Понад 15 мільйонів євро грантових коштів на будівництво чи реконструкцію житла для внутрішньо переміщених осіб залучила Чернівецька міська рада. Де та яке житло збудують, які терміни реалізації та хто першочергово може отримати право на заселення – більше читайте у нашому матеріалі.

Модульне містечко готове до заселення 

Одним з перших проєктів для забезпечення житлом внутрішніх переселенців у Чернівцях за грантові кошти було створення модульного містечка. Згідно проєкту було передбачено встановлення восьми житлових блоків та одного адміністративного. Кімнати спроєктовані для сімей та одиноких, установлені необхідні меблі індивідуального користування, а в будинках є спільні вбиральні та душові. Загалом у містечку поселять до 225 людей. На сьогодні роботи майже завершені. Вартість установлення модульного містечка 3 мільйони євро. Грант на будівництво виділили Європейський союз та уряд Німеччини. Виконавцем проєкту була Федеральна компанія GIZ, з якою Чернівецька міська рада підписала договір про співпрацю у червні 2022 року.  

Модульне містечко розміщено в Садгорі на вулиця Іларія Карбулицького. Земельну ділянку під будівництво надала Чернівецька міська рада. Також за кошти Чернівецької громади в будинках забезпечено підведення водопостачання, водовідведення та електромережі. На підключення комунальної інфраструктури з міського бюджету було витрачено майже 417 тисяч гривень. Таку інформацію у відповідь на наш інформаційний запит надав департамент інфраструктури та благоустрою міської ради. 

Багатоквартирні будинки для 615 переселенців

У Чернівцях для внутрішньо переміщених осіб побудують сім багатоквартирних будинків. Загальна площа будівель орієнтовно 7 500 м². За даними Департаменту соціально-економічного розвитку Чернівецької міської ради у будинках зможуть розмістити до 615 людей.  Кількість квартир буде визначена при розробленні проєкту на будівництво житлових будинків. Таку інформацію надали у відповідь на наш інформаційний запит Департамент інфраструктури та благоустрою. Заплановано будівництво будинків на вулиці Богдана Лепкого поблизу Мармарозької. Під будівництво передбачено дві суміжні земельні ділянки площею 0.82 га та площею 1,28 га. 

Проєкт реалізують за грантові гроші. Загальна сума фінансування 10 з половиною мільйонів євро. Договір, який Чернівецька міська рада та Європейська Комісія уклали наприкінці 2022 року, передбачає забезпечення ВПО належними умовами проживання у новозбудованих багатоквартирних будинках з рівнем нормативу енергозбереження, вищим за середній по місту.

Наразі триває розробка проєктно-технічної документації. Період реалізації проєкту становить 18 місяців. У січні 2023 року Чернівецька міська рада отримала початковий авансовий платіж за проєктом 109 465,50 євро.

Створять гуртожиток та переобладнають приміщення для надання медичних послуг

У Чернівцях створять гуртожиток та переобладнають приміщення для надання медичних послуг внутрішньо переміщеним особам. Відтак, житлом зможуть забезпечити ще близько 50 людей. Роботи з реконструкції передбачені за за грантові кошти від міжнародної організації НЕФКО. Сума гранту майже 1,5 мільйона євро. За ці планують переобладнати будівлю на вулиці Шкільній, 25 під житлові кімнати гуртожитського типу та приміщення на Головній, 218 для поліклініки, яка надаватиме медичну допомогу внутрішньо переміщеним особам. 

Договір Чернівецька міська рада та корпорація НЕФКО уклали у вересні 2022 року. Наприкінці 2022 року відбулися тендерні процедури та підписано контракт з переможцем тендеру, який проводитиме поточний ремонт приміщень. Станом на зараз ведуться проєктні роботи.

Облаштування житла від міжнародної організації міграції

Ще одне тимчасове житло для вимушених переселенців облаштують на вулиці Полєтаєва, 10. Для облаштування помешкання передбачено перший поверх будівлі загальною площею 423,5 квадратних метрів.  Для реалізації проєкту облаштування тимчасового житла для внутрішньо переміщених осіб наприкінці лютого 2023 року між Чернівецькою міською радою та Міжнародною організацією з міграції підписано відповідний Меморандум про співпрацю. 

За договором Міжнародна організація з міграції забезпечує розробку проєктно-технічної документації, залучає підрядників для виконання ремонту, здійснює оплату та контролює хід виконання всіх робіт. За договором проєкт повинен завершитися до червня 2023 року. 

Право та черговість для заселення 

Житло для переселенців. Фото: Facebook.com/poryatunokua

Для того, щоб стати на облік та отримати в користування житло, людина повинна подати заяву до уповноваженого органу, де вона перебуває на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб. До заяви додати паспорт, довідки внутрішньо переміщеної особи та членів сім’ї. За необхідності свідоцтво про народження, шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника. Копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житла. 

Кого заселяти першочергово вирішує Чернівецька міська рада. Відповідно до постанови Кабміну, пріоритетність визначення осіб, яким будуть надані житлові приміщення, відбувається через нарахування балів за системою оцінювання потреби в житлі. Відтак, першочергове право отримати в користування житло мають сім’ї з двома і більше дітьми, сім’ї, у яких є вагітні жінки, люди, які втратили працездатність, та сім’ї з пенсіонерами. 

За загальними критеріями, одними з перших в черзі є сім’ї з дітьми, один із батьків яких загинув під час збройної агресії рф, внутрішньо переміщені особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї, де дитині надано статус постраждалої через воєнні дії, сім’ї з дітьми з інвалідністю, багатодітні та неповні, а також родини, в яких є непрацездатні особи. 

Якщо є дві заявки з однаковою кількістю балів, першочергове право на житло отримують люди, які подали заявку швидше. Житлові приміщення для ВПО надають у тимчасове користування на рік з можливістю продовження за потреби.

Читайте також матеріал про житло та іншу допомогу внутрішньо переміщеним особам на Буковині від представників національних спільнот.