День вишиванки в Україні відзначають кожного року у третій четвер травня. Зараз це свято набуло міжнародних масштабів. Вишиванку одягають не лише в Україні, а й далеко за її межами. Про те, як цей день відзначають військові, якого змісту свято набуває в контексті війни, а також про використання символів українського спротиву у маркетингових цілях та розвиток вишиванкового бренду у майбутньому, ми поспілкувалися з співзасновником свята, режисером та військовим Олександром Ткачуком

Олександре, ти зараз військовий, пішов на службу одразу після повномасштабного вторгнення, чи брав з собою вишиванку на війну?

Так, коли почалася повномасштабна війна, я якраз був за кордоном. 25-го лютого була запланована прем’єра мого фільму «Хто ми? Психоаналіз українців» для наших земляків у Мілані. Провів показ – і повернувся в Україну. 28-го лютого вступив до лав ТРО. Минулого року до Дня вишиванки ми розробили бойову вишиту футболку, яку може одягнути кожен військовослужбовець у будь-яких умовах. Наша команда збирала кошти на їх виготовлення і відправляли ці вишиванки бійцям на передову. Одна з таких військових вишиванок завжди зі мною на фронті.

“Вишиванка – це один із символів боротьби й ідентифікатор “свій-чужий””

Як цей день відзначають військові: ти, твої побратими на службі в зоні бойових дій?

Вишиванка – це один із символів боротьби і ідентифікатор “свій-чужий”. А ще у наших традиціях вона вважається оберегом, тому що часто її вишивають близькі люди з молитвами про захисників. На фронті не завжди у всіх є можливість одягнути вишиванку. Хто її має – той одягає, хто не має – той просто підтримує це свято. Гадаю, важливіше просто мати її у своєму серці.

У вашої команди щороку були ініціативи дарувати вишиванки новонародженим, раніше ви дарували вишиванки українським військовим на Сході. Цього року будуть подібні акції? Чи допомагали військовим отримати вишиванку і чи були запити на це?

Минулого року ми надіслали декілька сотень вишиванок військовим. Це тактичні футболки кольору хакі з розробленим вишитим узором з тризубами. Насправді запитів було набагато більше, ніж ми могли фізично опрацювати. Минулого року військові, які отримали вишиванки, робили спільні фото. Писали нам, що це підтримувало їх. А акція “Народжені у вишиванках” є традиційною. Щороку ми даруємо вишиті сорочки маленьким українцям як за кордоном, так і вдома.

Чи відчуваєте ви, що День вишиванки має особливий зміст у контексті війни росії проти України?

Війна росії проти України – це війна за ідентичність, а вишиванка – це уособлення української ідентичності. росія намагається знищити українську культуру та стерти нашу ідентичність. День вишиванки набув широкої популярності якраз після початку гібридної війни у 2014-му. Тоді багато українців почали розуміти, ким вони є. А ще більше – після 24 лютого минулого року. Ми знаємо чимало історій, як українці під загрозою смерті вивозили свої вишиванки з окупованих територій, тому що в російських наративах вишиванка – це прояв “радикального націоналізму”, а в українській свідомості вишита сорочка – це рідне, це своє. Зрештою, вишиванка стала елементом культурної дипломатії на міжнародному рівні. Окрім українців її одягають усі, хто підтримує нашу державу. Це і політики, і державні діячі, відомі актори, музиканти та інші публічні особистості.

“Чернівецький військовий з Харківщини передав колекцію вишиванок з шкільного музею, в який потрапила російська ракета”

Як вважаєш, які виклики і загрози має сучасна українська культура, зокрема вишиванка, у зв’язку з війною?

Зараз головна мета всіх українців – вистояти і перемогти. Як показала історія, через століття воєн та окупацій, українці зберегли свою культуру, в тому числі й вишиванку. Але культура вразлива, тому ми маємо її берегти. За час війни московити знищили і розграбували чимало українських музеїв. Однак, хочу навести приклад історії, де чернівецький військовий із Харківщини передав колекцію вишиванок з шкільного музею, в який потрапила російська ракета. Цю виставку зможуть побачити всі бажаючі цьогоріч на День вишиванки у Чернівцях.

Як ти ставишся до того, що вишиванку одягають люди, які можуть бути порушниками закону, хабарниками, корупціонерами, далекими від цінностей. Одіозні люди з’являються у вишиванках у цей день. Відтак чи завжди це показник наявності цінностей? 

Досить часто вишиванка стає жертвою непорядних людей. Також бачимо спроби маніпуляцій, коли недоброчесні особи прикриваються вишитою сорочкою. Водночас у суспільстві створюється негативний образ вишиванки. Тому я закликаю не змішувати патріотизм із злочинністю та корупцією. Якщо поганець одягнув вишиванку, це не означає, що через це вишиванку потрібно знецінювати.

Зараз часто використовують символи українського спротиву у маркетингових цілях, рекламі. Як ти ставишся до використання елементів візерунку у виробництві різної продукції?

Мені здається, важливо розрізняти несмак від дійсно крутих ініціатив та рекламних кампаній. Мабуть, це питання обізнаності, знання, відчуття, загального розвитку бачення та співвідношення з цінностями. Я не сприймаю, коли узори “ліплять” на все підряд – на пішохідні переходи, на нижню білизну, шкарпетки… Мають існувати певні межі застосування цих символів.

Які є перспективи розвитку вишиванкового бренду надалі, після війни? Якою ти бачиш роль цього свята у майбутньому?

Олександр Ткачук, співзасновник Всесвітнього дня вишиванки. Фото: facebook.com/alextkachukk

Про вишиванку вже точно знають у світі. День вишиванки – це грандіозне свято, яке пішло з народу і досягло всесвітнього масштабу. Тому зараз наш оргкомітет зосередився на культурній дипломатії, головним пріоритетом якої є вишиванка. Ми вже втілили чимало різних ініціатив і надалі плануємо займатися культурно-просвітницькою діяльністю та наповнювати це свято новими сенсами.

Довідково: Всесвітній день вишиванки відзначають у третій четвер травня. Свято почалося з ініціативи кількох студентів Чернівецького національного університету у 2006 році. З кожним роком акція набувала більших масштабів та невдовзі стала всеукраїнською. Через 10 років від заснування свято поширилося за кордонами України. Зараз вишиванку одягають не лише в Україні, а й в багатьох країнах світу. 

Читайте також інтерв’ю з військовим та учасником Євромайдану у Чернівцях.