Майже 400 дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування евакуйовано до Чернівецької області. За даними Служби у справах дітей Чернівецької військової адміністрації лише 12 відсотків цих дітей підлягають усиновленню. Також за минулий рік на 30% збільшилась кількість бажаючих на Буковині взяти дитину в сім’ю. Які на сьогодні форми опіки доступні, що для цього необхідно та скільки дітей в області потребують опіки.

На початку повномасштабного вторгнення в українському інформаційному просторі все частіше з’являлися повідомлення про евакуацію дітей, які втратили батьків з закликами до їх негайного усиновлення. Такі повідомлення часто були фейковими, а процедура взяття дитини до сім’ї дещо складніша. Якщо діти справді опинялися без опікунів, соціальні працівники в першу чергу намагалися знайти їхніх біологічних родичів. На початку березня в Україні запустили програму тимчасового прихистку, для того, щоб прийняти дитину на нетривалий період, яка через війну цього потребувала. 

“То був такий патріотичний потяг бажаючих, але не так просто взяти дитину в сім’ю”

“То був такий патріотичний потяг бажаючих, але це не так просто взяти дитину в сім’ю. Потрібно надати пакет документів, пройти навчання обов’язкове, пройти перевірки. Також обстежують умови проживання цієї сім’ї, чи є місце прийняти дітей, це все дуже важливе”   

– розповідає  працівниця Чернівецького обласного центру соціальний служб Людмила Щербата.
Людмила Щербата, начальниця відділу з організації навчальних заходів для сімейних форм виховання Чернівецького обласного центру соціальних служб. Фото з facebook Людмили Щербатої

За словами Людмили Щербатої від Чернівецької області в чат бот подали заявку 120 людей, 107 частково взяли участь у навчанні, але остаточно все навчання впродовж трьох днів пройшли 68 сімей. Такі результати могли свідчити про швидкоплинний порив деяких бажаючих батьків прийняти дитину.  

“Навчання не було за програмою обов’язковою умовою, але ми вирішили його зробити, щоб люди зрозуміли, що це не так просто. Це велика відповідальність, навіть на невеликий термін. Адже за програмою перебування дитини в такій сім’ї може бути до трьох або максимум до шести місяців. Ці три дні навчання були обов’язковою умовою. Це були короткострокові семінари, вони тривали орієнтовно трохи більше години. Ввідні моменти, щоб пояснити, як підготувати сім’ю, як проходять перші дні адаптації дитини, особливості догляду за дітьми. На такі питання в першу чергу звертали увагу”. 

Що стосується інших форм виховання, у Чернівецькій області за 2022 рік майже на 30 % зросла кількість бажаючих взяти участь в навчанні та влаштувати дитину в сім’ю.

“Якщо говорити про усиновлювачів, опікунів чи прийомних батьків, які подали подання на навчання в центр соціальних служб, то це 96 осіб за 2022 рік. Якщо в минулому році ми провчили 71 особу, то в 2022 приблизно 100 осіб”. 

З майже чотирьохсот евакуйованих дітей лише 12 % підлягають усиновленню

В 2022 році кандидати з Буковини усиновили двох дітей з інших регіонів. Ще вісім взято під опіку, піклування та четверо прилаштовано до прийомних сімей та будинків сімейного типу. З початку повномасштабного вторгнення на обліку служби у справах дітей перебувають 16 дітей-сиріт із інших регіонів, п’ятеро з яких утратили батьків або їх доля невідома. Також на Буковину евакуйовані дитячі заклади з Миколаївської, Донецької, Харківської, Київської та Одеської областей. Загальна кількість дітей 353, проте лише 12% з них підлягають усиновленню, опіці чи іншій формі влаштування. 

“Це все сімейні форми влаштування дітей. Це дуже серйозно, ми отримуємо подання від місцевих служб у справах дітей, або районних, про те, що така родина бажає взяти дитину і взяти участь в нашому навчанні”. 

Найвищою формою влаштування дитини є усиновлення. Такі діти потрапляють до сім’ї на правах рідних. Опіка та піклування в першу чергу передбачена на родинні стосунки, тобто за потреби перевага в опіці над дитиною надається родичам, але можлива і для інших кандидатів. Також така форма влаштування є простішою за усиновлення. 

“Для усиновлення, наприклад, потрібна довідка про доходи на кожного члена сім’ї, плюс на дітей, які будуть улаштовані. А якщо сім’я бере дитину під опіку, то це вже не так строго, доходи важливі, але не так, як при усиновленні. Також при опіці не такі ж самі, як при усиновлені, права. Якщо родина бере дитину під опіку, то вона виховує її до досягнення повноліття, якщо дитина навчається, то до 23 років. Тільки після усиновлення дитина потрапляє в сім’ю на правах рідних дітей”.

“Основне завдання опіки – навчити дитину, як жити далі. Але якщо батьки вважають за потрібне усиновити дітей, то вони мають можливість це зробити, їм надається першочергова пільга. Тому що ці діти, які перебувають в опікунських і прийомних сім’ях, є і залишаються в базі дітей, що підлягають усиновленню. Це можуть бути і сироти, і позбавлені батьківського піклування, такі діти знаходять у базі служби у справах дітей”.  

Прийомна сім’я чи будинок сімейного типу – форма виховання, в якій батьки доглядають дітей до повноліття. В прийомних сім’ях можуть бути влаштовані до п’яти дітей, в будинках сімейного типу – від п’яти до десяти. Це є обов’язковою умовою. Такі батьки отримують на кожну дитину допомогу у вигляді виплат від держави, а будинки сімейного типу знаходяться під соціальним супроводом фахівців. Також однією з форм опіки є патронаж для дітей, яких улаштовують на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі. Після кількох місяців дитину або повертають в біологічну сім’ю, якщо усунуті наслідки недбалої опіки, або влаштують на постійне перебування до інших форм сімейного виховання. 

“Це альтернативна форма. Це вже як робота. Також патронатними вихователями можуть бути і не сім’я, а наприклад мама і дочка – як вихователь і помічник вихователя. Туди діти потрапляють із сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Далі ці сім’ї або покращують цей стан і діти повертаються до них або, якщо батьки не виправляються, то шукають їм прийомні сім’ї, дитячі будинки або опікунські сім’ї”. 

Для того, щоб прийняти дитину в сім’ю незалежно від форми виховання, для всіх бажаючих необхідно зібрати перелік документів та пройти навчання. Його проводять у центрі соціальних служб. Навчання на прийомну родину чи опікуна триває 6 днів, повний робочий день. На ньому, за словами Людмили Щербатої, детально вивчають теорію та відпрацьовують у групах практичні завдання. 

“Випадки повернення дітей також бувають”

“Детально підходимо до питань вікових особливостей, виховання, травм. Люди комунікують між собою.  Також ми вимагаємо участь обох батьків. Наше завдання – підготувати сім’ї, щоб вони розуміли, що це прийняття є усвідомленим, і щоб вони зрозуміли, що вони вже готові. Наприклад, у нас була така родина, яка прийшла на навчання, але жінка наступного дня підійшла і сказала, що не готова, що в неї двоє своїх дітей, а це більше чоловік хоче. Ось чому ми і вимагаємо двох батьків. І якщо люди визнають, що вони не готові, це дуже важливо, щоб потім не сталося так, що через місяць дитину повернули. Випадки повернення дітей також бувають”. 

Станом на початок 2023 року на обліку в Чернівецькій області перебуває майже 1000 дітей сиріт чи дітей позбавлених батьківського піклування. На Буковині  функціонує 17 будинків сімейного типу, 49 прийомних сімей, та 6 патронатних вихователів.

Читайте також наш матеріал про те, як взяти дитину під опіку