Від початку повномасштабного вторгнення у Чернівецькій області уклали більше 2 тисяч угод, що стосувалися ринку сільськогосподарських земель. За інформацією Держгеокадастру України загальна кількість таких угод від початку старту ринку землі складає більше 4 тисяч. У перші місяці великої війни ринок землі Україні практично не функціонував. Він запустився лише у травні, коли відкрилися держреєстри. А для того, щоб розпоряджатися своїми земельними ділянками – продати, подарувати чи віддати у спадщину – їх необхідно приватизувати. Кому та за яких обставин доступна така функція під час дії воєнного стану стану та яку землю потрібно приватизувати до 2025 року – читайте далі. 

Для того, щоб вільно розпоряджатися своїми земельними ділянками, їх необхідно приватизувати. Згідно з законом, власникам земельних часток паїв необхідно оформити право власності на землю до 2025 року, інакше такі ділянки можуть бути визнані безхазяйними і перейти у комунальну власність територіальної громади.

“Оскільки сама ділянка не сформована, вона не виділена в натурі, не має кадастрового номеру, для того, щоб після 1 січня 2025 року вона не була визнана  безхазяйною, її потрібно приватизувати. Для цього необхідно документ, який підтверджує право витребувати земельну частку паю. Це можуть бути сертифікати чи свідоцтва. Якщо ж такий власник сертифікату,  не використає своє право до 2025 року, то вважатиметься, що такі власники автоматично відмовилися від землі” – розповідає начальниця відділу безоплатної правової допомоги Чернівецького місцевого центру надання безоплатної вторинної допомоги, юристка Інна Гавринюк

Проте, таку землю, після переходу у власність громади не можуть передати у приватну власність іншим громадянам ще 7 років. Це означає, якщо хтось не встигне оформити право власності до 2025 року, може це зробити у судовому порядку. 

Начальниця відділу Чернівецького місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги, юристка Інна Гавринюк. Фото з Facebook Інни Гавринюк

“Але тут варто розуміти, що це можливо лише у випадку, якщо людина доведе поважність причин відтермінування приватизації. Краще приватизовувати до 2025 року”. 

Зміни у приватизації землі під час воєнного стану

У період дії воєнного стану в Україні діють обмеження для безоплатної передачі земель державної та комунальної власності у приватну та надання дозволів і розроблення документації із землеустрою. Тобто безоплатна приватизація наразі не діє. 

“Але є винятки: дія цього положення не поширюється на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність, якщо власники на таких земельних ділянках мають приватизовані об’єкти, будинки чи гаражі. Також громадяни мають право на безоплатну передачу у приватну власність земельних ділянок, якщо вони надані у користування до 2002 року. Здебільшого пайову землю люди отримували у 90-ті роки, тому її можна приватизувати”. 

Приватизація землі передбачає, що в людини є документи, які підтверджують право власності на конкретну земельну ділянку. Це право вільно володіти, користуватися і розпоряджатися своєю землею. Її можна продавати, дарувати, обмінювати та передавати в оренду. 

“Також важливим є те, що власник земельної ділянки має право усувати перешкоди в користуванні цією землею, якщо інші люди їх створюють. Можуть виникнути випадки самовільного захоплення, тому власник має повноцінне право усувати такі перешкоди у досудовому чи судовому порядку. Але щоб звернутися до суду, особа має підтвердити своє право власності. Тобто, якщо особа просто користується земельною ділянкою, але її право власності на неї не оформлене, то такої функції, стосовно усунення перешкод немає”. 

Без реєстрації права власності людина не може здійснювати будь-які угоди та вільно розпоряджатися земельною ділянкою, наприклад, продавати або дарувати її. Також отримати у спадок не приватизовану землю можна лише у судовому порядку. 

“Якщо людина, яка користувалась земельною ділянкою, не встигла приватизувати її за життя, то спадкоємці можуть отримати право власності на цю землю виключно в судовому порядку, але якщо будуть достатні документальні підтвердження того, що ця земельна ділянка була надана спадкодавцеві для користування або власності”. 

Процедура приватизації 

Приватизовувати земельну ділянку можна за загальною та спрощеною процедурою. Якщо в людини на не приватизованій земельній ділянці знаходиться нерухомість, то застосовується спрощений порядок приватизації. Також така приватизація дозволена у період воєнного стану. 

“Якщо відсутнє право власності на будинок, необхідно звертатися з клопотанням до ОМС про отримання дозволу на виготовлення землевпорядної документації на ділянку”. 

Відтак, необхідно звернутися до землевпорядної організації для виготовлення документації щодо встановлення чи відновлення меж у натурі. Ця послуга є платною. Виготовлення такої документації повинно бути не більше ніж 6 місяців. Після потрібно звернутися до держгеокадастру для отримання витягу та присвоєння їй номеру. Витяг надають безоплатно впродовж 14 днів з моменту звернення. З отриманими документами необхідно звернутися з клопотанням до органу місцевого самоврядування про передання у власність передбаченої ділянки. Після розгляду, який може тривати до місяця, ділянку передають у власність або повідомляють про відмову. Якщо рішення позитивне, далі у ЦНАПі або у нотаріуса людина отримує документ про право власності. 

“Від загальної процедури, спрощена відрізняється тільки тим, що не потрібно отримувати дозвіл на виготовлення документації землеустрою. Але якщо у вас не приватизовані ні будинок, ні земельна ділянка, тоді потрібно починати з приватизації ділянки, тому що отримати право власності на будинок, який побудований на не приватизованій ділянці, неможливо”.

Читайте також наш матеріал про те, як живуть під час війни прифронтові села запорізького регіону.