Розбирають завали, розчищають вулиці від брухту й допомагають відбудувати житло та інші зруйновані росіянами об’єкти. Волонтерський проєкт «Добробат» діє на Сумщині вже рік, з моменту деокупації області. Проте роботи вистачає – будівельники-добровольці зараз відновлюють зруйновану 5-поверхівку в Тростянці. Ворог прицільно обстрілював житловий будинок, а мешканці переховувались у підвалі, аж поки будівля не спалахнула.

«росіяни стояли і просто дивилися»: ворог прицільно обстріляв багатоповерхівку у Тростянці

Тростянець – невеличке місто на Сумщині, яке торік стало відомим на увесь світ. Ворог окупував населений пункт із перших днів повномасштабного вторгнення. Росіяни вбивали і катували людей просто на вулицях, прицільно знищували будинки й підприємства, руйнували все на своєму шляху й грабували магазини. Жахливих руйнувань завдали й житловій 5-поверхівці по вулиці Благовіщенській. Ворожа техніка дислокувалась навпроти, на Вокзальній площі. Окупанти обстрілювали житловий будинок з кулемета.

м. Тростянець. Фото автора

«Обстріл був за 2 дні до відходу росіян з Тростянця. Це було 10 ранку. Але пожежа тривала до ранку наступного дня. Я особисто гасив вогонь до третьої години ночі. У мене на кожному поверсі стояло по два відра з водою, тому що після першої пожежі я розумів, що вода може знадобитись. Рятувальників не пускали росіяни. Мені вдалось не допустити, щоб пожежа перекинулась на другу половину під’їзду. А росіяни стояли поруч і тихенько спостерігали. Ніби вони тут ні до чого».

Юрій Смірнов, домоврядник будинку

Пан Юрій досі мешкає у зруйнованому будинку, охороняє оселі сусідів та намагається відновити власне житло. Пригадує, у той жахливий для всього будинку день, мешканці переховувались у підвалі, аж поки не спалахнула пожежа. Квартири у будинку вигоріли вщент. Особливо – на горішніх поверхах.

Приїхали вже всьоме: робота «Добробату» на Сумщині

Одразу після деокупації Сумщини, на початку квітня минулого року, в області активізувався рух «Добробату». Ця волонтерська організація відновлює житло та об’єкти соціальної інфраструктури, які зазнали руйнувань унаслідок російської агресії. Добровольці розбирають завали, латають дахи, замінюють побиті вікна та відбудовують стіни. Волонтерський рух діє на території Київської, Чернігівської, Харківської, Миколаївської, Запорізької, Херсонської та Сумської областей. За рік до нього долучились понад 40 тисяч людей.

м. Тростянець. Фото автора

Лише самовіддача і патріотизм, тут немає ні заробітної плати, ні якихось інших виплат. Ми працюємо безкоштовно. Дякуємо громадам, які організовують нам харчування, транспорт. Але основне – це бажання допомогти. Це вже 7 виїзд у Тростянець, ми вже місяць працюємо на цьому об’єкті: будинок буде відновлений. Залишилось 4 та 5 поверх прибрати, вони  найбільше постраждали, там був епіцентр пожежі».

Олексій Клюєв, очільник Сумського осередку «Добробату»

Волонтери Сумського осередку “Добробату” працювали також в Охтирці, Лебедині, Бурині, Боромлі та інших містах і селах, які постраждали від російської агресії.

м. Тростянець. Фото автора

«Хочу допомогти, бути корисним суспільству, не залишити людей у біді. Не бути байдужим до цієї біди, горя. Тому розчищаємо завали, що можемо, те й робимо».

Артем Серіков, волонтер Сумського осередку «Добробату»

«Хотілося б внести свою частинку в відбудову, в допомогу, в перемогу – така мотивація».

Юлія Рєпа, волонтерка Сумського осередку «Добробату»
м. Тростянець. Фото автора

Підприємці, працівники органів місцевого самоврядування, охоронці, судді, педагоги й медики – до відбудови зруйнованих об’єктів на Сумщині долучаються різні люди, зі спільною метою – відбудувати Україну.

Читайте також: «Сітка – це зброя: хмельницькі волонтери про створення маскувальних засобів».