Ігор Черняк – старший інспектор вибухотехнічного відділу поліції. Одразу після звільнення Сумщини він разом з колегами з усієї України працював над очищенням території області від ворожих мін. Вибухонебезпечні предмети тоді знаходили скрізь: на побутовій техніці у приватних будинках, у полях та лісах, у залишеній ворожій техніці. Після деокупації Харківщини Ігор відправився розміновувати сусідню область. А в грудні мав тривале відрядження до Херсона і навколишніх сіл. З чим довелось зіштовхнутись саперу на Півдні та що найбільше вразило – читайте у нашому матеріалі.

Розмінування Херсонщини

Першим від вибухонебезпечних предметів почали зачищати саме Херсон, розповідає досвідчений сапер із Сум. Ворог облаштував місця для свого перебування в об’єктах інфраструктури: там проводили агіткампанії, розміщували штаби, допитували й катували місцевих. Саме такі місця перевірили у першу чергу, говорить Ігор. Тікаючи з Херсонщини, ворог закладав на таких об’єктах багато вибухівки й створював пастки. Непомітні непрофесійному оку вибухонебезпечні предмети маскували поблизу дверей, стільців, комп’ютерів і під принтерами.

«Вони все мінували ще до того, як почали відступати, певно, боялися, щоб до них не проходили певні групи ДРГ. Ставили розтяжки, встановлювали там протипіхотні міни, протитанкові міни. Вони робили різні пастки, різні сигнальні міни, аби бачити, з якого боку готується напад. Усе це вони залишили після себе і довелось нам потім його розміновувати».

Ігор Черняк – старший інспектор вибухотехнічного відділу Головного управління Нацполіції в Сумській області
фото з фейсбук-сторінки “Поліція Сумської області”

Також першочергово фахівці розміновували дороги, аби забезпечити доступ до ліній електропередач, газопроводів та інших об’єктів критичної інфраструктури. Це було необхідно для відновлення електро-, газо- та водопостачання і мобільного зв’язку.

«Коли ми ці дороги розміновували, то натикалися на їхні позиції, які були дуже заміновані. Це були і протипіхотні, й протитанкові міни. Радянського виробництва і сучасні. Було безліч пасток».

Ігор Черняк – старший інспектор вибухотехнічного відділу Головного управління Нацполіції в Сумській області

Що найбільше вражає саперів?

Розмінування Херсонщини досі триває, аби очистити територію від ворожих «подарунків» знадобиться ще не один місяць, говорить Ігор. Та нашим фахівцям допомагає жага якнайскоріше зробити українські міста та села безпечними й досвід, набутий як до, так і під час російсько-української війни.  

«Ми брали участь у розмінуванні Сумської області, до нас сюди приїздив зведений загін колег. Дуже багато об’єктів було в Тростянці. Але там були в основному танкові снаряди, мінометні снаряди, були артилерійські снаряди в дуже великій кількості. У Харківській області ми вперше зустрілися з міною ПОМ-3. Це міна російського виробництва, 2020-го року, тобто нова міна. Міна має сейсмічний датчик, вона зчитує людські кроки, й приблизно на 10 метрів спрацьовує».

Ігор Черняк – старший інспектор вибухотехнічного відділу Головного управління Нацполіції в Сумській області

При спрацюванні така міна наносить смертельні ураження в радіусі 10 метрів. Розробка сучасних російських мін відбувалась засекречено, тож інформацію про їх будову і загрозу, заховану всередині, українські сапери добували буквально по крихті. Зі знайдених уламків зібрали для наочності протитанкову ворожу міну. Вона реагує на вібрації ґрунту й обладнана мікрофонами, які розрізняють звуки військової техніки, та спрацьовують при наближенні машин.

«Іще на головній частині стоїть інфрачервоний датчик, який реагує на тепло танка. Міна нахиляється в бік танка, її головна частина вистрелює на 30 метрів. Уже в повітрі вона орієнтується й приблизно з висоти 30 метрів робить вибух по танку».

Ігор Черняк – старший інспектор вибухотехнічного відділу Головного управління Нацполіції в Сумській області
фото автора

Та найбільше, говорить Ігор, дивує не підступність ворожої вибухівки, а підлість самих росіян: вороги мінують міста і села, де продовжують жити мирні люди, пенсіонери й діти.

«Найбільше вразило, що місця, де заміновано, показували діти: «Оце схоже на міну, оце». Дитина нас проводить по цих місцях, вона може не розуміти, що це за місця. А ми то розуміємо, як воно працює і до яких випадків воно може призвести. Ти проходиш ці місця і в тебе просто серце зупиняється. А діти говорять: «Ну, їх як вибили от нам було цікаво, ми проходили». А там і техніка ворожа бойова, і міни, і цілі ящики з тими мінами. Розумієш, яке дитинство у цієї малечі: вони ось так по мінному полю бігають. Ми одразу брали такі об’єкти до зачистки, щоб більше там діти не бігали».

Ігор Черняк – старший інспектор вибухотехнічного відділу Головного управління Нацполіції в Сумській області

У планах Ігоря Черняка – розмінування Донеччини й Луганщини, які, впевнений, вже незабаром визволять від ворога українські військові.

Читайте також: «Перед нами непроста зима, але Херсон стоїть. Головне – він наш, український!».