28. Плюс цей транспорт облаштований внутрішніми гучномовними пристроями, доступними для користування як водієві, так і особам, які супроводжують школярів. 

Інші закупівлі автобусів у області

Опісля оголошення цих двох закупівель настала досить тривала, та не надто зрозумiла пауза. Відновили роботу над придбанням шкільного транспорту лише у жовтні. 

Відділ освіти Магдалинівської сільської ради вирішив повторити досвід колег з Глеюватки та замовив  “ATAMAN” D093S2. На відміну від попередників освітяни Магдалинівки вирішили провести конкурентні відкриті торги, однак очікувану вартість поставили на порядок вищу – 2,7 мільйона гривень. Відповідно навіть скинувши за час аукціону 105 тисяч, переможець торгів ПП “Форсаж” поставить автобус за 2,595 мільйона. 

Спаський ліцей Підгородненської міської ради Дніпропетровської області спокусився на ту ж модель “ATAMAN”. Та не створивши умов для конкуренції, купив транспорт ще трохи дорожче – 2,598 мільйона гривень. Поставити його мав ТОВ “Автоград – 2007”. 

Дещо дешевше від попередників, та все ж дорожче від Глеюватки свої два “атамани” купило Управління освіти, культури, молоді та спорту Новопільської сільської ради. По 2,528 мільйона на автобус їх має доставити замовнику ПП “Автомобільна компанія “Укравтоснаб”. 

Фото – “Укрінформ”

Передостаннє замовлення. Цього разу “ЕТАЛОН” за 2,8 мільйона гривень. Замовник Відділ освіти, культури, молоді та спорту Маломихайлівської сільської ради. Постачальник – ТОВ “Торговий дім “Еталон Авто”. Власне, саме ця фірма і заробила на шкільних автобусах найбільше, оскільки виграла всі успішні лоти у наступній, найбільшій закупівлі.

Автобуси для всіх

Цілком очікувано найбільше замовлення було оголошено найбільшим замовником. Третього жовтня Департамент освіти і науки Дніпропетровської ОДА оголосив 9-лотову закупівлю загальною очікуваною вартістю 115 мільйонів гривень. Чималенька сума.

Єдиним конкурентом на торгах, який відверто не торгувався, а пропонував ціну ідентичну очікуваній, стало ТОВ “Бас мотор”. А от ТОВ “Торговий дім “Еталон Авто” дісталось чимало:

У своїй тендерній документації замовник не вказав, куди саме йому потрібно аж 46 шкільних автобусів. Однак, судячи з різної кількості в лотах, транспорт поїде до різних громад Дніпропетровщини. Це підтверджується і сюжетом “Суспільного”, який розповідає про 10 автобусів зі згаданої партії, які поїхали до сільських та селищних рад.

Хто заробив найбільше

Звісно ж найбільший фінансовий куш від цих “автобусних замовлень” дістався ТОВ “Торговий дім “Еталон Авто”. Від загального “пирога” в 135,67 мільйонів гривень, фірмі вдалось отримати 117,74 мільйонів. 

Створена ще в 2006-му році фірма пройшла довгий шлях від новачка до лідера ринку. Наразі власником підприємства вказаний швейцарець Петер Герберт Швотцер, а от засновником – ТОВ “Бодмін Україна”. Це товариство у свою чергу заснували швейцарське акціонерне товариство “BODMIN AG”, ТОВ “Кирайн”, ТОВ “Логістичний центр і “Еталон” та киянин Володимир Бутко. 

Для розуміння масштабності виробництва ТОВ “Торговий дім “Еталон Авто” варто згадати, що з 2018 року на публічних закупівлях фірма отримала замовлень на 1,14 мільярда гривень.

Головне зображення- “Укрінформ”.

Читайте також: Півмільярда з “Великого будівництва” – в дніпровські дороги